🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Хитачи енерджи" разшири завода си в Севлиево с инвестиция за 20 млн. лв.

Японската група произвежда тук продукти високо напрежение и вече има 800 служители

Заводът вече разполага с още 6200 кв. м площ за производство
Заводът вече разполага с още 6200 кв. м площ за производство
Заводът вече разполага с още 6200 кв. м площ за производство    ©  German-Bulgarian Industrial Chamber
Заводът вече разполага с още 6200 кв. м площ за производство    ©  German-Bulgarian Industrial Chamber
Темата накратко
  • "Хитачи енерджи" разширява производството на продукти високо напрежение в българския си завод, купен от АВВ.
  • Инвестицията е около 20 млн. лв. според отчета, а работни места нарастват със 180 до над 800.
  • Компанията планира да продължи да расте, като тази година оборотът ще скочи с 20% до около 185 млн. лв.

Две години след като японската корпорация Hitachi придоби поделението "Енергийни мрежи" на шведско-швейцарската група ABB и така стана собственик и на завода й в Севлиево, новото дружество - "Хитачи енерджи България", разширява производството на продукти високо напрежение. Пандемията не спря компанията да изпълни проекта си и да оборудва още една сграда на площадката си в града. Макар че инвестицията не се съобщава, според отчета вложенията са от порядъка на 20 млн. лв., а заетите се увеличават с над 180 души. И тъй като компанията се стреми да бъде максимално независима от дългите и несигурни вериги на доставки, това ще означава повече местни партньори и допълнителна заетост. Тенденцията за електрификация и декарбонизация в Европа пък обещават бизнесът на дружеството да продължи да расте, като само за тази година очакванията са оборотът да скочи с 20%.

Още един завод

"Хитачи енерджи България" добави нови 6200 кв.м площ към производствената си площ в Севлиево. Проектът започна през януари 2021 г. и приключи в началото на тази година, като официалното откриване беше във вторник. От компанията не дават информация за инвестицията, но по думите на управителя и мениджър на завода Андрея Броняра дружеството инвестира усилено от 10 години насам и ще продължи да го прави. "Това е стратегическо поделение за нас", каза той.

За стойността на последното разширение може да се съди от информацията в отчета на компанията, откъдето става ясно, че през 2021 г. са инвестирани 15.5 млн. лв., а още 5.7 млн. лв. са предвидени за тази година. През февруари компанията увеличи капитала си с близо 19.6 млн. лв.

Превръщането на завода в Севлиево (някогашното държавно предприятие "Авангард") в стратегическо звено за високоволтовия бизнес - първо на АВВ, а сега част от Hitachi Energy, на практика започва през 2011 г., когато е взето решение за изпълнение на ключов инвестиционен проект. "Hitachi Energy (преди АВВ) пренесе в Севлиево производството на най-отговорното оборудване за високо напрежение - компоненти и възли за херметизирани уредби за разпределение на електроенергия с високо напрежение 72 - 420kV. Компанията оформи направление за производство на продукти и системи за подобряване на качеството на електроенергията, осигуряване на стабилност на напрежението, както и производство на елементи от системите за свързване и пренос на съществени мощности на големи разстояния чрез DC (постояннотокова) свързаност", обясни другият управител на дружеството - Стефан Минчев.

Хората са важни

С разширението сега персоналът нараства с повече от 180 души и надвишава 800 души общо за компанията. Само в завода в Севлиево работят над 700 души, като висококвалифицираният персонал е около 20%. Компанията има също инженерингов център и развойно звено в София.

В новото помещение работят 350 души, тъй като сградата поема и разширява съществуващ бизнес, така че част от заетите са прехвърлени от предишното производство, обясни Броняра. Той уточни, че предприятието произвежда висококачествени компоненти, които доставя вътрешно за фабриките на Hitachi Energy. "За да разберете колко стратегически важен е този завод, ще ви кажа, че ако нещо се обърка в това предприятие, останалите фабрики също ще имат проблеми", казва Броняра. И добавя: "Това означава, че хората, които работят тук, трябва да са много добре подготвени."

За целта компанията организира специализирани вътрешни обучения, които може да продължат няколко месеца. Партнира си също с техническите университети в София и Габрово, с Великотърновския университет, с университета по транспорт и др. "На нас ни трябват не само инженери, а висшисти в различни специалности. Област Габрово не е с безгранични възможности за работна ръка. Търсим специалисти от цяла България и искаме да ги привлечем да работят в Севлиево", обясни Броняра.

По думите на Минчев развитието на бизнеса на "Хитачи енерджи" ще има по-голям ефект за заетостта, тъй като ще се развият и местни доставчици. "Имаме програма да използваме максимално много местни доставчици, защото това решава и проблема с нарушените вериги на доставки", добави Броняра.

С постоянните инвестиции в производството компанията увеличава и приходите си, като за 2021 г. отчита оборот 154.2 млн. лв. (ръст от 42%) и 3.1 млн. лв. печалба. Прогнозите за тази година са за още 20% ръст, като продажбите се очаква да достигнат 184.6 млн. лв.

Компанията

В края на 2018 г. беше обявено, че шведско-швейцарският концерн ABB продава едно от 4-те си бизнес направления - Power Grids ("Енергийни мрежи"), на японската Hitachi. Това включва оборудване за мрежи и системи за високо напрежение, всички видове трансформатори, системи оборудване и софтуера за автоматизация в енергетиката, както и инженеринговото звено, което изпълнява цялостни проекти.

