🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Добро лято

Туристическият сектор очаква ръст от 5% и ранно начало на сезона

Туроператорите и хотелиерите казват, че на този етап нямат притеснения за проблеми при важните за страната пазари
Туроператорите и хотелиерите казват, че на този етап нямат притеснения за проблеми при важните за страната пазари
Туроператорите и хотелиерите казват, че на този етап нямат притеснения за проблеми при важните за страната пазари    ©  Мария Съботинова
Туроператорите и хотелиерите казват, че на този етап нямат притеснения за проблеми при важните за страната пазари    ©  Мария Съботинова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Добър летен туристически сезон. Такива са очакванията на хотелиери и туроператори за тази година. В момента ранните записвания за почивки се движат с добър темп, като няма сериозни проблеми. Секторът търси туристи от нови пазари и възстановяване на стари. Друга цел, която започва частично да се постига, е по-ранно начало на сезона. През последните две години летният туризъм растеше с между 4 и 10% за различните морски курорти. Сега, след края на ключовите борси в Берлин и Москва, от сектора са оптимисти, като очакванията са за умерен ръст до 4-5% на почиващите чужденци в страната, показа проучване на "Капитал Daily".

За българските туристи е рано да се прогнозира, тъй като те не ползват туроператори и правят резервации обикновено малко преди почивките си в страната. Притесненията са свързани с евентуално продължаване на протестите и политическа нестабилност през следващите месеци, което може и да даде отражение върху резервациите.

Цените този сезон ще са почти без промяна. Което означава, че най-вероятно ще нараснат и приходите от летен туризъм - миналата година постъпленията бяха около 2.5 млрд. евро.

Умерени очаквания

Туроператорите и хотелиерите казват, че на този етап нямат притеснения за проблеми при важните за страната пазари. Данните от Германия засега показват, че записванията вървят добре, като там може да се разчита на лек ръст. Очакванията са и че през тази година ще продължи тенденция за увеличение на туристите от Русия и Украйна, които пристигат в България организирано и самостоятелно и са традиционно много важни за сектора. Записванията от руския пазар към момента показват 7-8% увеличение, като прогнозите са за 10 на сто ръст през лятото. Допълнително увеличение в страната може да дойде и от засилването на интереса към детските и ученическите лагери.

"В момента сме се фокусирали и върху държавите от Централна Европа, където виждаме засилване на интереса", коментира председателят на хотелиерската асоциация Благой Рагин. По думите му сравнително добри са и резултатите в скандинавските държави, където през последните години България имаше много сериозни проблеми след случая от лятото на 2007 г., при който шведски турист загина след сбиване с охранители на дискотека в Несебър.

На този етап е възможно да има намаление на туристите от Румъния и други балкански държави, сочат данните на хотелиери по Северното Черноморие.

<#text>

Сезонът ще започне по-рано в някои курорти

Летният сезон през тази година ще започне по-рано в част от морските курорти. Първите групи с туристи в Слънчев бряг се очакват в края на април, съобщиха от съюза на собствениците в курорта, обединяващ местните хотелиери. През тази година Слънчев бряг е избран от австрийския съюз на пенсионерите в програма за "пролетни срещи" между членовете на сдружението.

Ранният сезон може да се стимулира и от великденските празници тази година, които са в началото на май. На 24 април в Слънчев бряг ще пристигнат първите 1500 австрийци, като всяка седмица до края на май ще има отделни смени. Програмата ще се повтори и през пролетта на следващата година, като общо се очакват 15 хил. пенсионери в курорта.

Хотелиери от Слънчев бряг разказаха, че туроператорът, водещ австрийските туристи, е поискал и допълнителна програма за тях, като вече са одобрени и част от мероприятията. Планира се пенсионерите да посетят държавната опера в Бургас, стария град в Несебър и Созопол, Котел и Жеравна. По неофициална информация до тях е пратена оферта и за екскурзия покрай празниците на розите в Казанлък и Карлово.

Възможно е през тази пролет и други хотели по Черноморието да отворят врати. Вече има оферти за великденските и майските празници по морето, като част от бизнеса в северните курорти очаква и групи от Румъния, където също има ваканция в началото на май. На този етап обаче е рано за прогнози дали тези записвания ще бъдат повече от миналата година.

<#text>

И едно наум...

През последните години информациите в медиите за протести и проблеми в различни държави създадоха сериозни главоболия на туристическия сектор, довеждайки до отлив на чуждестранни туристи заради създаденото общо чувство за несигурност. Освен примерите с Египет и Тунис от последните две години с такива проблеми се сблъска и бизнесът в съседна Гърция, който получи тежък удар през 2010 г. заради неспиращите стачки срещу плановете за икономии на правителството.

Ето защо започналите преди месеци протести в България създадоха и опасения сред някои хотелиери и туроператори за евентуално намаление на ранните записвания. Според данните на големите фирми обаче това не се е случило на този етап, а самите новини от България не са били толкова мащабно отразявани в чужбина на фона на проблемите в много други държави.

