Как да направим дома си умен бързо и евтино

Новите технологии са вече тук и са достъпни. Въпросът е как да се комбинират и използват ефективно

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Вече почти всичко в дома ви може да бъде свързано към интернет и да бъде управлявано през смартфона и гласа ви. Smart home отдавна не е някаква фраза от научнофантастичен ум, а днешна реалност, която може дори да подобри качеството на живота, като направи къщите ни енергийно по-ефективни и удобни. Според различни изследвания пазарът на устройства и решения за умния дом може да порасне от 80 млрд. долара през 2020 г. до 135 млрд. долара през 2025 г. Само за Европа очакванията са продажбите да достигнат 210 млн. устройства след четири години.

И макар да има цялостни решения, предлагани от доставчици, които автоматизират почти всичко в една къща, потребителят може сам да направи дома си смарт, и то бързо, лесно и сравнително евтино. Изборът обаче е по-голям от всякога и може да обърка потребителите. В центъра на умния дом е системата, която ръководи отделните уреди. Такива са платформи и асистенти като Amazon Alexa, Google Assistant и Samsung SmartThings. Те могат да бъдат управлявани с глас през телефона или смарт говорител, както и през приложение. Най-популярни са платформите на Amazon и Google, които работят с десетки хиляди уреди от най-различни марки. В "Капитал" подбрахме няколко предложения по категории и уреди.

Смарт система и високоговорители



Първата стъпка при създаването на умен дом е изборът на виртуален асистент. Такива като Google Assistant и Amazon Alexa улесняват контрола над умните продукти в дома ви, като през едно приложение просто добавяте уредите и услугите и с един клик ги управлявате. Също така те позволяват и команди чрез глас (за съжаление не и на български поне на този етап). Двете платформи са лидери на пазара заради лесната и интуитивна работа с тях (както и милиардите долари, налети от Amazon и Google в маркетинг). Още по-удобно става управлението чрез добавянето на умен високоговорител (или дори такъв с екран), през който потребителят може да дава команди за всички умни уреди в дома си, да слуша музика и новини и дори видео. Цената на колонките е различна, като освен собствените модели на Google и Amazon има и такива на външни производители, които работят с двата асистента. Минивисокоговорителите се продават в България от 60 лв. нагоре.

Няколко предложения: Amazon Echo Dot 4 - 110 лв., Google Nest Mini - 65 лв.

Умно осветление



Добавянето на умни светлини е най-лесната стъпка в превръщането на къщата в смарт дом. Те са по-скъпи от традиционните, но пък имат далеч по-дълъг живот и харчат по-малко енергия, така че в дългосрочен план са добра инвестиция. Чрез приложенията и високоговорителите на Google, Amazon или тези на самите производители крушките могат лесно да бъдат инсталирани и управлявани чрез глас и един клик. Могат да бъдат добавяни и различни настройки и сценарии - примерно кога да се включи и изгаси лампата в дадена стая, в какъв цвят да свети, с каква сила и т.н. На пазара се предлагат толкова много модели с бяла светлина и цветни, че за незапознатия производител понякога е трудно да се oриентира. Някои от смарт крушките като тези на лидера Philips и IKEA изискват покупка на отделен хъб за централизиран контрол (който се купува отделно), други се свързват директно с wifi рутeра. Philips е лидер на пазара със серията си Hue, която е изключително разнообразна и от миналата година предлага и модели без хъб, които се свързват директно чрез Bluetooth с телефона.

Няколко предложения: Philips Hue - от 40 лв. нагоре на крушка, TP Link Tapo - 28 лв. за цветна крушка, Broadlink Bestcon - 30 лв. за цветна крушка

Смарт телевизори



Умните телевизори са още един начин да добавите "разум" в дома си. Чрез асистентите на Amazon или Google те може да бъдат управлявани с глас и смартфон (в зависимост от модела, естествено), като всички големи производители като Samsung, LG, Sony и други вече предлагат основно такива смарт варианти. Има и друг начин да направите стария си телевизор умен - чрез устройства като Google Chromecast TV и Amazon Fire TV. Те се включват чрез HDMI в телевизора и така потребителят вече има достъп до услуги като Netflix, YouTube, Prime Video, HBO Go, както и много други приложения.

Няколко предложения: Google Chromecast TV - 160 лв., Amazon Fire TV 4К - 140 лв.

Умни контакти



Умните контакти са още един лесен начин да направите всеки уред у дома си поне малко "смарт". Те се свързват през wifi мрежа и могат да бъдат контролирани дистанционно както от приложенията на производителите, така и през системи като Google Home и Amazon Alexa, а и с глас също. Някои от моделите предоставят и следене на енергийното потребление в реално време. Възможно е и работа на контакта в предварително зададено време, както и когато цялото домакинство е далеч от дома.

Няколко предложения: ТP-Link Tapo P100 - 25 лв., BroadLink SP3 Wi-Fi - 50 лв.

Умни прахосмукачки



След години на пазара смарт прахосмукачките вече наистина са "умни" - те имат все повече сензори, чистят по-добре и могат да бъдат управлявани през избрания от потребителя виртуален асистент. Те все още не могат да изместят чистенето на ръка и традиционните прахосмукачки, но са добър начин за редовното премахване на косми, боклуци и т.н. Повечето модели могат да правят виртуални карти на помещенията и да ги почистват в определено време и ден, да се включват дистанционно и да бъдат следени през приложение от разстояние.

Няколко предложения: iRobot Roomba 698 - 600 лв., Хіаоmі Мі Rоbоt Vасuum Мор 1С - 430 лв.

Умни пречистватели на въздуха



На пазара се предлагат най-различни умни пречистватели, които станаха още по-популярни покрай пандемията. Те могат да ограничат разпространението на вируси, да почистват въздуха и да премахват миризми, като улавят въздушните частици през HEPA филтър и почистват въздуха до шест пъти на час. Немалко от тях могат да се контролират и през Google Assistant и Alexa. При покупка на такъв най-важният показател, който трябва да се следи, е да има HEPA филтър и неговият т.нар. Clean air delivery rate (или CADR) да е над 300 куб.м на час.

Няколко предложения: Xiaomi Mi Air Purifier 3H - 280 лв., PHILIPS AC1214/10 - 600 лв.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vzoran avatar :-|
    vzoran

    Системите за умен дом са една от най бързите възможни стъпки към енергийната ефективност. Умен контакт + електрически отоплителен уред или уме климатик, или умни термоглави + воден радиатор. Постига се умен стаен термостат.

    Нередност?
  • 2
    imn1480060636511658 avatar :-|
    Amy Lewis

    в https://smartarena.bg е обяснено по-добре. тук малко напудрено и кажи речи само да лежиш и всико да върви автоматично.

    Нередност?
Нов коментар