CEZ заплаши България с арбитражна процедура

Дружеството иска да съди страната ни за стотици милиони

Според CEZ ситуацията на енергийния пазар у нас е критична, като част от причините за това са "непоследователни ценови решения на енергийния регулатор"
Според CEZ ситуацията на енергийния пазар у нас е критична, като част от причините за това са "непоследователни ценови решения на енергийния регулатор"
Според CEZ ситуацията на енергийния пазар у нас е критична, като част от причините за това са "непоследователни ценови решения на енергийния регулатор"    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Според CEZ ситуацията на енергийния пазар у нас е критична, като част от причините за това са "непоследователни ценови решения на енергийния регулатор"    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Двете страни имат шест месеца да се опитат да разрешат спора, без да се стига до арбитражен иск.

Чешката енергийна компания CEZ, която притежава най-голямото разпределително дружество в България, захранващо с енергия Северозападна Българияq обяви, че има намерение да заведе арбитражен иск срещу страната ни за "стотици милиони евро". В средата на годината това направи и Energo-pro, която притежава енергото в Североизточна България, а година преди това и австрийската EVN, собственик на електроснабдителното дружество в Югоизточна България. Мотивите и на трите компании са сходни и са свързани най-общо с ценовите решения на регулатора от предходни години, заради които трите дружества претърпяха сериозни загуби.

Намеренията на CEZ

В прессъобщение, публикувано на сайта на CEZ в края на миналата седмица, се посочва, че компанията е уведомила официално българското правителство за намеренията си да заведе арбитражен иск, за да защити инвестициите си в страната. От компанията посочват също, че това няма да бъде направено, ако ситуацията, в която е поставено дружеството им в България, не се подобри бързо, като под това се има предвид да им бъдат изплатени компенсации. В съобщението не се посочва какъв размер на компенсации очакват, а от пресцентъра на чешкото дружество заявиха за "Капитал Daily", че не могат да коментират повече на този етап. От българския пресофис на CEZ пък посочиха, че това е решение на акционерите за защита на интересите на компанията в България. "Продължаваме да работим в съответствие с нашите лицензионни задължения", допълниха още оттам.

За намеренията на CEZ да заведе арбитражно дело срещу България стана ясно още в края на 2014 г. от изказване на министъра на финансите Владислав Горанов по време на парламентарен контрол. По думите му тогава компанията е направила опит за постигане на извънсъдебно споразумение.

Обвиненията срещу България

В съобщението на CEZ се посочва, че ситуацията на енергийния пазар у нас е критична, като част от причините за това са "непоследователни ценови решения на енергийния регулатор". "През последните години енергийният сектор се изправя и пред намаляващи приходи или дори и загуби и ниска ликвидност", допълват още от CEZ. С иска компанията цели да се защити и от бъдещо влошаване на ситуацията на местния енергиен пазар, за която няма никакви признаци на подобрение.

Стъпка по стъпка

Формалната стъпка, която се предприема от CEZ сега, е изпращането на писмо за предупреждение за завеждане на иск до Министерството на финансите. Това на практика е първата фаза на процедурата, предвидена в няколко двустранни споразумения между Чехия и България и договора за Енергийната харта. На този етап двете страни имат шест месеца да се опитат да разрешат спора по взаимно съгласие, без да се стига до арбитражен иск.

Това обаче едва ли ще се случи, тъй като би означавало страната ни да се съгласи да изплати въпросните компенсации на CEZ, което не се случи с нито една от останалите две снабдителни компании, които заведоха арбитражни искове. От CEZ също така посочват, че до тази стъпка от тяхна страна се прибягва след серия от преговори, които обаче не са довели до подобряване на ситуацията. Ръководителят на международното звено на CEZ Томаш Плескач коментира, че ако не се постигне приятелско споразумение, "ще се подготвим да защитим нашите инвестиции, включително чрез арбитраж".

Според юристи възможностите за завеждането на делото са две - или в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове на Световната банка (ICSID) във Вашингтон, където са делата и на останалите две компании, или в Стокхолм, ако искът бъде заведен като нарушение на Енергийната харта.

Според юристи дружеството ще ползва услугите на чешка кантора, докато финансовото министерство, което ще бъде ответник, на американската кантора Arnold and Porter, която била добре подготвена за воденето на арбитражни дела.

Делата на другите

Делото на EVN, което беше заведено през 2013 г. за 600 млн. евро, е в най-напреднала фаза. Според сайта на ICSID през юни тази година от EVN са внесли отговор по същество. Според запознати обаче по делото може да се очаква решение до една година. Адвокатската кантора, която дружеството ползва - Freshfields Bruckhaus Deringer, е една от най-добрите кантори в света за водене на арбитражни дела и исковата молба на EVN е билa подготвена изключително добре.

Това не можело да се каже за иска на Energo-pro (които се представляват от чешка кантора), в който мотивите не били описани достатъчно добре. Според юристи това е от съществено значение при завеждането на арбитражен иск.

Делото на Energo-pro беше регистрирано за разглеждане в края на май тази година, като неговата стойност е за 54 млн. евро. През септември по него е бил назначен арбитър. От сайта на ICSD не става ясно коя кантора представлява България по това дело. В делото срещу EVN това са американската кантора White and Case и българската "Томов и Томов".

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 5

    След като още не сме чули за фалити на добре облажилите се от златните цени - напротив, групата се обогатява с нови участници като централите на тор, то е повече от ясно, че "златната жетва" се е разпределила някъде по веригата, където загубите се трупат за нечия сметка.

    Нередност?
  • 2
    v_stefanov avatar :-|
    v_stefanov

    Колко присъединявания ,особено на малки обекти, се извършват "под масата" и колко незаконни неща се извършват в тези дружества едва ли някой знае със сигурност. Принципа тук е "що трее се дебнам като ще се хванем" или "и вълкът сит и агнето цяло".

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 3
    kihano avatar :-|
    kihano
    • - 2
    • + 2

    Тич лешояди отдавна трябваше да бъдат натирени от България!

    Нередност?
Нов коментар