Кога един основател трябва да се оттегли

Тъй като инвеститорите предпочитат печалбите пред растежа, от шефовете се изискват нови умения

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

"Аз съм предприемач. Аз съм основател. Това е начинът, по който работят съзнанието и мозъкът ми", разсъждава Уитни Улф Хърд в интервю за списание Fortune от 6 ноември - деня, в който тя обяви, че ще се оттегли от поста главен изпълнителен директор на Bumble - приложението за запознанства, което основава през 2014 г. Улф Хърд, която преди това съоснова конкурентното приложение Tinder, призна, че не е ентусиазирана от трудното управление на публична компания. Тя ще премине към друга роля - на изпълнителен председател, където ще прекарва времето си в "наблюдение на бъдещето на любовта и връзката".

На нейно място ще дойде Лидиън Джоунс, която в момента ръководи Slack - чат платформа, закупена от технологичния гигант Salesforce през 2021 г. Самият основател на Slack - Стюарт Бътърфийлд, се оттегли от шефската позиция в началото на годината. Инвеститорите се надяват, че Джоунс ще прекарва по-малко от времето си, гледайки напред в бъдещето, а повече към настоящето; акциите на Bumble са загубили 82% от стойността си, откакто компанията беше листната на фондовата борса през 2021 г. Грандиозната визия на Улф Хърд да превърне Bumble в по-широка платформа, която да позволи на жените да създават приятелства и професионални връзки, се провали. В същото време компанията беше въвлечена в борба за растеж със съперника си Match Group, който притежава Tinder и различни други приложения за запознанства, включително Hinge. Разходите нараснаха.

Инвеститорите отдавна намират повече предимства в компаниите, управлявани от основателите им. В действителност цената на акциите на Bumble се понижи с 4% в деня, когато Улф Хърд обяви промените. Бен Хоровиц, титан в областта на рисковия капитал, вярва, че шефовете основатели могат да забележат технологичните промени по-добре от привлечените мениджъри. И тъй като компанията е делото на живота им, те често са в състояние да гледат в по-дългосрочен план и да залагат на иновативни идеи, които може да отнемат години, за да дадат резултат.

И все пак има признаци, че т.нар. "премиум на основателите" може би изчезва в свят, в който капиталът вече не е евтин, а инвеститорите предпочитат реализация в настоящето пред обещания за бъдещето. The Economist анализира представянето на публично листнати фирми за софтуер в индекса Nasdaq Emerging Cloud, изготвен от Bessemer Venture Partners, дружество за рисков капитал. От 2018 г. до края на 2021 г. цените на акциите на ръководените от основатели фирми в индекса са изпреварили останалите наполовина. От 2022 г. нататък обаче тази разлика изчезва.

За да разберем защо, имайте предвид, че шефовете основатели в индекса инвестират повече средства в научноизследователска и развойна дейност, разширяват по-бързо екипите си, постигат по-висок ръст на приходите - но генерират по-малко парични средства. По време на технологичния бум през последното десетилетие успехът на основателите зависеше най-вече от способността им да представят смела визия, да наберат финансиране от рискови капиталисти, да привлекат специалисти и да си осигурят преднина пред евентуалните конкуренти. В момента инвеститорите изискват по-голямо внимание към разходите и по-бърз път към печалба.

Какво могат да направят основателите? Един от вариантите е да смекчат големите си амбиции и да се превъплътят в прилежни управители на капитала. След като си навлече гнева на инвеститорите Марк Зукърбърг, основател на Meta, ограничи грандиозния си план за изграждане на метавселена, заявявайки през февруари, че 2023 г. ще бъде оптимистично звучащата "година на ефективността". Акциите на компанията възстановиха по-голямата част от стойността, която загубиха през миналата година.

На 2 ноември Shopify, платформа за електронна търговия, отчете резултатите си за тримесечието от юли до септември. Инвеститорите бяха зарадвани от завръщането към рентабилност; цената на акциите ѝ се повиши с 22% в този ден. През май компанията съкрати работната си сила с 20% и се освободи от логистичното си звено. Тобиас Лютке, нейният съосновател и шеф, призна, че компанията се е разсеяла от "странични дейности" и се е разраснала прекалено бързо по време на пандемията. Salesforce, ръководена от своя съосновател Марк Бениоф, е друг пример. В продължение на години тя даваше приоритет на растежа пред маржовете и харчеше за придобивания, включително 28-те млрд. долара, които плати за Slack. Когато миналата година технологичната индустрия затъна, инвеститорите активисти обсадиха фирмата. В отговор тя съкрати 10% от работната си сила, прекрати придобиванията и повиши цените. Тя също беше възнаградена от инвеститорите за усилията си.

Както се вижда от забележките на Улф Хърд обаче, всичко това може да звучи ужасно скучно за някои основатели. Някои може да се оттеглят напълно - в момента Бътърфийлд прекарва времето си в градинарство и купуване на луксозни имоти. Други, като Улф Хърд, ще изберат роля, която им допада повече, оставяйки трудната задача по генериране на печалби на други. Дали подобна схема ще проработи може би зависи от личностите. Брадли Хендрикс от Университета на Северна Каролина отбелязва, че макар основателите да имат по-голяма нужда от съвети, отколкото опитните професионалисти, те също така са по-склонни да ги пренебрегнат. Ако възникне напрежение между големите надежди на основателя и прагматичните приоритети на шефа, който той е привлякъл, може да прехвърчат искри.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар