🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ ще съдят S&P заради високи рейтинги по облигации

Агенцията се е отказала от споразумение заради исканата от правителството компенсация от 1 млрд. долара

Това ще е първото дело срещу рейтингова агенция, обвинена в незаконни действия, свързани с финансовата криза.
Това ще е първото дело срещу рейтингова агенция, обвинена в незаконни действия, свързани с финансовата криза.
Това ще е първото дело срещу рейтингова агенция, обвинена в незаконни действия, свързани с финансовата криза.    ©  CHARLES PLATIAU
Това ще е първото дело срещу рейтингова агенция, обвинена в незаконни действия, свързани с финансовата криза.    ©  CHARLES PLATIAU
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Американското министерство на правосъдието обяви, че ще заведе дело срещу рейтинговата агенция Standard & Poor's заради присъдени от нея високи рейтинги на облигации, обезпечени с ипотеки в периода преди финансовата криза от 2008 г., които впоследствие докараха на инвеститорите милиарди долари загуби, съобщава Wall Street Journal.

Това може да е само началото

Това ще е първото дело срещу рейтингова агенция, обвинена в незаконни действия, свързани с финансовата криза. Всички агенции отдавна са подложени на остри критики от инвеститори, политици и регулаторни органи заради високите рейтинги на хиляди високорискови ценни книжа, обезпечени с ипотеки, чиято стойност бързо се срина.

Часове преди това от S&P обявиха, че министерството на правосъдието няма основания от правна гледна точка за завеждане на такова дело. "Министерството на правосъдието ще сгреши в твърдението си, че рейтингите на S&P са били обосновани от търговски мотиви и не са били определени добросъвестно", се казва още в съобщението до медиите.

Агенцията посочва, че съжалява дълбоко, че рейтингите й не са успели да оценят бързо влошаващата се обстановка на пазара на ипотеки, и твърди, че за последните пет години са похарчени над 400 млн. долара, за да се подпомогне по-доброто качество на оценките, които дава.

Неуспешен опит за споразумение

В средата на миналата година McGraw-Hill, компанията майка на S&P, призна, че американското министерство на правосъдието и Комисията за ценните книжа и борсите разследват евентуални нарушения на рейтинговата агенция, свързани с определянето на рейтингите на структурирани продукти, както и че тя води преговори, за да избегне съдебен процес.

Според запознати с преговорите двете страни са обсъждали евентуално споразумение в продължение на четири месеца, но S&P се е отказала, тъй като се е опасявала, че такава сделка, в която правителството ще вземе компенсация от 1 млрд. долара, може да я доведе до фалит.

Досега в множеството процеси, заведени срещу компанията от отделни инвеститори, S&P настоява, че рейтингите ѝ представляват мнения, защитени от първата поправка на Конституцията на САЩ.

Акциите на собственика на S&P, издателска и медийна група McGraw Hill, паднаха с 14% след излизането на новината за делото, а книжата на другата рейтингова агенция - Moody's, загубиха 10%, тъй като пазарните участници са притеснени, че те могат да са следващите, срещу които министерството на правосъдието ще започне разследване.

Все още няма коментари
Нов коментар