🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как крипто еволюцията влияе на IT сферата в България

Ясен Янков, VP of Product Development @Nexo

Как крипто еволюцията влияе на IT сферата в България
Как крипто еволюцията влияе на IT сферата в България
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Ясен Янков e сред пионерите във финтех индустрията и има над 15 години опит в разработване на софтуер за редица водещи световни компании. Съосновател е на MindHub - иновативна обучителна инициатива за програмиране, насочена към деца и тийнейджъри. Днес Ясен Янков заема позицията VP of Product Development в Nexo - българската компания, която е сред водещите институции за управление на дигитални активи в света.

Имате над 15 години опит във финтех индустрията и по-специално разработването на софтуер за редица водещи световни компании. Има ли особености при изграждането за крипто продукти?

Когато говорим за криптовалути, първата ни асоциация е финансовата им стойност и гръмки медийни заглавия. Истината обаче е, че се раждат продукти, които преобразяват финансите с технологични решения и дават възможност на потребителите да използват активите си по най-гъвкавия и удобен за тях начин.

Щом става дума за транзакции, блокчейн е еволюцията на доверието. Той предлага максимална прозрачност, бърза проследимост, оптимизация на процесите и значително по-ниски разходи за тях. Доказателство за това е и бумът не само в областта на крипто, но и дигитализацията на банковия сектор под формата на цифрови валути в цели региони, нотаризацията на документи и редица други. Възможностите са огромни и ежедневно виждаме нови решения.

Криптото е базирано на тази силна технологична основа и създаването на продукти е комплексно - срещат се задълбочени инженерни с финансови познания, комбинирани с лична отговорност и внимание към най-малкия детайл с ясната представа, че накрая един продукт ще се използва от милиони хора по света. Отвъд това работещи устойчиви решения се създават само когато слушаш пазара и гледаш много стъпки напред.

Какво тепърва трябва да се разработи и кои са най-големите предизвикателства?

- Крипто индустрията премина през няколко фази на развитие през своята сравнително кратка история. Първо се роди биткойн, който реши ключов проблем - сигурността на дигиталното съхранение и обмен на стойност в децентрализирана система. След това етериум мрежата предложи ново ниво, на което да се създават съвсем друг тип, по-комплексни и гъвкави решения, благодарение на които днес имаме толкова жива и настоятелна в развитието си индустрия.

Скоростта е вродена характеристика и предимство на блокчейн. Това е една от причините етериум да развива своята втора версия, защото сега транзакциите се верифицират чрез решаване на математически казус (Proof-of-Work), което отнема значителен изчислителен ресурс, но с подобренията потвърждението им се разпределя между участниците в мрежата (Proof-of-Stake). В резултат една покупко-продажба буквално ще бъде мигновена и ще коства много по-малък ресурс. Сериозна заявка, която открива безброй хоризонти.

Съвсем скоро ще видим и първите промени благодарение на предложението за подобряване на етериум мрежата, по-конкретно - EIP-1559. Стъпката е преломна и ще подобри ефективността на таксите и самите транзакции.

Какво е нужно, за да бъдеш готов да работиш по крипто продукти, и какво ги прави интересни?

- Огромният чар на крипто сектора - в него няма бетонирани практики, които да те спрат да предложиш нов продукт или услуга, няма дългогодишни планове, които не можеш да развиеш. Затова смея да твърдя, че секторът е един от най-интересните.

Вече добавената стойност е водеща за всякакъв тип решение - от избор на кариера до продукт. Работата в продуктова компания е може би най-ценното, особено в контекста на България. Усещането да работиш директно върху собствени решения, които пряко влияят на милиони хора по света и отключват тяхната финансова независимост, е незаменимо. Нека не забравяме, че секторът на услугите бавно вижда своя залез - предприемаческият дух взима превес и отключва потенциала. Силата е в продуктите - гордостта да се подпишеш, че оттук, а не от Калифорния, създаваш значими решения. Няма как иначе "да стигнем американците", както казваше Тодор Колев.

Не на последно място, криптото идва с голямата идея зад него - достъп до финансови услуги за всеки един от нас, прозрачна финансова система и визията за бъдеще, в което имаме едно наистина демократично и справедливо общество.

Какви познания е нужно да се натрупат и задължително ли е да познаваш в дълбочина крипто екосистемата, за да работиш в нея?

- Важно е да си представиш бъдещето и да искаш да го създаваш. Работим с хора от целия свят, градим партньорства и обменяме знания - динамичен процес, който подкрепяме и с редица обучения.

В по-широк план от инженерна гледна точка се появиха нови езици за програмиране и платформи като ЕVM, Solidity, Sophia, Plutus, използват се и установени като C++, JavaScript, Java, Golang и др. в зависимост от съответната блокчейн мрежа. Това дава възможност на много специалисти да се развиват и да изграждат нови решения.

Много колеги в инженерния ни и продуктов екип идват от сектори като CRM, Cloud Computing, gaming. В лицето на Nexo виждат реалната възможност да работят в българска компания с най-новите технологии и да се развиват в сектор с огромен потенциал. Притегателна сила е, че не се крием зад титли - всички се борим наравно с предизвикателствата и заедно споделяме успехите.