🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

JPMorgan прогнозира дългосрочни проблеми за Испания

Корупционният скандал около премиера Мариано Рахой може да подкопае фискалните реформи

Според анализаторите Рахой ще оцелее на поста си въпреки скандала
Според анализаторите Рахой ще оцелее на поста си въпреки скандала
Според анализаторите Рахой ще оцелее на поста си въпреки скандала    ©  Reuters
Според анализаторите Рахой ще оцелее на поста си въпреки скандала    ©  Reuters

Корупционният скандал около премиера Мариано Рахой няма да се разсее скоро, поради което инвеститорите трябва да се подготвят за продължителни сътресения в страната. Това прогнозират анализаторите от инвестиционната банка JPMorgan, цитирани от CNBC. През януари испанският вестник El Pais публикува информация, според която Рахой и други ръководни членове на управляващата Народна партия (Partido Popular, PP) са получавали плащания с неясен произход. Според представените от изданието документи, в периода 1997-2008 г. настоящият премиер е получавал редовни плащания на обща стойност 25 хил. евро годишно под формата на дарения.

Във връзка с разкритията предстои антикорупционните органи в страната да разпитат бившия министър на финансите Луис Барсенас. Оглавяваната от Алфредо Перес Рубалкалба опозиционна социалистическа партия пък поиска оставката на премиера с аргумента, че той "не може да се справи с изключително тежкото положение, в което се намира Испания". Самият Рахой отхвърли обвиненията и обеща по-голяма прозрачност, посочва CNBC. Същевременно премиерът увери, че в близките години страната ще преодолее най-тежката част от финансовата криза, а той самият ще продължи реформите, наложени от кризата в еврозоната.

Разрушено доверие

Според анализаторът от JPMorgan Алекс Уайт обаче е възможно общественото доверие в правителството и провежданите от него политики да не се възстанови. "Скандалът може да се окаже повратна точка за общественото приемане на фискалната консолидация", коментира той. Общественият гняв пък определено ще затрудни правителството да убеди населението в необходимостта от продължаващи фискални корекции и структурни реформи. "Това ще постави правителството в много по-труда ситуация – разигралите се от последните избори насам събития се отразиха сериозно на рейтингите на PP и ще е налице повишено внимание по отношение на предприемането на стъпки, които биха могли да задълбочат проблемите", посочва Уайт. По негово мнение Рахой ще оцелее на поста си въпреки скандала, но дори и това да не се случи, прогнозата му е, че свикването на извънредни избори е малко вероятно в краткосрочен план. 

Пазарни проблеми

Ключовите въпроси, които анализаторът очертава обаче, са възможността скандалът да унищожи подкрепата за правителството от страна на регионите, да отклони усилията за провеждане на реформи и да потопи доверието на пазарите. След като в средата на януари доходността по 10-годишните испански облигации беше достигнала своеобразно дъно от 4.9%, в началото на февруари тя се повиши до 5.5%. Политическата несигурност тласна надолу и основният пазарен индекс в страната – IBEX 35, който загуби 3.5%, припомня CNBC.

"В случай че се появи необходимост от допълнителни мащабни реформи, Испания може да се изправи пред нови трудности в нова среда, но ефектите ще са ограничени, ако настоящата икономическа обстановка не се влоши", смята анализаторът. Ситуацията обаче може да се усложни, ако данните за дефицита към края на 2012 г., които предстои да бъдат публикувани в края на февруари, покажат изненадващ спад. 

Негативният сценарий

"Възможността за по-слаб партньор в Мадрид вероятно ще обезпокои европейските лидери, но те ще могат да направят много малко по въпроса", допълва Уайт. Според прогнозата му, корупционният скандал няма да има съществени последици, освен ако не се стигне до оттегляне на Рахой, което от своя страна да доведе до повишаване на доходността по държавния дълг до смятаната за повратна точка стойност от 7%. Такъв сценарий пък би активирал последната програма на Европейската централна банка (ЕЦБ) за изкупуване на дълг – "Открити парични трансакции" (Outright Monetary Transactions). Развитието на дълговата криза в еврозоната през последните години показа, че след достигането на тази граница други проблемни страни като Гърция, Португалия и Ирландия бяха принудени да потърсят международна финансова помощ. 

"При повечето сценарии, общата картина сочи по-скоро към допълнителни дългосрочни щети, отколкото към съществен удар за Испания в краткосрочен план", обобщава Уайт. 

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • - 2
    • + 17

    Със или без този скандал е ясно, че за испанците няма оправия, поне в следващите 10 години. 25% безработица говорят достатъчно за зле структурираната испанска икономика и вещаят само едно - спад в реалните доходи и силна емигрантска вълна. Някои вече учат немски и английски, други стягат багажа за Латинска Америка.

    Нередност?
  • 2
    geysh_pozitanski avatar :-|
    geysh_pozitanski
    • - 8
    • + 9

    До коментар [#1] от "КЛЮЧАРЪ":

    1 година след като дойде на власт и "прие" безработица от 23.6% от предишните
    ц о ц и а л и с т и
    заедно със "съпътстващите" 78% дългове спрямо БВП на Испания
    Партидо Популар, начело с Рахой се оказва в същата ситуация, както и СДС, начело с Филип Димитров!

    И тамошните комунета, използват същите методи за
    персонално очерняне
    на премиера!
    А последиците ще са същите както за България - 25% емигрирали българи! 80% от които интелигентни и предприемчиви!
    В бг остава "мятрял", който единчствено
    чака подаяния! Но не ще да работи самстоятелно и за своя сметка! Като в същото време този "матрял" го
    цепят
    на етническа основа, Така по-лесно го "яхат"!

    Та - каква е рзликата с Испания в момента!
    Тоя цирк сме го гледали и знаем наизуст!

    Единственото, което прави впечатление е, че след като наш гейчо оглави песовете - изведнъж навсякъде в европа се започна ваденето на скалъпени персонални компромати срещу нецоциалистите!

    Така, че на източния и на западния фронт - нищо ново!
    Обикновен цоциализъм!

    Нередност?
  • 3
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 10
    • + 2

    До коментар [#2] от "geysh_pozitanski": Явно милиционерските програми са така устроени :-) но за Ваше съжаление 'цоциализЪмът' ще Ви надживее :-)

    Нередност?
  • 4
    rmarkov avatar :-|
    R VMarkov
    • - 2
    • + 2

    На Испания, както и на останалия свят, и трябва ММТ информация и образование. За еврозоната и еврото съм писал в моя блог. Светът продължава да е в заблуда (7-те измами). Все още никой в еврозоната не вижда причината за икономическата криза там и затова тя ще продължава докато болката за обикновените хора не стане твърде голяма.

    http://bulgaria-mmt.blogspot.com/




    Нередност?
  • 5
    pitashtia avatar :-|
    Питащият
    • - 1
    • + 4

    Следващите са италианците и французите. Не е много ясно в какъв ред, но е неизбежно в следващите 4-5 години и те да закъсат. Аз залагам на Италия.

    Нередност?
Нов коментар