Как "Хитачи Енерджи" се отличава на пазара на възобновяеми източници

Компанията регистрира мащабно участие в енергийния преход на България

Изградена фотоволтаична електроцентрала със съвременни решения и технологии на "Хитачи Енерджи"
Изградена фотоволтаична електроцентрала със съвременни решения и технологии на "Хитачи Енерджи"
Изградена фотоволтаична електроцентрала със съвременни решения и технологии на "Хитачи Енерджи"
Изградена фотоволтаична електроцентрала със съвременни решения и технологии на "Хитачи Енерджи"

Компанията

"Хитачи Енерджи" е глобален технологичен лидер в областта на електроенергетиката и енергийните технологии, оперира в повече от 90 държави и в нея работят над 40 000 души. В България "Хитачи Енерджи" има представителен офис, занимаващ се с продажби и инженеринг в енергетиката, както и сервизни центрове, разположени в цялата страна по локациите на нашите фотоволтаични обекти. Освен това компанията има Звено за иновации и развойна дейност за нови продукти и технологии в София и Завод за оборудване за високо напрежение в Севлиево.

"Хитачи Енерджи" регистрира мащабно участие в енергийния преход на България, като само през последните няколко години фирмата е разработила широко портфолио от инженерни решения за присъединяване на нови мощности от възобновяеми източници към електроразпределителната мрежа, които през тази година достигнаха над 2300 MW. Затова уверено можем да кажем, че сме лидер в сектора и на пазара в България.

Допълнително, през последните години в енергийната система нарасна делът на децентрализираните енергоизточници, служещи за захранване на собствено потребление най-често на индустриални консуматори, което повиши изискванията за тяхната функционалност, определена чрез законодателните актове на ЕС и посредством специфичните изисквания на Системния оператор за присъединяване на соларните паркове. Това засяга и всички изградени досега паркове. Ето защо ние в "Хитачи Енерджи България"

разработваме технически решения и избираме апаратура

по такъв начин, че да сме готови с широка гама възможности да осигурим тези непрекъснато повишаващи се изисквания към функционалността на централите и тяхното представяне и работа в мрежата.

"Хитачи Енерджи" в България разработи и внедри не само цифров мониторинг на оборудването и системите в реално време, но и системи за оптимално управление и максимизиране на производството, което внедрявахме в проектите ни и надграждахме в зависимост от актуалните нормативни изисквания, законодателни стимули по време на експлоатацията на работещите централи. Използваме прогностични методи и система за оценка на техническия ресурс на оборудването с цел планиране на обслужването, ремонти, подмяна на износени елементи без риск от внезапен отказ и неочаквано спиране на работата.

За никого не е тайна, че последните две години бизнесът с изграждането на централи от възобновяеми енергийни източници експлодира и придоби широка популярност. Най-често при такова бурно развитие се следват унифицирани решения и подходи, давали добри резултати в миналото или прилагани в други държави, като се търси намаляване на риска. Именно мултиплицирането на проектния бизнес чрез повтаряне на идентични решения, без отчитане на индивидуалните особености на съвременното оборудване, възможностите за специфичното му конфигуриране, пазарните условия и законовата регулация, без взиране в бъдещето и познаване на тенденциите на технологичното развитие, водят до слаби реализации, конвенционални решения без отличителни постижения и скромни резултати. Само за оптимиста дилетант тези проекти може да изглеждат "сходни" и лесно повторяеми, защото конфекцията поражда и подържа средното ниво, но не допринася за върхови резултати. Конвенционалните решения са подходящи за масовите нужди, където няма стремеж към технологичен напредък. "Хитачи Енерджи" ежедневно

търси подобрения и усъвършенстване,

които да отличат реализациите на проектите ни от лесните решения с много сходства и прилики от миналото, но страдащи от липса на новаторството.

