🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво би означавала Трета световна война за инвеститорите

Глобалните конфликти имат навика да изненадват портфолио мениджърите

Големите противници разполагат с ядрени оръжия и трудно може да се предвиди развоят на събитията.
Големите противници разполагат с ядрени оръжия и трудно може да се предвиди развоят на събитията.
Големите противници разполагат с ядрени оръжия и трудно може да се предвиди развоят на събитията.    ©  Shutterstock
Големите противници разполагат с ядрени оръжия и трудно може да се предвиди развоят на събитията.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Европа се е движела към кланицата с години и до 1914 г. конфликтът е бил почти неизбежен - поне това е аргументът, който често се изтъква, поглеждайки назад във времето. И все пак тогава, както отбелязва историкът Найл Фъргюсън в статия, публикувана през 2008 г., инвеститорите не усещат подобно развитие. За тях Първата световна война е шок. До седмицата преди избухването цените на облигационните, валутните и паричните пазари почти не помръдват. Тогава целият ад се разтваря. "Ситито мигновено прозря значението на войната", пише The Economist на 1 август 1914 г.

Възможно ли е финансовите пазари отново да пренебрегват риска от глобален конфликт? В кошмарния сценарий навлизането в Трета световна война започна преди две години, когато руските войски се струпваха на украинската граница. Днес битката на Израел срещу "Хамас" има страховития потенциал да прехвърли границите на страната. Американската военна подкрепа е от решаващо значение както за Украйна, така и за Израел, а в Ирак и Сирия базите на суперсилата са подложени на обстрел вероятно от поддръжници на Иран. Ако Китай реши, че е време да се възползва от предимството на разсеяна суперсила и да нахлуе в Тайван, Америка твърде лесно може да се окаже въвлечена в три войни едновременно. Останалият свят рискува тези войни да се преплетат и да се превърнат в нещо още по-опустошително.

Този сценарий, разбира се, би поставил финансовите щети далеч надолу в списъка на ужасите. Въпреки това част от работата на инвеститора е да прецени какво точно би означавало това за портфолиото му. Досега възможността за световна война почти не е предизвикала трусове на пазарите. Вярно е, че от известно време те са по-обхванати от страх, отколкото от алчност. Цените на облигациите са турбулентни, дори за уж безрисковите американски държавни облигации, а доходността се покачва през по-голямата част от тази година. Борсовите индекси в Америка, Китай и Европа падат три поредни месеца. И все пак тази нестабилност може правдоподобно да се обясни с фактори от мирно време, включително прекомерни държавни заеми, очаквания за лихвените проценти и акционери, чийто предишен оптимизъм е надделял над правилната преценка.

Накратко, не прилича на паниката, която може да очаквате, ако шансовете светът да влезе във война бяха по-високи. Най-яркото заключение е, че подобни шансове наистина са близки до нула. По-тъмната е, че подобно на инвеститорите от 1914 г., днешните може скоро да бъдат изненадани. Историята сочи трета възможност - че дори ако инвеститорите очакват голяма война, те не могат да направят много, за да спечелят нещо от нея.

Най-лесният начин да разберете това е да си представите себе си през 1914 г., знаейки, че Първата световна война е на път да започне. Ще трябва да правите своите залози бързо - до седмици основните борси в Лондон, Ню Йорк и континентална Европа ще бъдат затворени. Ще останат така с месеци. Бихте ли могли да познаете колко и накъде може да се е обърнала войната дотогава? Ако прецените мъдро, че американските акции са добър залог, бихте ли успели да търгувате с брокер, който да избегне фалит на фона на ликвидна криза? Може би сте решили, отново мъдро, да намалите позициите си в надутия от войната държавен дълг. Бихте ли предположили, че руските облигации, които щяха да преживеят комунистическа революция и фалит, предизвикан от болшевиките, ще са тези, които ще бъдат напълно обезценени?

С други думи, войната включва нива на радикална несигурност, далеч надхвърлящи изчислимите рискове, с които повечето инвеститори са свикнали. Това означава, че дори предишните световни войни имат ограничени уроци за следващите, тъй като няма две еднакви войни. Докладът на Фъргюсън показва, че оптималният наръчник за 1914 г. (купувайте стоки и американски акции; продавайте европейски облигации, акции и валути) не е бил много полезен в края на 30-те години. Инвеститорите през това десетилетие се опитаха да се поучат от историята. Очаквайки нова световна война, те продават акции и валути на континентална Европа. Но с различна война има различни печеливши инвестиции. Британските акции победиха американските, както и британските държавни облигации.

Днес има по-голям и по-страшен източник на несигурност, тъй като много от потенциалните воюващи сили притежават ядрени оръжия. И все пак в известен смисъл това няма голямо финансово значение. В края на краищата при ядрен конфликт управлението на вашето портфолио едва ли ще се класира високо сред приоритетите. Резултатът от всичко това? Че мъглата на войната е още по-гъста за инвеститорите, отколкото за военните генерали, които поне следят действието. Ако се случи най-лошото, бъдещите историци може да се чудят за привидната безгрижност на днешните инвеститори. Те ще могат да го направят само защото за тях мъглата вече ще е разсеяна.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар