Първа копка и жалба за газовата връзка с Гърция (обновена)

Проектът ще започне да се строи въпреки споровете в КЗК и ВАС, тъй като трябва да бъде завършен преди края на 2020 г.

Изграждане на газопровода е възложено срещу близо 150 млн. евро на гръцката компания J&P Avax.
Изграждане на газопровода е възложено срещу близо 150 млн. евро на гръцката компания J&P Avax.
Изграждане на газопровода е възложено срещу близо 150 млн. евро на гръцката компания J&P Avax.    ©  Цветелина Белутова
Изграждане на газопровода е възложено срещу близо 150 млн. евро на гръцката компания J&P Avax.    ©  Цветелина Белутова

Година след първоначалния план премиерите на България и Гърция - Бойко Борисов и Алексис Ципрас, най-после направиха днес край ГКПП Маказа първата копка на газовата връзка между двете страни. Началото на строителните дейности обаче е леко помрачено от поредната жалба срещу проекта, подадена от българската фирма "Топливо-2" на Васил Щраков, която отпадна от надпреварата за доставката на тръбите за газопровода.

Въпреки че казусът тепърва ще се разглежда от Комисията за защита на конкуренцията и след това от Върховния административен съд, изграждането на интерконектора няма да спира.

От проектната компания Ай Си Джи Би АД (ICGB), в която акционери с равно участие са държавният холдинг БЕХ и гръцко-италианското дружество IGI Poseidon, вече обявиха, че газовата връзка е от особено важен държавен интерес и ще поискат от КЗК да бъде допуснато предварително изпълнение на договора с гръцката Corinth Pipeworks Pipe Industry, част от групата Viohalco, която бе избрана за производство и доставка тръбите за газовата връзка.

Откриването live

"Сега вече да е ясно - който дава най-евтин газ, от него взимаме", обяви премиерът Бойко Борисов, след като с гръцкия му колега Алексис Ципрас дадоха началото на строежа на интерконектора между двете държави край кърджалийското село Кирково. Самата церемония бе кратка, като Борисов на няколко пъти посочи, че двамата с Ципрас имат много ангажименти покрай предстоящите европейски избори. Сред гостите бяха и американският посланик Ерик Рубин, един от вицепремиерите на Азербайджан и кметове от областта.

Българският премиер подчерта, че въпреки договорката за момента за доставка на 1 млрд. кубически метра по изграждащият се тръбопровод със сигурност обемът ще нарасне до 1.2 млрд. След това той говори по любимата си тема - газовия хъб. "Както се казва, вървим от думи към дела. Два огромни газопровода, огромен хъб. Газ от нашите находища, газ втечнен от САЩ. 1 млрд. кубика капацитет има хранилището в Чирен, купуваме лятото евтин американски газ, нагнетяваме лятото, зимата взимаме от други", така обясни той икономическата изгода от проекта, който обаче в момента е в кота нула.

След това Борисов лично вози в служебния автомобил към чакащите ги хеликоптери Ципрас. "С тебе сега правим магистрали, газови, който даде най-евтин газ, плаща за транзит и минава", обърна се той към гръцкия премиер. Всичко това се излъчваше на живо в профила на Борисов във фейсбук, което в последните дни се превърна в любим способ на премиера.

Гръцки победител

В процедурата по стрпотелството на газовата връзка, започнала преди година и четири месеца, участваха 9 компании, но да подадат оферти бяха поканени само три - освен споменатите вече Corinth и "Топливо-2" покана получи и турската Erciyas Celik Boru Sanayi. Последната обаче отказа да участва, а "Топливо-2" бе отстранена от оценителната комисия на ICGB. Тогава от българското дружество заявиха пред "Капитал", че търгът е опорочен и разполагат с документи, които свидетелстват за предопределения избор на Corinth. Също така от "Топливо-2" посочиха, че тяхната ценова оферта е била много по-добра от гръцката (58.2 млн. евро), но не обявиха конкретната сума.

Сега изпълнителният директор на ICGB Теодора Георгиева казва, че решението както за избора на Corinth, така и за отстраняването на "Топливо-2" е добре мотивирано и са налице достатъчно основания. "Разпоредбите на Закона за обществените поръчки дават възможност на всеки участник, който не е съгласен с решението на Възложителя, да потърси правата си в КЗК. Също така за случаи на защита на особено важни държавни интереси е предвидена възможност на предварително изпълнение на решението за възлагане на поръчката, при което възложителят може да възложи и активира поръчка дори и разглеждането на жалбата да не е приключило изцяло с влязло в сила решение", се казва в официално становище на проектната компания. Прилагането на тази правна възможност обаче може да има големи финансови последици, ако в крайна сметка съдът реши, че жалбоподателят е бил прав.

Кратки срокове

Строителство на 183-километровата тръба между Стара Загора и Комотини трябва да приключи за максимум 18 месеца. Договорът с Corinth е за период от дванадесет месеца, като първите доставки на тръби трябва да станат през септември. Самото изграждане на газопровода пък е възложено срещу близо 150 млн. евро на друга гръцка компания - "Джей енд Пи - Авакс" (J&P Avax).

Към момента резервираният капацитет за интерконектора е около 1.57 млрд. куб. м на година при възможности за 3 млрд. куб. м. Той е запазен от пет търговеца, като най-голямото количество - около 1 млрд. куб. м, е на държавната "Булгаргаз". Това е природен газ, който ще идва по Южния газов коридор (газопроводите TANAP в Турция и TAP в Гърция) от каспийския регион и ще се продава от азербайджанската SOCAR, която също е резервирала капацитет, но количествата са по-скоро символични с очакване за бъдещо повишаване. Останалите капацитети са резервирани от гръцката DEPA, италианската Edison, както и американската Linde (за LNG).

За да функционира интерконекторът оптимално, е необходимо и изграждането на компресорна станция, която към момента не е предвидена. Поради това има реална опасност новият газопровод да не успее да изпълни целите си за диверсификация на доставките на природен газ.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    iq146 avatar :-|
    iq146
    • - 5

    За първи път в историята България се откъсва от мъртвешката, задушаваща енергийна прегръдка на руската мечка. Този, който го направи се нарежда до Стамболов в приноса за европейска, свободна България... А какво имат да ни кажат т.нар. "десни" по темата? - ПЛЮНКИ!
    После питат защо са под 2%... Е те ЗАТОВА!

    Нередност?
  • 2
    ilkoiliev123 avatar :-|
    • + 3

    Къде ти e IQ-то бе тъпак герберунгелски, какво общо има истинското дясно с тази тръба и с тезисите на вожда ти.

    Нередност?
  • 3
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • + 3

    Поредният предизборен салтанат.
    Следствието от една такава предизборна "копка" за 115 000 000 лв - кръговото във Варна, пропадна при първия дъжд.

    Направено с мерак от ГЕРБ...
    Айде стига им толкова.

    Нередност?
  • 4
    popopo avatar :-|
    popopo
    • + 1

    С Гърция забравена/забавена компресорна станция.
    С Румъния също преди това и оше не се ползва пълноценно.
    Ще имаме газопроводи със съседните страни, но няма да може да се ползват.
    Това не е от полза на България, но на Русия със сигурност - прожажници долни и дребни.

    Нередност?
  • 5
    xba1496037641523567 avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Всеки, който е имал досег до КЗК, знае че каквото и да пишеш и да жалиш няма никакво значение.

    Нередност?
  • 6
    todorovtih avatar :-|
    tisho

    До коментар [#1] от "iq146":

    IQ-146 Интелелектуалното ти ниво е 146 под нулата! Понял? Ко ши кайш сига след 3 месяца, а ? ГърбавРунгел

    Нередност?
Нов коментар