🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика

Почти 1 млрд. лв. струва "спасяването" на ТЕЦ "Марица-изток 2" за три месеца; КЕВР одобри поредното намаление на цената на природния газ със задна дата; КЗК започва секторен анализ за парното

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни бюлетин тук

Огромен, но изключително спорен енергиен разход успя да направи държавата през седмицата. Управляващите продължават да изливат огромен ресурс към затъналата ТЕЦ "Марица-изток 2", а сметката за "спасяването" й вече гони 1 млрд. лева. Тези дни Българският енергиен холдинг (БЕХ) купи необходимите квоти парникови газове за 2019 г. за държавната централа на стойност общо 306 млн. лв.

С този финансов бонус държавното финансиране на затъналата в дългове ТЕЦ "Марица-изток 2" се доближава до 1 млрд. лв. А отделно от това през март БЕХ увеличи капитала на централата с 597 млн. лева.

Също през седмицата с нова порция решения Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие нови цени за природния газ от януари до март. Преизчислението със задна дата се наложи след подписания договор между "Булгаргаз" и "Газпром", с което цената на синьото гориво бе понижена средно с около 40%.

Миналата седмица КЕВР актуализира и цените от 5 август 2019 г. до 1 януари 2020 г. На тази база сега "Булгаргаз" ще трябва да направи свои изчисления какви суми да върне на клиентите си, голяма част от които са топлофикационните дружества. Общата сума, която предстои да бъде възстановена, е близо 200 млн. лева.

Заради новите цени на природния газ, който е основно гориво за някои от топлофикациите, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започна секторен анализ за парното. Ще се направи проучване и на свързаните с тях пазари на услугата дялово разпределение и на уредите за дялово разпределение.

Още отсега обаче е ясно, че КЗК едва ли ще открие сериозни нарушения. Причината - последният секторен анализ приключи в края на февруари, но без отговор на въпроса защо често пъти България е рекордьор по борсови цени на електроенергията въпреки наличието на достатъчно мощности и дори извършването на износ.

Междувременно се разбра, че Турция рязко намалява доставките на руски газ. Газопроводът "Турски поток" на стойност 7 млрд. евро, изглежда, се насочва към съдбата на "Северен поток 2", който в момента е на пауза и може да не тръгне с пълен капацитет.

На фона на икономическата криза и охлаждането на отношенията с Москва, което доведе до конфликти с руските военни в Сирия и наемниците от частната военна компания "Вагнер", Турция рязко намалява покупките на руски газ, съобщава специализираният сайт за икономическа и финансова информация finanz.ru.

В края на март доставките на "Газпром" към държавната компания Botas и независимите турски оператори са се сринали 7 пъти до 210 млн. куб. метра, сочат данните на Федералната митническа служба, публикувани във вторник. В сравнение с 2018 г. спадът е над 14 пъти - тогава през първото тримесечие Турция купи 8.8 млрд. куб.м (2.93 млрд. средно на месец).

///ОЩЕ ОТ КАПИТАЛ

### Потреблението на ток продължава да спада - с 3.14% по-малко електроенергия е употребена в страната от началото на годината до 17 май. Тази тенденция се засилва през последните месеци, тъй като до края на април данните сочеха общо понижение на консумацията на ток от около 2%, става ясно от справка на Електроенергийния системен оператор, който следи производството, потреблението, вноса и износа на електричество.

### Шест кандидата са подали оферти за изграждане на газопровода до Свищов, който държавната "Булгартрансгаз" обяви в средата на февруари, че иска да направи. Прогнозната стойност на проекта е 15.8 млн. лв. без ДДС. Газовото разклонение до Свищов е с дължина 42 км и трябва да бъде построено в рамките на 400 дни според условията на търга.

### Вятърната и соларната енергия са напът да отбележат спад през 2020 г. за пръв път от две десетилетия насам, показва изследване на Международната агенция по енергетика, цитирано от Bloomberg. Причината е, че ограниченията, наложени заради пандемията от COVID-19, са попречили на изграждането на нови инсталации. В резултат в световен мащаб ще бъдат добавени нови мощности 167 гигавата, което е с 13% по-малко в сравнение с 2019 г.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    peni_nikol.53. avatar :-(
    Peni Nikol
    • + 1

    За година 4 милиарда дават само за Марица-2, е това нормално ли е?!

    Нередност?
Нов коментар