Кажи ми колко ток харчиш, за да ти кажа какъв си!

Смарт устройствата за отчитане на ток дават редица предимства. Засега енергодружествата инвестират масово единствено в уредите за дистанционен отчет

Темата накратко
  • Смарт уредите за отчитане на тока дават ред предимства - от яснота при харчовете до участие в пазара на ток.
  • Енергодружествата масово подменят електромерите, но засега само с такива за дистанционно отчитане.
  • Инвестицията в интелигентни устройства не е малка, но дългосрочно си заслужава.

Ако решим да перифразираме една от известните поговорки, тя би звучала така: "Кажи ми колко ток харчиш, за да ти кажа какъв си!" Битовите потребители например потребяват най-много електроенергия в определени часове от деня - обикновено сутрин, докато хората излязат за работа, и вечер - когато се приберат и се заемат с обичайните си домашни дейности.

Това обаче бързо може да се промени в условията на либерализирания пазар, който се очаква да стане факт и в България до няколко години. А причината е, че по традиция токът на свободния пазар е най-евтин през нощта, както и в събота и в неделя. Което може да накара много от потребителите да променят навиците си. За да може всичко това да се проследи, засече и анализира обаче, е важно абонатите да разполагат с умни електромери, които да измерват потреблението почасово, да водят подробни статистики и да показват как вървят енергийните разходи на всеки от нас в реално време.

Засега трите енергодружества са се заели с масово монтиране на нови уреди, но само такива с дистанционен отчет, което също не е никак малко (и изисква големи инвестиции), тъй като може да спомогне за предотвратяването на опити за кражби на електроенергия, а оттам и да подобри качеството на услугата. Важно е и поради друга причина - самото отчитане може да става автоматично, дори в почивни или празнични дни, а системата гарантира по-добра разкриваемост при опити за манипулации.

Така се повишава и събираемостта, а отчитането става на точно определен период от време без закъснения - тема, особено чувствителна след протестите заради надписани сметки и скъп ток през 2013 г. Бъдещето обаче принадлежи на уредите, които освен отчитане от разстояние позволяват и смарт управление.

Кой харчи най-много ток

Това означава най-малкото във всеки момент да е ясно кой уред у дома (бяла или черна техника) точно колко харчи и по какъв начин това рефлектира върху месечната фактура, така че всеки потребител сам да може да контролира и коригира потреблението си. С други думи - да е ясно какви спестявания ще се реализират, ако миялната, пералнята, сушилнята или бойлерът се пускат през нощта при по-ниските цени на тока или при уикенд тарифата (когато бъде въведена такава).

Интересно е и друго - че с пълната либерализация на електроенергийния пазар самите енергодружества ще могат да предлагат индивидуални пакети за своите абонати на база тяхното всекидневно потребление и пиковете, които те регистрират в отделните дни от седмицата. Засега България все още е далече от подобни решения, но в близките няколко години те постепенно ще станат факт - крайният срок за пълна либерализация на пазара е 2024 г.

Добре дошли в бъдещето

Смарт електромерите са само част от цялостната картина за изграждането на един умен дом, който да се превърне в основна градивна единица за моделирането на интелигентен град. На пръв поглед това звучи твърде амбициозно, но, оказва се, в някои части на Европа това вече е факт. Пример за това е виенският квартал "Асперн", в който в реална среда се тестват и проучват най-съвременните технологии за управление на градовете.

И по-конкретно - умните измервателни и контролни уреди стоят в основата на електроенергийната система, транспорта и др. Сградите пък могат да обменят информация помежду си, да прогнозират нуждите си от електроенергия според метеорологичната обстановка и сами да я произвеждат. А енергийната ефективност в жилищата и в офисите се управлява от смарт приложение. Зад всичко това стои проект, който бе отличен като модел за най-добър смарт град в света през 2016 г. Той е и най-големият по рода си в Европа - площта му е 240 хектара край австрийската столица, на място, където някога е имало малко летище.

Подобни терени могат лесно да се намерят и в България. Но страната ни, меко казано, изостава и още е на фаза дали и кога да премахне регулираните цени за битовите потребителите на електроенергия.

И още един плюс

Автоматизирането на процесите е важно и за друго - благодарение на интелигентните измервателни и контролни уреди, както и на добре развитата мрежа домакинствата могат да се включат в пазара на електроенергия и от потребители да се превърнат в производители на ток.

Това може да стане с инсталирането на фотоволтаични панели, чиято електроенергия да задоволява нуждите на домакинството, а излишъкът да се продава на борсата. Засега в България това е сложен и труден процес, но битовите потребители в далеч по-развити страни в Европа вече отдавна се опитват да постигнат независимост и да си продават излишната енергия един на друг чрез т.нар. блокчейн платформа.

По подобен проект работят и в САЩ - с помощта на стартъп компанията LO3 Energy и дигиталните решения на Siemens жителите на Бруклин са се обединили в Brooklyn Microgrid - умна електроразпределителна мрежа. Но за да се случи всичко това, трябва да се тръгне от някъде, а умните електромери са първата стъпка.

Кой докъде е

Най-напреднали с подмяната на старите електромери са от ЕВН. Последните актуални данни показват, че до края на 2019 г. "Електроразпределение Юг", което работи на територията на Югоизточна България, е поставило около 1.08 млн. електромера с дистанционно отчитане. Това са 62% от общо 1.75 млн. уреда при битови и бизнес клиенти. В София и региона обаче стъпките не са толкова бързи - в мрежата на "ЧЕЗ Разпределение" (отново към края на 2019 г.) са монтирани 330 000 устройства, а от "Енерго-про" са още по-лаконични - всичките им балансови и контролни електромери, монтирани в трафопостове, възлови станции и подстанции, се отчитат дистанционно.