Седмични новини за енергетика

В рубриката събираме всички най-важни новини от последните седем дни

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

ТЕЦ "Варна" - милиони без покритие

Заради аварии единственият официално работещ енергоблок на ТЕЦ "Варна" не може да се управлява съгласно зададените мощности от Електроенергийния системен оператор (ЕСО), въпреи че получава милиони от същото това държавно дружество за предоставянето на студен резерв. Това става ясно от обяснения на самото ръководство на притежаваната от Ахмед Доган централа, които са публикувани в документите към една от обществените поръчки за ремонт на оборудването на блок №6 на ТЕЦ-а. Казано иначе, държавата плаща за нещо, което не е сигурно, че може да получи. А както изглежда, ще продължи да плаща и през тази година, тъй като ремонт на проблемната мощност няма да бъде извършен поне до 2020 г.

Тази порочна практика за съжаление не е нова - в началото на 2017 г. свързаната с Христо Ковачки "Топлофикация Русе" не успя да заработи, въпреки че ѝ бе платно да стои в готовност. Което показва, че схемата със студения резерв е по-скоро начин да се осигурят приходи за притежавани от определени лица централи, отколкото средство за гарантиране на електрозахранването.

Game-Changer* на газовия пазар

Преди точно 10 години - на 14 юли 2009 г., междусистемната газова връзка Гърция – България бе обявена от първото правителство на ГЕРБ за обект от национално значение, изключително важен за намаляване на енергийната зависимост от Русия. И ако Бойко Борисов, който оттогава е премиер, наистина искаше да диверсифицира доставките на природен газ за България, спокойно можеше вече да го е направил. Проектът е истински Game-Changer - значително променя съществуващата ситуация не само на българския, но и на регионалния газов пазар. Той може да задоволи изцяло вътрешното потребление на страната, като договорените вече доставки са за 30% от него, при това на по-ниски цени от тези, които плащаме на "Газпром". Освен това интерконекторът с Гърция може да осигури възможности за допълнителен транзит на природен газ в посока Украйна, Румъния, Сърбия и дори Унгария, както и достъп до LNG терминали.

Точно заради това обаче има скрита съпротива срещу неговата реализация. Според първоначалните планове алтернативен газ трябваше да потече още през 2013 г., но строителството на тръбата така и не започна. След поредица от отлагания - за последно първата копка на гръцката връзка бе заложена за края на българското председателство на ЕС през юни 2018 г. - стартът на изграждането ѝ е планиран за 22 май. Тогава отново ще се говори за диверсификация, но такава няма да се усети поне до 2021 г., когато най-рано газопроводът може да бъде въведен в експлоатация. Дори тогава обаче използването на пълния му капацитет ще зависи до голяма степен от гърците, които трябва да построят компресорна станция, за да бъде осигурено необходимото налягане за газовите потоци.

Румъния подписа с китайската CGN за разширяването на АЕЦ "Черна вода"

Проектът за разширяването на румънската АЕЦ "Черна вода" навлиза в нова фаза, след като преди дни Букурещ подписа предварително инвестиционно споразумение с Китайската генерална ядрена корпорация (CGN). Документът предвижда до 60 работни дни да бъде създадена проектна компания за изграждането на два нови енергоблока в централата, всеки с мощност 700 мВт. В нея 51% дял ще имат китайците, а останалите 49% ще са на румънската Nuclearelectrica, която управлява централата. Приблизителната инвестиция се оценява на 8 млрд. долара.

"Новите ядрени мощности ще играят ключова роля в декарбонизацията на производството на електроенергия в Румъния и региона", каза вицепремиерът на страната Виорел Стефан, като подчерта, че проектът ще осигури и до 19 хил. работни места. Китайският посланик Цзян Юй заяви, че "сътрудничеството в големите проекти е важна част от изграждането на "Един пояс, един път" и връхната точка на двустранното икономическо и търговско сътрудничество.

Европа се възползва от евтиния втечнен природен газ

Един от най-належащите енергийни въпроси пред Холандия, която някога е била един от най-големите доставчици на прирoден газ в Европа, е как страната ще се справи с намаляващото производство и нарастващата зависимост от вноса.

За стотици енергийни търговци, изпълнителни директори на компании от сектора и анализатори, които се събраха тази седмица в Амстердам за една от най-големите европейски конференции за природен газ - Flame Conference, Холандия олицетворява ситуацията с европейската енергийна сигурност. Независимо дали чрез газопроводи от Русия и Северна Африка или с кораб от Катар или САЩ, все повече ще се изисква внос на газ за захранване на електроцентралите, фирмите и домовете в региона, пише Bloomberg.

Сенатори от САЩ подготвиха санкции за строителите на "Северен поток 2"

Двама сенатори - републиканецът Тед Круз и демократката Джин Шахийн, подготвят закон, с който да бъдат санкционирани компании, изграждащи газопровода "Северен поток 2", съобщиха Bloomberg и списание Foreign Policy. И двамата са членове на сенатската Комисия по международни отношения и целта на проекта е да засили натиска над Русия и един от основните ѝ източници за валутни приходи от износ, обяснява агенцията.

В работната версия на закона са посочени корабите, участващи в полагането на тръбите на подводния газопровод от руския до германския бряг, както и забрана за издаване на визи за ръководители на компаниите, свързани с тези морски съдове. Ако законът бъде одобрен и подписан от президента на САЩ, ще бъдат блокирани финансови операции, имоти и активи в САЩ на тези лица.

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.