Екипът на "Хитачи Енерджи" внимателно отчита спецификите и изключенията - фини и комплексни, изискващи аналитично вникване в проблемите, задълбочен анализ и специализирано отношение. Това е причината все повече инвеститори да търсят нашите висококвалифицирани, утвърдени специалисти, тъй като зад успеха на всеки проект стоят вложените от Изпълнителя усилия, не само поетият ангажимент за удовлетворяване на инвеститорските очаквания, но и дългогодишна подкрепа на съмишленици, с готовност енергично да развият решение за всяко технико-икономическо предизвикателство. Инвеститорите постигат не само висок клас оборудване, но устойчиво и силно партньорство в съмишленици, притежаващи широки възможности и оправдаващи гласуваното доверие.

"Хитачи Енерджи" в България

реализира едни от най-сложните и комплексни присъединявания към мрежата,

с което успя да натрупа несравнимо конкурентно предимство и разшири портфолиото си от услуги, за да можем днес от позицията на времето да предоставим на клиентите си натрупания в годините богат житейски и професионален опит и широк набор от услуги. Сред тях са екстравагантни технически решения, изготвяне на цялостна стратегия, в която предоставяме експертиза да обхванем всички стъпки, свързани с присъединяване на електроцентралите - от избора на специализирано оборудване, осигуряването на висококачествено управление, техническо обслужване и експлоатационна поддръжка за целия живот на електроцентралата до разработването на уникални функции и възможности за върхово представяне.

Исторически в България първите частни проекти за усвояване на неизчерпаемата енергия на природата бяха вятърните електроцентрали, последвани от соларни паркове и централите за производство на биомаса.

Ветроенергийните проекти

стартираха през далечната 2006 г. и фирма "Рудин" заедно с "Хитачи Енерджи" изградиха присъединителните съоръжения на най-големия вятърен парк "Свети Никола" 156 MW, след което успешно заработи и първата високопланинска вятърна електроцентрала "Ветроком", в близост до връх Бузлуджа, която в крайния етап достигна 72.7 MW. До 2010 г. бяха изградени множество вятърни електроцентрали, оформени като група от ветрогенератори, присъединени към мрежата 20 kV. И така в България инсталираната мощност на ветрогенератори достигна почти 1GW.

Бумът на вятърните централи беше последван от бързо изграждане на

слънчеви централи

в периода 2009-2012 г. благодарение на осигурената субсидирана от държавата изкупна цена на електроенергията от този вид. В този период множество централи бяха присъединени към електроразпределителните дружества, като сред тях най-многочислени бяха тези централи с капацитет от 1 до 5 MW. Рядко се срещаха централи, свързани към мрежата 110kV и с мощност достигаща 20, 30, 50 или 60 MW, но и дори в тази начална фаза екипът ни участваше в изграждането на големи фотоволтаични централи на международни инвеститори от Испания, Китай, Южна Корея, Япония. Те избраха нас за системен интегратор и главен изпълнител на присъединителните съоръжения и електрическата част, включително автоматизацията и диспечерското управление на централите: "Самоводене", "Златарица", "Караджалово", "Сливен", "Катуница", "Остър камък", "Победа", "Коларово", "Черганово", с обща мощност 216 MW.

В този начален период на енергийната трансформация на страната ни изградихме и цялостна система за мониторинг и управление за фотоволтаичните централи "Победа" 50 МW, "Черганово" 29.7MW, "Коларово" 5 MW и "Карлово" 5 MW. През този период с наше участие се разработиха и изградиха присъединителните съоръжения на най-голямата централа, работеща на биомаса в България, която оползотворява отпаден дървесен продукт и същевременно осигурява захранване на консуматори на електроенергия в индустриалния комплекс "Свилоза", град Свищов.

Екипът

В "Хитачи Енерджи" в България сме развили екип, който в продължение на 11 години обслужва електроцентралите локално, чрез местни структури в страната, и дистанционно чрез централен мониторингов център. Посредством тази организация на работа "Хитачи Енерджи България" управлява, поддържа и извършва профилактика на съоръженията, осигурява бързина при ремонти и оптимизации, отстранява проблеми и щети от природни явления на база модерна техника и складово стопанство с резервни части и оборудване, но най-вече разчитайки на своя висококвалифициран екип.

Самият екип използва създадената във фирмата платформа за оценка на експлоатационния ресурс на оборудването, определяне на необходимостта от обслужване, ремонти и подмяна на рискови елементи на базата на прогностични методи и алгоритми за оценка на риска, които предоставят данни за състоянието, в което се намира всеки елемент от електроцентралата. Те намаляват необходимостта от спешни, аварийни ремонти, евентуалните щети от аварии, увеличават продължителността на живот на съоръженията и най-вече планиране на обслужването, модернизация и подмяна в подходящи периоди, които не нарушават нормалната работа и не предизвикват загуби от непроизведена/недоставена и консумирана енергия. Благодарение на този подход се оценява техническият живот на всеки съществен елемент от електроцентралите и присъединителните съоръжения и на тази основа се определя обхватът на ремонтите, периодите за извършването им и подмяната на материали и консумативи, така че времето за престой на централата да бъде минимално.

Инвеститорите получават подробна аналитична информация за състоянието на централата, анализ на работата й, план за профилактики, обновявания, модернизации и подобрения, както и отчет за направените специфични подобрения и настройки и постигнатите резултати, насочени към повишаване на ефективността и безотказната работа.

Специалистите по поддръжка и експлоатационно обслужване не само се грижат за техническата изправност и безопасността при работа в централите, но изследват и определят оптималните настройки за всяко съоръжение с цел максимизиране на ефективността и приходите, като в същото време могат да прогнозират и нормата на производителност при работа и размера на въздействието при отказ. По този начин създаваме възможност клиентите ни да не изпитват риск от случаен пропуск в производството на електроенергия и финансови загуби.

"Хитачи Енерджи" разработва и внедрява

алгоритми за автоматизирано управление и работа

на централата по предварително зададен график, както и функции, предоставящи системни услуги на мрежата - регулиране на реактивната мощност, регулиране на напрежението, устойчива свързаност със системата и работа в предварително зададен период при поява на смущения в честотата и напрежението на преносната система, съгласно изискванията на европейския регламент за тези централи. Освен енергийните и електрически свързани услуги "Хитачи Енерджи" осигурява пълен набор от дейности за тези централи, а именно - механични проверки, пожарна безопасност, видео наблюдение, премахване на растителност, измиване и почистване на фотоволтаичните модули в подходящи периоди с цел максимум производство и приход за инвеститорите, както и максимум дълготрайност и използваемост на изградените инсталации.

През последните 15 години "Хитачи Енерджи" е разработила

специфични системи за мониторинг,

дистанционно управление на присъединителни съоръжения и енергийни обекти, като на база собствен екип реализира специфични функции на системите, отразявайки последните изменения на законодателството и нормативната уредба, както и изследвайки интересите и нуждите на инвеститори и клиенти. Модерните SCADA системи е необходимо не само да бъдат изграждани, но и да бъдат обновявани, профилактирани и обогатявани с нова фукционалност съобразно настоящите реалности на пазара и бъдещи планове на инвеститорите.

Убедени сме, че най-голямото преимущество на "Хитачи Енерджи" в България са знанието и хората с техния потенциал, индивидуализъм и професионализъм. За последните две десетилетия екипът ни успя да докаже своя експертен опит, работейки с ум и сърце за т. нар. енергийна трансформация и поетапното преминаването от конвенционални към усвояването на възобновяемите и безплатни източници на енергия. През годините сме били устойчиви на различни по вид предизвикателства на пазара и сме горди, че се множат инвеститорите, но и институциите и самите служители в държавна администрация, които адмирират и се гордеят с наши технически решения, предложения за модернизация, перспективи за подсигуряване на енергийните доставки и ефективни мерки за сигурност на работещите в сектора.

В "Хитачи Енерджи България" високо ценим всеки конкретен проект и клиент и за нас те не са просто инвестиция, която има начало и край, а дългосрочно партньорство, в което потребностите на възложителя срещат ентусиазма и желанието за сътрудничество, новаторство и върхови резултати от страна на Изпълнителя. Водени сме от мечтата да популяризираме и изпълняваме Мисия, която въплъщава ценности и визия за иновации, хармонични и честни взаимоотношения и напредък, в които има приемственост, динамика и растеж.