БНБ ще похарчи 3 млн. лв. повече догодина

Разходите за стрес тестовете и допълнителен персонал вдигат бюджета на централната банка

По закон БНБ изготвя план за бюджета си, който депутатите в Народното събрание одобряват
По закон БНБ изготвя план за бюджета си, който депутатите в Народното събрание одобряват
По закон БНБ изготвя план за бюджета си, който депутатите в Народното събрание одобряват    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
По закон БНБ изготвя план за бюджета си, който депутатите в Народното събрание одобряват    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

117 млн. лв. ще бъде бюджетът на БНБ догодина

Бюджетът на Българската народна банка (БНБ) за 2016 г. ще бъде 117 млн. лв., което е с близо 3 млн. лв. повече, отколкото през предходната година, става ясно от документа, изготвен от централната банка. Увеличението е обяснено с по-големите разходи заради предстоящата проверка на качеството на активите в банковата система и стрес тестовете, както и за наемането на допълнителен персонал. В приходната си част банката очаква близо 90 млн. лв. от управление на международните валутни резерви, което е добавка към другите източници на доход като такси от банките за осъществявания надзор, пускане в обращение на банкноти и монети, печалби от дъщерни предприятия и други. Фокусът на инвестициите догодина ще е подобряване на сигурността на информационните системи в банката.

Година изключение

Еднократен разход от 5 млн. лв. за плащане на услугите на външния консултант по оценката на активите и стрес тестовете на банките увеличава издръжката на банката догодина. В обществената поръчка за това, с която БНБ нае "Делойт България", бе определена цена от 1.57 млн. лв. без ДДС, но в нея не са включени допълнителните разходи, които ще се плащат като човекодни свършена работа.

В разходите за догодина е предвидено сумата за персонал да набъбне с 3.4 млн. лв. до 26.7 млн. лв., тъй като предстои да се наемат допълнителни експерти, особено за подсилване на банковия надзор. Няма да има промяна във възнагражденията на ръководството след утвърдения им размер в средата на тази година. Заплатата на управителя остава 15 368 лв. месечно, по 13 173 лв. ще вземат подуправителите и по 4391 лв. - другите членове на управителния съвет. Запазва се лимитът за общото възнаграждение на управителя и подуправителите, включително допълнителното материално стимулиране, до размера на общото средно възнаграждение на ръководителите на банки в България към 1 юли 2015 г.  

Общо издръжката на централната банка догодина ще бъде 95.5 млн. лв. при очаквана сметка от 81.3 млн. лв. за тази. Инвестиционната програма ще е 20.6 млн. лв., от които 13.4 млн. лв., или повече от 65%, ще се вложат в информационни системи, тъй като основен приоритет за БНБ е повишаването на сигурността, развитието на инфраструктурата и подобряване на управленските процеси. Това бе очертано като основен проблем и в направените през тази година инспекции на МВФ и Сметната палата. Ще се построи и касов и информационен център в Пловдив за 5.8 млн. лв.

Слаби очаквания за дохода от инвестиции

От централната банка имат негативни очаквания за възможната доходност от инвестиции догодина заради състоянието, в което се намират международните финансови пазари, и дефлационния натиск. "Динамиката в баланса на БНБ ще е в корелация с размера на правителствените депозити в банката, върху които ще оказват влияние редица фактори, сред които възможното емитиране на нов публичен дълг на международните капиталови пазари", пише в бележките към проектобюджета. Основната част от очакваните финансови приходи са от управлението на международните валутни резерви, чиято средна величина за целите на изготвяне на бюджета се предвижда да бъде 33.5 млрд. лв. без монетарното злато и специалните права на тираж на МВФ. Прогнозата е, че отрицателните лихвени проценти по краткосрочни депозити на междубанковия пазар, които БНБ използва за управление на ликвидността си, ще се запазят и през 2016 г., което ще има негативен ефект върху доходите на банката.

"Общата доходност на БНБ в евро за 2016 г. се предвижда да бъде около 0.06%, а разходите за лихви по средства на клиенти - сравнително ниски, под 1 млн. лв.", пишат от БНБ. Към разходите за лихви се очаква да се добавят и около 11 млн. лв. по пласирани депозити при отрицателни лихвени проценти на международните пазари в евро. Подлежащият на разпределение нетен лихвен доход, който се формира главно от управление на резервите, ще е около 90 млн. лв., което е с 9.6% повече от прогнозирания за 2015 г.

* Коригирано към 11.17 ч. с поправка, че публикуваният бюджет не е проект и не подлежи на последващо одобрение