Все пак обаче от сектора остават с "едно наум", ако в следващите месеци около и след изборите има протести или други сътресения. "Тогава вече със сигурност ще има отражение върху туризма", казва Благой Рагин. От сектора казват, че следят с повишено внимание и дебатите във Великобритания през последните месеци покрай опасенията за вълна от български и румънски емигранти.

 
Сериозен ръст на посещения на чужденци през февруари

Сериозен ръст на посещенията на чужденци в България през февруари спрямо предходната година, отчете Националният статистически институт. Според данните през втория месец на годината чужденците са осъществили над 320 хил. пътувания в България, което е увеличение от 14.5% спрямо същия месец на миналата година. Около половината от тези пътувания са били с цел почивка и екскурзия, като останалите са командировки и посещения с други цели като гостувания, транзитни преминавания и т.н.

Данните на статистиката показват, че през февруари има увеличение на пътуванията с туристическа цел, които са с 16.4% повече от миналата година. Тези пътувания заемат най-голям дял сред посещенията от страни като Великобритания и Русия, които са традиционни пазари за ски туризма. Ръст е регистриран и на пътуванията с други цели, като е твърде вероятно той да се дължи на транзитни преминавания в страната, тъй като най-много такива посещения са регистрирани от съседна Турция. Според статистиката през втория месец на годината има спад на пътуващите със служебна цел до България, който е 13.3% спрямо същия месец на 2012 г.

Същевременно статистиката показва и раздвижване на пътуванията на българи зад граница. През февруари те са били 246 хил., което е ръст от 8.7 на сто спрямо миналата година. Българите излизат най-често от страната заради гостувания при близки и командировки.

 
15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    euronymous avatar :-|
    Euronymous
    • - 7
    • + 14

    Всеки сезон се очаква ръст , а в края на сезона всички се оплакват и са недоволни.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 2
    Consumer avatar :-P
    Consumer
    • - 12
    • + 3

    Балкантероризма страда от същата болест като при риалторите, гони го шизофренията и определено е фокусиран към дрогата, защото само болен наркоман може да има такива очаквания.

    Нередност?
  • 3
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 6
    • + 6

    Туроператорите да не са толко уверени и безгрижни, щото сме в икономическа, политическа, а сега се дроби и финансова криза, това първо...
    Второ, след изборите не се знае какъв Флик ще кацне и тогава Малката пица ще ви се види херувимче бяло като сняг, а събитията във Варна първомайска манифестация в топъл слънчев, но не горещ ден (когато е топло и светло, но мухите не хапят)!!!

    Нередност?
  • 4
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 3
    • + 19

    Цитат:

    "...добри са и резултатите в скандинавските държави, където през последните години България имаше много сериозни проблеми след случая от лятото на 2007 г., при който шведски турист загина след сбиване с охранители на дискотека в Несебър."

    >>> Много дипломатично казано. Аз бих го редактирал:

    "...при който българска мутра умъртви лежащия в безсъзнание шведски турист посредством продължителни скокове върху черепа му, а кадрите от убийството обиколиха цял свят. Същата мутра остана на свобода, след като обективният български съд реши, че запис от охранителна камера не е доказателство, щом не е "съпроводен с разрешение за използване на СРС". Този акт не само ни сложи като държава в една група със сомалийските пирати, но и подкокороса други български младежи да прилагат масово този метод на убийство. Скоро списъкът на размазани от скокове черепи се попълни със:
    - студента Стоян Балтов
    - току-що дипломирания лекар Михаил Стоянов
    - още 2 сходни убийства около дискотеки в студентски град
    - убийство в училищния двор в Разград

    Хрониката продължава. Скачачите върху глави знаят, че правосъдие едва ли ще ги застигне...

    Нередност?
  • 5
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 4
    • + 10

    Да не забравяме и другите постижения: прегазената белгийска туристка от наш автомобилен състезател, който беше решил да ползва пътя Дюни-Приморско за етап от рали.

    Клането на нигерийски футболист от Спортист Своге, където скинар не само го беше наръгал в гръб в бъбрека, а и беше въртял ножа в дупката (точно като професионален касапин). Същият беше първоначално изкаран за невинен, едва след масов протест на граждански сдружения замина в затвора.

    Нередност?
  • 6
    keipax avatar :-|
    keipax
    • + 1

    До коментар [#3] от "boby1945":

    Апокалиптично... но не невъзможно!

    Нередност?
  • 7
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 3
    • + 7

    До коментар [#4] от "cinik":

    Ей ей алафранга не се натягай като плюеш в кладенеца от който пиеш вода, съвсем същите свинщини ги има и в скандинавските страни..... някои даже отстрелват до към 75 души от раз....

    Нередност?
  • 8
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 2
    • + 7

    До коментар [#7] от "boby1945":

    A пoсле как е положението, съдът оправдава ли ги? ПС. Преди аз да го напиша това, имаше няколко години организиран бойкот на пътувания в България, организиран от комитет приятели на жертвата. За първи път ли го чуваш?

    Нередност?
  • 9
    superbg avatar :-|
    superbg
    • + 6

    Пожелавам им успех.
    И да вдигнат качеството на обслужването.

    Нередност?
  • 10
    radovel avatar :-|
    radovel
    • - 2
    • + 3

    Румънците не ги искам изобщо

    Нередност?
Нов коментар