Продажбата се осъществи чрез отделяне на бизнеса, като беше създаде смесено дружество ABB Power Grids между Hitachi и ABB, което Hitachi трябваше да придобие на етапи. В края на юни 2020 г. бизнесът беше отделен и Hitachi придоби 80.01% от това дружество с ангажимент до 2023 г. да купи останалите 19.9% от компанията. През 2021 г. новото дружество беше преименувано на Hitachi Energy, което обхвана и съществуващия бизнес на Hitachi в областта на енергийните мрежи. Българското дружество промени името си от "АББ пауър гридс България" на "Хитачи енерджи България".



Българският завод прави най-модерното оборудване с най-новите технологии на Hitachi



Стефан Минчев, управител на "Хитачи енерджи България"

Как сделката за бизнеса "Енергийни мрежи" на ABB се вписва в стратегическите планове на Hitachi и какво е мястото на българското поделение?

- Hitachi е конгломерат, в чието портфолио се включват множество индустриални производства, групирани по сегменти - метали, индустрия, автоматизация, автомобилен сектор, IT, медицинска техника, софтуерни продукти, включително за финансови услуги в банковия сектор, жп транспорт и електромобилност. Сегментът електроенергетика е една част от бизнес направленията на Hitachi и той не е нов. На база развитите технологии за производство на електроенергия Hitachi предприе стъпка към допълване на собственото си портфолио с водещите технологии на ABB за електрическите мрежи и системи за пренос и разпределение. Оползотворяването на възобновяемите източници на енергия, електрифициране на транспорта и подобряването на свързаността на хората паралелно с развитието на IT технологиите са в основата на развитието на Hitachi и придобиванията от последните години.

Заводът в Севлиево е част от направлението "Високо напрежение" и в него произвеждаме оборудване, компоненти, възли, апаратура и системи за пренос на електроенергия с напрежение до 420kV. Тук спадат и продуктите и системи за подобряване на качеството на електроенергията - кондензаторни батерии, цялостни филтри и шкафове за подобряване на качеството на електроенергията за индустрията и сградите. Характерното е, че Hitachi Energy възлага на България производството на най-модерното оборудване с най-новите технологии на концерна. Това решение е на база дългогодишната добра работа и високата оценка за техническата култура, производствени навици и качество на работа на българите. В процес е внедряване на производство на завършени системи за съхраняване на електроенергия на база блокове с акумулаторни батерии, готови за монтаж и въвеждане в експлоатация.

Инженеринговото звено в София също e част от бизнеса, който Hitachi придоби. По какви проекти работи то?

- Търговският офис се намира в София и освен маркетинг и продажби на продукти и системи на Hitachi Energy фирмата има силен инженерингов екип с богат опит и широка експертиза в структурирането на проекти, проектиране с индивидуални за клиентите решения, цялостно изграждане и въвеждане в експлоатация, сервизно обслужване и експлоатационна поддръжка. В периода 2007 - 2012 г. екипът ни присъедини към мрежата възобновяеми проекти с обща мощност над 450 мВт, а през последните години работим по проекти с мощност над 2000 мВт и заслужено се позиционираме като лидер в България при възобновяемите централи. Въпреки трудностите и турбуленциите на пазара успяваме да изпълним предсрочно проектите, като на всеки проект реализираме нещо ново и оригинално.

Друго направление е свързано с изграждането и модернизацията на системи за електрозахранване на жп транспорт, системи за телекомуникации в критичната транспортна инфраструктура, системи за мониторинг и управление на електрозахранващите системи в електрическия транспорт.

През 2012 г. структурирахме звено за сервизно обслужване и експлоатационна поддръжка на енергийни обекти, като в момента обслужваме по програмата "Пълна грижа" фотоволтаични централи с обща мощност над 90 мВт. Звеното има зала за мониторинг и централизирано и дистанционно управление в София и местни структури за профилактика, поддръжка и ремонт.

Как Hitachi може да спечели от новите тенденции в енергетиката като електрификация и възобновяема енергия?

- Плановете на Европа да предприеме решителни стъпки за ограничаване въздействието върху природата чрез декарбонизация срещат допълнителна трудност със спешната необходимост от енергийна независимост. Настоящата енергийна криза с цените на енергийните ресурси и електроенергията е Европа би била доста по-слаба, ако възприетите мерки срещу разрастващото се глобално затопляне не бяха поставени така решително и неотстъпчиво. От друга страна, този момент е подходящ за решително и мащабно усвояване на неизчерпаемите ресурси на Земята и преминаване към един доста по-динамичен модел на производство и потребление на енергийните ресурси. Световното развитие показа, че електроенергията е най-удобният, най-сигурният и най-евтиният начин за пренос и разпределение на енергия. Затова през последните десетилетия силно развитие имат технологиите, свързани с електроенергията.

В електроенергетиката има специфична особеност, която определя работата на електроенергийните системи, а именно - във всеки момент на денонощието да се поддържа постоянен баланс в реално време между производството и потреблението на електроенергията, като за постигането на това се регулират производствените мощности и в екстремни аварийни случаи се изключват потребители. Свидетели сме на сериозното навлизане на централите с възобновяеми енергийни източници, чийто първичен източник не можем да управляваме, но притежават силното предимство, че този първичен източник е неизчерпаем и безплатен. Предстои мащабното навлизане на електромобили и сериозно електрифициране на транспорта, което ще допринесе за допълнителната непредвидимост в потреблението на електроенергията и динамиката в този процес. За да се справи с повишената непредвидимост на потреблението и увеличената сложност на балансирането в реално време, се очаква скоро моделът да претърпи промяна с навлизането на инсталациите за съхраняване на електроенергия и използването й, когато тя е необходима. Hitachi Energy има готовност с оборудване, технологии и системи да разрешава проблемите и предизвикателствата на електроенергийните системи при силен фокус към опазване на природата.