🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инвестициите във ВЕИ ще спаднат за първи път от 20 години заради коронавируса

Добавените нови мощности в света за тази година ще са с 13% по-малко в сравнение с 2019 г.

Вятърната и соларната енергия са на път да отбележат спад през 2020 г. за първи път от две десетилетия насам. Това показва изследване на Международната агенция по енергетика, цитирано от Bloomberg. Според него в световен мащаб ще бъдат добавени нови мощности от 167 гигавата, което е с 13% по-малко в сравнение с 2019 г.

Причината е, че изграждането на съоръжения за възобновяема енергия се е забавило заради затворените фабрики, нуждата от социална дистанция между работниците и финансовите притеснения на предприемачите на фона на пандемията.

Необходимост от правителствена подкрепа

Това е лоша новина за един сектор, който от години регистрира само растеж и остана относително незасегнат от рязкото намаляване на търсенето на енергия, ударило петролната и газовата индустрия. "Продължаващият спад в разходите и увеличаващата се конкурентност на вятъра и слънцето няма да спасят възобновяемата енергия от икономическата криза. Жизненоважно е правителствата да се намесят със своята подкрепа, за да гарантират, че възобновяемите източници ще продължават да отбелязват ръст", посочват от Международната агенция по енергетика.

Голяма част от спада се дължи на очакваното намаляване на по-малките соларни инсталации, слагани по покривите на някои къщи и бизнеси. Прогнозите са те да се свият с почти 36% през тази година, основно в Европа, САЩ и Китай. Причината е, че тези по-малки играчи ограничават инвестициите си заради пандемията.

Под първоначалната прогноза

Спадът през 2020 г. частично ще бъде наваксан през 2021 г., когато забавените сега проекти бъдат осъществени. Това ще спомогне за връщането на възобновяемата енергия да нивата от 2019 г., но ще продължава да бъде с 10% под първоначално прогнозираните от Международната агенция по енергетика равнища за тази и за следващата година.