🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Главболгарстой" започва строителството на газовата връзка България - Сърбия

Проектът е определян от ЕС като ключов за прехода на региона към по-устойчиво производство на енергия

"Главболгарстой" започва строителството на газовата връзка България - Сърбия
"Главболгарстой" започва строителството на газовата връзка България - Сърбия

"Главболгарстой" започва строителството на газовата връзка България - Сърбия, която ще подкрепи енергийната сигурност в региона. Проектът се осъществява след 10-годишно забавяне, като миналата седмица тръбите за интерконектора пристигнаха на пристанището в Бургас. Той е определян от Икономическия и инвестиционен план на ЕС за Западните Балкани като един от ключовите за прехода от въглища към по-устойчиво производство на енергия.

Газовата връзка е финансирана от ЕС и Европейската инвестиционна банка чрез 49.5 млн. евро грантове и 25 млн. евро заеми. Тя ще свързва националните газопреносни мрежи на България и Сърбия, разширявайки възможностите за достъп на двете страни до европейския пазар на природен газ. Прогнозният капацитет на новата тръба ще позволи притока на 1.8 млрд. куб.м газ годишно.

"Общата дължина на трасето е около 170 километра - от град Нови Искър край София до град Ниш в Сърбия, като на българска територия то е с дължина около 62 км. Проектът е от значение за целия регион, това е и единственият газов проект, влизащ в десетте ПОИ (проекти от общ интерес за ЕС), и ние като строители сме изключително мотивирани да го реализираме спрямо най-високите стандарти", казва главният финансов експерт във фирмата изпълнител "Главболгарстрой" Харалампи Парашкевов.

Поредна стъпка към обвързаност с ЕС

Посланикът на ЕС в Сърбия Еманюел Жофре смята, че проектът е поредна стъпка към по-добрата свързаност на региона със съюза. "Обвързваме се в две много важни области. Първо, енергийната сигурност и второ - по-чистата околна среда. Тези два аспекта са ключови в контекста на европейската интеграция и днес се предприема съществена крачка към гарантирането на точно тези две неща", посочва Жофре.

Очаква се до октомври 2023 г. трасето да бъде завършено. От сръбска страна също твърдят, че връзката ще бъде завършена до началото на следващия отоплителен сезон. Директорът на "Сърбиягаз" Душан Баятович коментира, че до момента са закупени около 50% от тръбите, а близо 90% от трасето е разчистено. Около 25% от тръбите са заварени, като трябва да започне полагането, а отчуждаването на терените е завършило успешно. По думите му от българска страна първата заварка ще стане факт до 1 февруари. Баятович казва, че българският участък е по-лек и по-къс от този в Сърбия, и изразява надежда, че интерконекторът ще доведе до възможности за диверсификация.

Войната в Украйна затрудни доставката на тръбите, след като държавната компания "Булгартрансгаз" подписа договора с "Главболгарстой" през май. Според Харалампи Парашкевов сложната геополитическа обстановка е направила "изпълнението на проекта и в частност логистиката му рисково, но не и невъзможно". Той допълва: "Предвид важността на проекта ние сме силно мотивирани да го изпълним съобразно най-високите стандарти. Тръбите идват от Индия и са от производител с безупречна международна репутация и опит. Трудностите при логистиката произтичат от това, че цените в международен план на морския транспорт са валидни буквално за няколко часа, тоест непрекъснато се повишават. А и не е тайна, че корабособствениците не изгарят от желание техните кораби да влизат в Черно море."

Реакциите от България и Сърбия

При сключването му проектът бе приветстван от българска и сръбска страна. "Устойчивостта на енергийния сектор е жизненоважна, така че трябва да гарантираме, че подобни проекти от общ интерес биват реализирани възможно най-скоро. По този начин се осигуряват стабилността и диверсификацията на енергийните ресурси на целия регион. Искам да поздравя екипите от Сърбия и България, както и ЕС, за започването на този ключов проект", коментира тогавашният министър на енергетиката Александър Николов.

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич заяви, че тази допълнителна газова връзка, осъществявана с подкрепата на ЕС, ще означава по-добро качество на живот за гражданите, още конкурентност на икономиката, повече инвестиции и нови работни места. "Също така този проект значи по-конкретни мерки за по-доброто качество на въздуха и за "зеления" дневен ред, тъй като ще можем да разширим газовата мрежа и да дадем субсидии, така че хората, които се отопляват с индивидуални печки, да могат да се присъединят към централното отопление", обобщава Бърнабич.