🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ТУ - София има нова бакалавърска програма по софтуерни технологии

Още тази есен ще бъдат приети първите студенти по специалността, а бизнесът има готовност да съдейства за развитието на програмата

Toва е трета бакалавърска програма на университета, насочена към създаването на IT кадри, и ще стартира от следващия зимен семестър
Toва е трета бакалавърска програма на университета, насочена към създаването на IT кадри, и ще стартира от следващия зимен семестър
Toва е трета бакалавърска програма на университета, насочена към създаването на IT кадри, и ще стартира от следващия зимен семестър    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Toва е трета бакалавърска програма на университета, насочена към създаването на IT кадри, и ще стартира от следващия зимен семестър    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

200

хил. лв. се очаква да отпусне държавата за приема на новите студенти в специалността, която стартира през зимния семестър на учебната 2016/2017 г.

Факултетът по компютърни системи и управлeние към Техническия университет в София въвежда трета бакалавърска програма, насочена към създаването на IT кадри. Специалността "Софтуерни технологии" ще бъде в редовна форма и започва от следващия зимен семестър, а представители на IT бизнеса в България изразиха желание да се включат в обучителния процес по време на обществено обсъждане за въвеждането на новата програма.

Така през октомври 2016 г. се очаква 270 нови студенти да започнат обучението си в бакалавърска степен по компютърни технологии в ТУ - София, а 100 от тях ще се обучават с тясна насоченост към софтуерно инженерство в новосъздадената специалност. Идеята е от програмата да бъдат премахнати всички по-общообразователни предмети и да бъдат заменени с такива, които имат практическа насоченост към спецификите на българската IT индустрия, обясниха от университета.

В ТУ вече има и две магистърски програми - по софтуерно инженерство и по информационни технологии, като всяка от двете се предлага на български и на английски.

Държавно финансиране, помощ от бизнеса

Очаква се държавата да отпусне 200 хил. лв. за приема на новите студенти в специалност "Софтуерни технологии". От ТУ обясниха, че ще получават по 2 хил. лв. за записан по програмата студент годишно. Част от средствата ще бъдат използвани за подобряване на материалната база, а останалата част - за привличане на нови квалифицирани преподаватели. Тъкмо намирането на такива е един от неизбежните въпроси при разкриването на нова програма. В конкретния случай от ТУ обясниха, че на този етап още няма да има остра нужда от нови преподаватели, тъй като съществуващият екип ще може да поеме още 100 студенти. Ще бъдат назначени четирима асистенти, всеки от които да поеме група от 25 учещи. "Надяваме се с допълнителното финансиране да можем да привлечем и още квалифицирани преподаватели", коментират още от ректората. Освен това от години ТУ работи в партньорство с някои от големите компании в IT бранша – SAP Labs, "Мусала Софт", "Вистеон", Vmware, Lirex и др. Част от това сътрудничество включва и воденето на лекции и споделянето на практически опит със студентите от страна на служители в тези компании.

Софтуерните компании подпомагат обучението на кадри и с предоставянето на стажове. Студентите във втори и трети курс имат задължителни практика в някоя от фирмите.

Хронична нужда

Създаването на "Софтуерни технологии" идва в продължение на концепцията за насърчаване на обучението на софтуерни специалисти, която Министерският съвет прие през декември. Идеята е в рамките на три години софтуерни специалности в София да започнат да изучават 1000 студенти и по 500 в Пловдив и Варна, казаха от управата на ТУ. Дългосрочната цел, заложена в стратегията, е увеличението на приема с три хиляди души на година. Така, поне на теория, в рамките на десет години в университетите ще трябва да се обучават 30 хил. допълнителни софтуерни специалисти.

Именно недостатъчното кадри в момента са основен проблем и спънка за растежа на една от ключовите и най-стабилно развиващите се индустрии в България. По оценки на сектора дефицитът на софтуерни специалисти може да достигне около 50 хил. през следващите няколко години. Това показват данните на годишното изследване на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).

Все още няма коментари
Нов коментар