🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Икономическият оптимизъм в еврозоната се завръща

Пропастта между Германия и Франция обаче нараства

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Оптимизмът в еврозоната за икономическото развитие на региона се завръща с пълна сила в началото на годината. Това показва бизнес проучване, според което фирмите са все по-позитивно настроени за бъдещето, но едновременно с това подчертава и нарастващата пропаст между различните икономики, съобщи Reuters.

Съставният индекс на мениджърските поръчки PMI (Purchasing Managers' Index), изготвян от Лондонския институт за пазарни проучвания Markit, приеман за много добър индикатор за растежа на икономиката, е нараснал през януари до 10-месечен връх до 48.6 от 47.2 през декември. И въпреки че показателят се задържа трайно под 50 пункта от август 2011 г., като това ниво разделя растежа от свиването, през последните три месеца индексът върви само нагоре.

Изследването, насочено към частния сектор създаващ близо две трети от икономиката на еврозоната, обаче изкарва и някои притеснителни данни, като например разширяване на пропастта между Германия - най-голямата икономика в Европа, и Франция, която е втората по големина във валутния съюз.

"Еврозоната показва ясни признаци на подобряване на икономическите условия през януари, което ни кара да очакваме и стабилизиране на растежа през първото тримесечие", заяви Крис Уилямсън, главен икономист в Markit . "Проблемът обаче е, че имаме силен растеж в Германия, което е в рязък контраст с най-голямото свиване във Франция, откакто е започнало изследването през 1998 г." добави той.

Цялостният показател за Германия бележи най-големия си едномесечен ръст от август 2009 г., достигайки до най-високото си ниво от юни 2011 г., докато в съседна Франция индексът се срина до най-ниската си стойност от почти четири години.

Другият индекс на Markit - за мениджърските поръчки PMI в сферата на услугите, специално във Франция показва дори по-лоши резултати от тези на Испания и Италия, които в последните три години перманентно се представят зле. През януари показателят във Франция спадна на 43.6 пункта от 45.2 през декември.

"Задълбочаването на песимизма във френския сектор на услугите отразява общите тенденции, наблюдавани и в производството, които са показателни за влошените перспективи, пред които е изправена икономиката на страната в началото на 2013 г.," заяви Джак Кенеди, старши икономист в Markit. "Фирмите са изправени пред значителни насрещни ветрове, защото потребителите намаляват разходите си на фона на високите нива на несигурност", добави той.

PMI-индексът на еврозоната, следящ само сферата на услугите, който се изготвя на базата на проучване сред над 5000 мениджъри в различни фирми, показва най-голям ръст, достигайки 56.4 пункта през януари от 52.5 за последния месец на миналата година. Това е и най-големият едномесечен ръст от август 2009 г., точно когато еврозоната излезе от предишната рецесия.

В края на миналата седмица излязоха и данните за промишления индекс PMI за януари, който достигна най-високото си ниво от 11 месеца, като основната причина за това отново бяха германски компании.

Въпреки всичко, компаниите в целия регион са продължили да освобождават хора и през януари, при това с най-бърз темп от три години насам, като съставният индекс за заетостта се понижава до 46.1 от 47.3 през декември.

По-бързо възстановяване на слабите

Междувременно от рейтинговата агенция Standard & Poor's съобщиха, че очакват проблемните страни от еврозоната да се върнат към растеж по-рано от очакваното. Фактори за това ще бъдат ускореният им износ и намаляващите разходи за труд, става ясно от доклад на агенцията, цитиран от CNBC.

Според очакванията на S&P's през 2013 г. Испания, Португалия и Ирландия ще отчетат излишъци по текущите си сметки, което евентуално би могло да доведе до по-скорошно завръщане на икономиките на трите страни към растеж. Конкретно за Ирландия подобрението може да се очаква по линия на намаляващите разходи за труд както в частния, така и в публичния сектор, докато при Испания и Португалия ще е по-явна ролята на износа. През 2012 г. двете страни от иберийския полуостров отчетоха ръст на експорта си до исторически стойности, благодарение основно на дестинации като Китай, Бразилия, Ангола, Мозамбик и САЩ, припомня CNBC.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • + 2

    "Проблемът обаче е, че имаме силен растеж в Германия, което е в рязък контраст с най-голямото свиване във Франция..."

    От две години разправям, че франсетата всъщност не са по-слабите сред групата на силните, а обратното - по-едрият сред слабаците Испания, Италия, Португалия и Гърция, разбира се. Саркози упорито се опитваше да прикрие недостатъците на френската икономика, за да могат да продължат заемите при ниски лихви. Факт е обаче, че и френската форма на социализъм няма как да бъде поддържана, имайки предвид ниската конкурентноспособност и високите стойности на държавно преразпределение.

    Очаквам поредните негативни коментари по посока на швабите. Пичовете обаче бачкат здраво и оцеляват.

    Нередност?
Нов коментар