НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Продай този проект

Проблеми със съфинансирането или просто лични причини изкарват на пазара одобрени европроекти

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Продажбата на фирма, която е одобрена за бенефициент, е трудна, а основната цел на продаващия е по-скоро да е "на нула" след направените първоначални инвестиции.

"Продавам+проект+субсидии" - и интернет търсачката зарежда списък от обяви на хора, които по една или друга причина търсят купувач на вече одобрения си европроект. Ще попаднете на идеи за развитие на селски туризъм, изграждане на фотоволтаици, за закупуване на оборудване на обществена пералня, за изграждане на птицекланица... А поводът да са там в повечето случаи е затруднения в осигуряването на съфинансиране или просто причини от личен характер.

Спасителен план

"Не можем да говорим за някаква тенденция или бум. Обикновено за хората, които продават, това е по-скоро спасителен план", коментира Максим Николов от консултантска компания "Сибола". Според него това е вариант поне да се възвърнат вече направените разходи около подготовката на проекта – за консултантски услуги, покупка на земя и др., ако предприемачът не може или не иска да го завърши. В най-добрия случай той може да се надява на малка комисиона. Но подобни продажби са трудни и основната цел е по-скоро да си "на нула", отколкото да печелиш.

"Случаите, които се забелязват все повече, са свързани не с продажба на проекти, а на новорегистрирани фирми с одобрени проекти. По принцип самите проекти не могат да бъдат продавани - те са част от фирмата бенефициент", пояснява Гергана Атанасова, мениджър "Европейски програми" в "Елана инвестмънт". "Понеже се продава фирма, а не просто активи, купувачът трябва да се съобрази с всички предписания и да изпълнява проект, който не е разработил самият той, а това е и най-голямото предизвикателство при подобни сделки", допълва Николов. Новият собственик трябва да познава района добре и да е запознат със спецификите на бизнеса. Затова и купувачите обикновено са хора, които са имали подобна идея и са привлечени от възможността да се захванат с вече разработен и при това субсидиран проект.

 

Какво се продава

Действително колкото и дълъг да изглежда списъкът с обяви, тези, които са актуални и в момента, не са много. Сред тях определено преобладават тези за селски туризъм. Офертите за фотоволтаици са основно от средата или края на миналата година, след като държавата охлади ентусиазма на инвеститорите в този сектор. Има обяви и от 2011 г. Реално продажбите са основно на проекти по мерките 311 и 312 на Програмата за развитие на селските райони, ако има други, то те са по-скоро единици.

Тенденцията се забелязва основно във връзка с мярка 312 "Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия", тъй като преди имаше голям интерес към разработване на ВЕИ проекти, а тази мярка подкрепяше новосъздадени фирми с подобни инвестиции, коментира Атанасова. Така много предприемачи направиха нови фирми, за да работят по подобни инвестиционни проекти и да кандидатстват по мярката. При сегашните условия обаче ВЕИ инвестициите не са насърчени по същия начин от държавната политика и тези новосъздадени фирми, които са с одобрени проекти, но нямат интерес да ги развият, търсят начин да ги продадат, обяснява консултантът.

"Нямаме наблюдения, които да показват подобна тенденция по други мерки и програми, тъй като обикновено бенефициентите трябва да са компании с история", допълва още Атанасова. Тя отчита, че при одобрени проекти по мярка 311 "Разнообразяване към неземеделски дейности" се наблюдава обратната тенденция. Мярката е предназначена за финансиране на всякакви неземеделски начинания на земеделски производители в селски райони. Затова и фирми, които нямат земеделска дейност, търсят да купят земеделски производители, за да могат да кандидатстват за средства за своя инвестиционен проект, като например хотел за селски туризъм или друго.

Трудни пари

Основната причина за продажбата на одобрение проекти е проблемът с осигуряването на съфинансиране. "Условията са трудни дори и за получаването на авансовите плащания, а от банката ми искат банкова гаранция или поръчител. Заблуда е, че можеш лесно да изтеглиш кредит, след като вече имаш одобрен проект", казва Стоянов, който продава или търси партньор за реализирането на проект за селски туризъм в района на Белоградчик. Казва, че към момента е направил инвестиция от около 30 хил. лв. по подготовката на проектопредложението и се опитва да "избие" поне нея. "Ако не мога да реалзирам проекта, губя и аз, губи и Държавен фонд "Земеделие", казва той.

Друг път проектът е бил просто нещо паралелно или допълнително за предприемача. "Продавам проекта, понеже живея в САЩ. Направих го с идеята да го разработя заедно със съмишленици, но нещата не се получиха", казва Йорданов, който продава къща за гости с аудио- и видеостудио в софийско село. Той казва, че вече е имал обаждания от около 5-6 човека. "Повечето обаче си мислят, че след като проектът е одобрен, просто ще вземат парите и ще си купят джип. Искат да правят някакви далавери", възмущава се Йорданов. За него вариантът е или продава проекта, или ако не успее, просто ще продаде земята за изграждането на къщата. И той казва, че разходите му досега са били в размер на около 30 хил. лв.

Ако продавате или купувате

Ако и вие сте в ситуация, в която усещате, че трудно ще завършите проекта си, а времето и парите ви притискат и обмисляте вариант за продажбата му, трябва да сте наясно, че може да се наложи да почакате доста и дори да е невъзможно да реализирате сделка. Затова един от възможните подходи е, вместо да продавате, просто да си намерите партньор, който да ви помогне с финансирането.

Ако сте купувач, проучете копието от договора с фонд "Земеделие", строителните документи и количествено-стойностните сметки, съветват консултантите. Договорът с фонда реално е и гаранцията, че има одобрение на проекта. Важно е да се прегледат сроковете, в които трябва да се изпълни проектът, и етапът, на който се намира, съветват от "Елана инвестмънт". Ако не успеете впоследствие да изпълните съответния проект или ако той вече е в процес на изпълнение, който се разминава с начина, описан при кандидатстването, рискувате впоследствие да не получите субсидията.

Накратко - внимавайте и направете добро предварително проучване какво купувате, а ако сте продавач – бъдете максимално открити за причините за продажба, особеностите на проекта и тесните места за изпълнението му.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nuzzo avatar :-|

    Криза, а и банките рязко промениха условията си по обезпеченията, а и искат и наличието на съпътваща /различна от одобреният проект/ дейност, при това печеливша, за да отпуснат кредит....и то с мъки.

    Минал съм го този път. И ми скъсаха нервите, от всякакви допълнителни, извън предварително уговорените, условия, и накрая така съставиха договорът, че се оказа, че част от одобрената сума по кредита въобще няма да мога да я ползвам, та се наложи да тегля личен кредит от друга банка.

    Банки ли.... ?!?!?!?!

    Нередност?
  • 2
    di.mi.28 avatar :-@
    di.mi.28
    • + 7

    Защото Управляващите органи са направили така нещата, че хората да страдат и да се мъчат вместо тези проекти да им помагат?

    Нередност?
Нов коментар