🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Българите са пътували по-малко в чужбина през април

Чужденците са идвали повече на почивка в България и по-малко по работа

Архив.    ©  Мария Съботинова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българите са пътували по-малко в чужбина през април, като основната им цел за излизане зад граница е била да посетят свои близки или да пътуват за културни и спортни събития. Същевременно пък чужденците увеличават посещенията в България, като е отчетен ръст при почивките и спад при командировките. Тенденциите през месеца, посочени от данните на Националния статистически институт, имат известни различия с предходните месеци, като възможен фактор за това са тазгодишните великденски празници, които бяха в началото на май.

Спад на излизанията в чужбина

Според данните на националната статистика през април българите са осъществили 309 хил. пътувания зад граница, което е намаление спрямо същия месец на предходната година с близо 7%. Тенденцията е различна от предходните месеци от началото на годината, когато данните отчитаха малък ръст на посещенията в чужбина. Едно от възможните обяснения е, че през тази година за разлика от 2012 г. великденските празници, които традиционно са свързани с почивки и посещения на близки извън страната, бяха през май, а не през април. Дали обаче това е дало отражение, ще стане ясно, след като бъдат публикувани статистическите данни за настоящия месец.

Според статистиката през април българите отново най-често са пътували в чужбина, за да посетят свои близки или с други цели като обучение, посещение на културни и спортни мероприятия и др. На второ място се нареждат командировките, а едва след тях пътуванията с цел екскурзия и почивка, показва статистиката. Според данните повече от половината пътувания до държави като Испания и Чехия са с туристически цели, докато например в Русия или Белгия най-много от посещенията са командировки. Традиционно висок е делът на гостуванията и пътуванията с други цели в съседните Турция, Гърция и Сърбия. Изненадващо в този списък през април попада и Германия, където традиционно най-много се пътува в командировки, но сега над 60% от посещенията в страната са с други цели (най-вероятно обучение или посещение на близки).

Защо идват чужденците

Данните за април показват, че се запазва тенденцията от началото на годината да се увеличават с бавен темп пътувания на чужденци в България. Според статистиката гражданите на ЕС са увеличи с 1.1% пътуванията си към България, а тези от други държави- с 1.6 на сто. Над 46% от пътуванията на чужденци в страната попадат в категорията "други цели", като освен гостувания, обучения и посещения на спортни и културни мероприятия в нея влиза и транзитното преминаване през България. На второ място се подреждат туристически пътувания, като е отчетено увеличение спрямо същия месец на миналата година. Близо 1/5 от чужденците са дошли в България служебно, като броят на командировките е по-малък от същия месец на 2012 г., показват още данните.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар