🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коя е следващата стъпка за Етериум?

Николай Ангелов, блокчейн девелопър в Nexo

Коя е следващата стъпка за Етериум?
Коя е следващата стъпка за Етериум?
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Николай Ангелов е блокчейн девелопър и блогър. Самоук крипто- и блокчейн ентусиаст, Николай Ангелов е участвал в създаването на блокчейн решения за множество световни проекти и компании. Лектор и редовен участник в международни технологични конференции, той е един от първите членове в екипа на Nexo - една от водещите институции за управление на дигитални активи в света.

Наскоро се завърнахте от световна конференция, посветена на Етериум в Париж. Какво представихте на нея и какво можем да очакваме занапред?

Тази година, съвсем очаквано, в центъра на вниманието бяха децентрализираните автономни организации (DAOs) и като цяло децентрализираните приложения, които почиват на мрежата на Етериум. Моята лекция беше фокусирана върху оптимизацията на транзакционните такси и решенията, които съм развил от личен опит. Предвид промените от изминалата седмица бих казал, че това беше една от най-горещите теми.

Етериум мрежата търпи постоянна еволюция. Разкажете ни повече за най-новите промени.

- Етериум е в основата на блокчейн революцията. Благодарение на възможностите, които мрежата предоставя, се създадоха безброй апликации и множество криптовалути, неизменяемите токени NFT и още много други, които почиват на Етериум блокчейна. Наскоро станахме свидетели на преломен момент в криптоисторията, който очерта бъдещето на втората най-голяма криптовалута, а с това дава тласък и на всички останали проекти, ползващи кода на Етериум. Промяната е позната под името Лондонски хард форк (актуализация на мрежата), който бе дългоочакван от цялата криптообщност. В същността си той представлява набор от пет предложения за подобрение на Етериум мрежата и може би най-значимото от тях е протоколът EIP-1559. Той има за цел да промени скоростта на транзакциите и да стимулира добива на криптовалутата. Така се гарантира, че натоварването на мрежата няма да доведе до повишаване на цената на транзакциите. Тази стъпка на прозрачност и предвидимост ще спомогне за масовото приемане на децентрализирани приложения и тяхната по-широка употреба.

Едно от най-големите предимства на актуализацията е, че дава възможност на мрежата да оптимизира транзакционните такси. Накратко, имплементацията променя същността на таксите и тяхната волатилност. До този момент транзакционната такса, или т.нар. такса за газ (от англ. gas fee), отиваше при миньорите като възнаграждение за извършената операция. Този протокол обаче тотално променя всичко. Създава се базова такса (от англ. base fee). По този начин таксите могат да бъдат предвидими и да се "озаптяват" високите такива, които в миналото често стимулираха една транзакция да бъде приоритизирана пред друга.

Паралелно с това протоколът EIP-1559 води до още една значителна промяна, а именно - дава дефлационна черта на валутата. До момента нямаше ограничение за броя на Етери в мрежата, тъй като поначало е инфлационна криптовалута. Миньорите се възнаграждават с чисто нови монети всеки път, когато валидират блок, и се компенсират с таксите за транзакции, които се поемат от потребителите. След като актуализацията се въведе, миньорите вече няма да получават приходи от такси за транзакции освен по изричното желание на потребителя. Важно е да отбележим и че вече таксата, която не отива при миньора, ще бъде премахвана от предлагането или "изгаряна". Това ще намали предлагането и ще даде на Етериум така необходимия тласък.

Това е значителна промяна. Какви са ползите за инвеститорите и разработващите приложения?

- За мнозина в индустрията, дори разработващите проекта, имплементацията на Лондонския хард форк е предизвикателна, но за щастие проблеми в процеса нямаше. Наблюдаваме очаквано покачване на цената на Етер, която достигна нива над $3000, а оборотите на мрежата са високи, като към момента са "изгорени" над 20 000.

Един от най-големите потребители са платформи за неизменяеми токени NFT, а причината се крие в нуждата от по-голяма мощ за обработката им. Несъмнено това е годината на NFT предвид разрастването на пазара и възможностите за приложението им, а намаляването на таксите ще направи изкуството в този му вид още по-масово. Това предполага множество опции както за малки, така и големи инвестиции. За да очертая ясно растежа, в рамките на два дни оборотите надскочиха годишните за 2020 г. пет пъти.

Какви са следващите стъпки в еволюция на мрежата?

- За Етериум предстоят още големи промени, най-вече преминаването му към система за доказателство на залог (Proof of Stake) от система за доказателство за работа (Proof of Work). Тази промяна се очаква да влезе в сила при Етериум 2.0 и според създателя - Виталик Бутерин, ще намали въглеродните емисии, свързани с добива, с цели 99%.

Системата за доказателство на работа разчита на мрежа от компютри по целия свят, които постоянно работят за решаване на сложни проблеми за поддръжка и валидиране на блокове. Платформа с доказателство за залог, която не стимулира силно потребление на енергия, позволява на потребителите да поставят свои собствени токени като обезпечение в подкрепа на блокчейн мрежата. Големите промени, разбира се, изискват доста време и подготовка. Епицентърът на новата архитектура на Етериум, познат като Beacon Chain, e вече функционираща система, която се използва активно с вече над 6 589 757 ETH, или над 20 милиарда долара в депозити.