🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Moody's понижи рейтинга на Великобритания

Основните мотиви на агенцията са слабият икономически растеж, увеличената задлъжнялост и високият бюджетен дефицит

Финансовият министър Джордж Озбърн (вдясно) държи куфарчето на бюджета. Първокласният рейтинг ААА беше негов основен мотив за икономическа стабилност на страната при предизборната кампания през 2009 г.
Финансовият министър Джордж Озбърн (вдясно) държи куфарчето на бюджета. Първокласният рейтинг ААА беше негов основен мотив за икономическа стабилност на страната при предизборната кампания през 2009 г.
Финансовият министър Джордж Озбърн (вдясно) държи куфарчето на бюджета. Първокласният рейтинг ААА беше негов основен мотив за икономическа стабилност на страната при предизборната кампания през 2009 г.    ©  TOBY MELVILLE
Финансовият министър Джордж Озбърн (вдясно) държи куфарчето на бюджета. Първокласният рейтинг ААА беше негов основен мотив за икономическа стабилност на страната при предизборната кампания през 2009 г.    ©  TOBY MELVILLE
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Рейтинговата агенция на Moody's понижи кредитния рейтинг на Великобритания с една стъпка от най-високата стойност Aaa на Aa1, което се случва за първи път от 1978 г. Основните мотиви за това действие са слабите перспективи за икономически растеж на Острова, което поставя под въпрос стратегията на правителството за намаляване на бюджетния дефицит. По този начин Великобритания се присъединява към големите икономики като САЩ и Франция, чиито рейтинги също бяха понижени от поне една от трите кредитни агенции от началото на финансовата криза досега.

Слаб растеж

Понижаването на кредитния рейтинг от страна на Moody's ще окаже голям политически натиск върху финансовия министър Джордж Озбърн. Първо първокласния рейтинг беше посочен от Озбърн като централен символ на финансовата стабилност на Острова при предизборната кампания през 2009 г. От друга страна антикризисните мерки са в основата на политиката на Озбърн и управляващата коалиция, водена от партията на консерваторите. Целта на британското правителство е да намали драстично бюджетния дефицит до 6% от брутния вътрешен продукт на страната до следващите избори през 2015 г.

През 2010 г. дефицитът е 10.2%, но понижаването на рейтинга подкопава доверието относно възможността на правителството да постигне тези стойности. Самият Озбърн призна в есенната си реч, че е малко вероятно да успее да спази този срок поради ревизираните надолу прогнози за икономическия растеж. В същото време опозиционната лейбъристка партия обвинява управляващите, че с прекомерните мерки за намаляване на публичните разходи притискат увеличаването на брутния вътрешен продукт (БВП). Той от своя страна отчита спад от 0.3% през четвъртото тримесечие на 2012 г. спрямо същия период от преходната година.

Без промяна на посоката

Британският финансов министър обаче обяви, че сега не е подходящият момент за смяна на икономическата политика на страната независимо от действията на рейтинговата агенция. "Абсолютно съм решителен, че ще се справя с проблемите ни и ще гарантирам, че Великобритания ще запази сегашния си икономически курс, както и че понижаването на кредитния рейтинг няма да изпрати погрешни сигнали към инвеститорите и това да повиши доходността по дълга", заяви Озбърн, цитиран от агенция Reuters.

За инвеститорите действията на Moody's само подчертават несигурното положение на Великобритания. Страната е задлъжняла, със стагнираща икономика, която поддържа ниска доходност на своите облигации, най-вече благодарение на централната Bank of England, която стана най-големия притежател на британски дълг. Това стана, след като тя изкупи държавни ценни книжа с новоотпечатани пари, коментира агенция Reuters.

Държавният дълг обаче се повиши до 87.8% спрямо БВП през третото тримесечие на 2012 г., показват данните от Евростат. Европейската комисия прогнозира, че той ще продължи да се увеличава, като през тази година ще достигне 95.4%.

Последствията

Перспективата на Moody's за Великобритания е "стабилна" след понижаването на рейтинга. Това означава, че поне в рамките на тази година не се очаква допълнителна корекция на оценката на страната. Standard&Poor's и Fitch поставиха "негативни" перспективи за кредитния рейтинг на Лондон през изминалата година. Така страната е изправена пред опасността да изгуби своя статус ААА и при другите агенции, ако някоя от тях реши да го понижи през следващите месеци. През март Fitch планира да преразгледа рейтинга на страната, още през декември тя обяви, че непокриването на заложените цели за намаляването на бюджетния дефицит и равнищата на дълга поставят под въпрос фискалната рамка на страната. Намаляването на рейтинга за момента обаче не се очаква да окаже негативно влияние върху страната и британската лира като цяло.

"За този сценарий се спекулираше като неизбежен от известно време на пазарите. Очаквам той да окаже минимално влияние върху лирата", коментира Чарлз Дибел, борсов анализатор в британската банка Lloyds, цитиран от Reuters. Той даде за пример САЩ и Франция, които също загубиха своите първокласни рейтинги, без да окаже сериозно влияние върху тях.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • + 7

    И Лондон падна :-) Лека по-лека идваме към по реалистични нива :-) но още доста път имаме да видим и признаем истината.

    Нередност?
  • 2
    straw_ avatar :-?
    straw_sec
    • + 1

    Монетарните действия в резултат на световната криза генерираха скрита инфлация (дългови книжа), която се отрази на очакванията на фермерите за възвръщаемост на средствата им. Свободата им на избор доведе до намаляване на броя и вида аграрни мероприятия и намалиха капацитета на това производство в краткосрочен план.

    Поради факта, че наложеният тип експлоатация на земеделските площи е от екстензивен тип (съхраняващо земята качество), се предпочете сценарият на запазването му. Преминаването към интензивна експлоатация би било с негативно влияние в средносрочен аспект (сценарий Гърция) т.е. временното намаляване на продуктовите показатели е с цел запазване и съхраняване на структурата до момента на оживяване на икономиката.

    Подобно решение е напълно в стила на тази стара икономика, която чрез многобройните си буферни възможности поддържа консервативната си стабилност. Залитането на системата в посока по-голяма рисковост (макар и минимална) показва, че краткосрочното движение срещу тенденцията разчита на скорошно отминаване на кризата.

    Нередност?
  • 3
    straw_ avatar :-?
    straw_sec

    В статията е посочена 1978-а, годината на оттласкване на икономиката нагоре. Тогава приблизително е стартирана системата на субсидиране на селскостопанските производители и за двадесетина години секторът се превръща във водещ. Екстензивният начин на отглеждане на култури е продиктуван от специфичното отношение към земята и типът собственост. Те не могат да бъдат променяни защото налагат така познатият ни специфичен облик на провинциална Англия. Следователно този възходящ инструмент в палитрата на икономиката на Обединеното кралство е изчерпан и не може да се ползва за следващо оттласване към възход. Това допускаме знаейки, че всяко следващо кризисно дъно е по-високо и излизането от него е по-лесно.

    Разглеждайки така задачката можем да допуснем, че съществуват дисбаланси в други сектори на икономиката, свързани с високи разходи. Такъв например е секторът на високите технологии, а именно частта му която е все още в "инкубатора" на държавата и не е достигнал фаза на преминаване в частни ръце (не е достатъчно развита за да е финансово атрактивна). Подобна пречка на това закономерно движение може да е употребата на съответната технология за средствата на отбраната. Повишеният риск от терористично присъствие е ефективният начин на въздействие на страните от "третия свят" върху подобна развита икономика. Задвижването на тези технологии в посока ефективна фаза е възможно да се рализира чрез постъпване на свежи пари след продажба.

    Ето защо кризата до голяма степен зависи от "правилно" развиващи се държави като Китайската. Икономиката на ЕС ще започне своя възходящ тренд след като Китай надмогне моментният ограничаващ фактор на липсата на ресурси. Как ли ще се осъществи това? Може би след общата работа върху или продажбата на съответните технологии на един политически обновен и безопасен Китай. А дотогава... ни остава да търсим катализатор за това... или вече го намираме в динамично променящата се законова рамка на демократизиращ се Китай.

    Нередност?
Нов коментар