🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Visteon разширява центъра си в София до 850 служители

Компанията за автоелектроника премести развойния си офис в Capital Fort, където има площ 8300 кв.м

Офисът беше открит от посланика на САЩ в България Ерик Рубин (вляво), президентът Росен Плевнелиев и Иван Михайлов
Офисът беше открит от посланика на САЩ в България Ерик Рубин (вляво), президентът Росен Плевнелиев и Иван Михайлов
Офисът беше открит от посланика на САЩ в България Ерик Рубин (вляво), президентът Росен Плевнелиев и Иван Михайлов    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Офисът беше открит от посланика на САЩ в България Ерик Рубин (вляво), президентът Росен Плевнелиев и Иван Михайлов    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Местното дружество на американската група за автомобилни компоненти Visteon ще разшири развойния си център в България с още 150 служители. Така екипът на "Вистеон електроникс България" в София ще достигне 850 души. За целта компанията премести офиса си в бизнес центъра Capital Fort, където ще държи 3 етажа и площ 8300 кв.м.

Компанията отпразнува 15-годишнината от отварянето на развойния си център в София. До средата на 2014 г. фирмата беше част от Johnson Controls, чийто бизнес с автомобилна електроника беше придобит от гиганта Visteon в сделка за 265 млн. долара. В София 700 инженери, от които половината програмисти, разработват автомобилна електроника и софтуер за гиганти като Volkswagen, BMW, Opel, Mazda, Ford и Renault. Офисът е тъй нареченият продуктов инженерингов център - работи върху целия цикъл от производството на автомобилна електроника - софтуер, хардуер и механика за автомобилна електроника - табла, дисплеи, мултимедийни устройства, комуникационни модули и др. "Ще продължим да се разрастваме и очакваме да подпишем договори и с други автомобилни производители", заяви пред "Капитал Daily" Иван Михайлов, управител на "Вистеон електроникс България".

На откриването на новия център присъстваха и президентът Росен Плевнелиев, посланикът на САЩ в България Ерик Рубин и Маркус Шупфнер, главен технологичен директор на Visteon. "Секторът за автомобилни компоненти расте много бързо - до над 1.65 млрд. евро, а заетите в него са над 25 хил.", обяви президентът. Според Шупфнер разработката на автомобилен софтуер е най-бързо разрастващият се сегмент в глобалната автомобилна индустрия, а българският офис работи по много и различни иновативни решения в областта на автомобилните инфотейнмънт системи и дисплеи. В София беше представен първият в индустрията "кокпит домейн контролер" - SmartCore, който се разработва в българския център за един от водещите европейски автогиганти и трябва да бъде представен през 2018 г. Продуктът е поверен на екип от над 100 инженери тук. Особеното при него е, че обединява управлението на цялата електроника и дисплеи в един автомобил през един модул.

Според Иван Михайлов бързото разрастване на центъра в София зависи от намирането на добри специалисти през следващите месеци. Освен че си сътрудничи с университети в страната, компанията отвори преди година и първата в България инженерна академия, с която сама се зае с обучаването на кадри. Първият тримесечен курс за 20 души завърши в края на 2015 г., а сега започва нов за 24-ма. Предлагат се обучения по програмните езици С/С++, както и структуриране на данни, управление на хардуер, графичен дизайн, разработка и изпълнение на стратегии за тестване и др. Най-добре представилите се имат възможност да продължат професионалното си развитие във "Вистеон електроникс България" като постоянни служители или стажанти.

През последната година компанията е наела около сто нови служители, като планира същия темп на растеж и през 2016 г. Центърът в София е вторият най-голям развоен офис на Visteon. Базираната във Ван Бурен Тауншип, Мичиган, група има 11 хил. служители в цял свят и очаква продажбите на бизнеса й за автомобилна електроника да достигнат 3.2 млрд. долара през тази година. Гигантът е третият най-голям играч в сегмента за електроника в автомобилната кабина след Continental и Denso. През миналата година бюджетът за разработки на Visteon беше 294 млн. долара.

Все още няма коментари
Нов коментар