Расте интересът към инвестиции в соларни централи над 10 MW

Николай Божанов - управител, Росен Найденов - технически директор, "Електрокаб" ЕООД

Николай Божанов - управител (вляво), Росен Найденов - технически директор, "Електрокаб" ЕООД
Николай Божанов - управител (вляво), Росен Найденов - технически директор, "Електрокаб" ЕООД
Николай Божанов - управител (вляво), Росен Найденов - технически директор, "Електрокаб" ЕООД
Николай Божанов - управител (вляво), Росен Найденов - технически директор, "Електрокаб" ЕООД

Компанията

"Електрокаб" ЕООД е създадена през 2010 г. като семейна компания с предмет на дейност изграждане на фотоволтаични централи. Базирана е в град Разлог, но изпълнява обекти в цялата страна. Разполага със собствена механизация (системи за набиване на пилони, телескопични и челни товарачи). Работи в тясно сътрудничество с друга фирма от семейното портфолио - "Божанов груп", която е лидер в строителството в региона на Банско и Разлог.

В началото на тази година започна планирането и изграждането на най-голямата соларна покривна централа в България. Съоръжението ще бъде монтирано върху площ 50 000 кв.м. Намира се в Логистичен парк "София" в с. Равно поле. Планираната мощност на фотоволтаичната централа е 8.5 MW.

Какви услуги предлага "Електрокаб" за бизнеса и домакинствата, които са решили да инвестират в енергийна независимост?

Николай Божанов: Наш приоритет е не само да консултираме, проектираме и инсталираме, но и да даваме решения за максимално използване на енергията от фотоволтаичните централи, които изграждаме. Правим енергиен товаров профил за всеки клиент, на базата на който можем да оптимизиране параметрите на централата. За всяка изградена централа осигуряваме постоянен мониторинг и при необходимост или аварии успяваме да реагираме в най-кратки срокове. Имаме дългогодишен опит в изграждане на индустриални сгради, тъй като фирмата ни работи заедно със строителната компания "Божанов груп". Затова и предлагаме комплексни решения, които помагат за оптимизацията на всяко производство. Нашият фокус сега е насочен към индустриални проекти, съхраняване на енергията в батерии и поддръжката на съоръженията. Изграждането на батериите е доста по-специфичен процес. Както капацитетът, така и разпределението в часовия диапазон на разреждане и зареждане имат голямо значение за максималната им ефективност.

Разкажете повече за някои от големите си проекти - например в Разлог, в "Царско село" в София? С какво работата по тяхното реализиране бе по-различна предвид мащаба им?

Росен Найденов: За нашите покривни и наземни соларни инсталации винаги залагаме допълнително усилване на конструктивните елементи с цел укрепване и дългосрочна работа на централата при различни метеорологични условия. Инсталация върху покрива на завод в град Банско например беше толкова специфична, че сами произведохме конструкцията за монтажа на соларните панели. Успяваме да се справим с всяко предизвикателство и специфика благодарение на добър инженерен екип.

В началото на т.г. започнаха планирането и изграждането на най-голямата соларна покривна централа в България - какви ще бъдат нейните специфики и кога ще бъде завършена?

Николай Божанов: Планираната мощност е 8.5 MWp, като ще бъдат изградени и 8 MW батерии за съхраняване на енергията. Тя е за продажба и собствена консумация. Разположена е върху площ 52 000 кв.м. Конструкцията е на нашите австрийски партньори, лидер в производството на конструкции в световен мащаб - Aerocompact. Поставихме рекорд за срок на монтажа, като изпълнихме покривната конструкция за 50 работни дни. Друго индивидуално решение, което приложихме тук, е изграждането на специфични стойки с противотежест за всеки отделен инвертор, тъй като покривът е покрит с мембрана. Това решение не компрометира покривната настилка. Планираме да завършим изграждането на централата в края на юни тази година.

Какъв е очакваният ефект и до какви спестявания ще доведе този мащабен проект?

Росен Найденов: Над 80% от консумацията на енергия ще бъде произвеждана от фотоволтаичната централа и батериите.

Как определяте развитието на пазара в последно време и отчитате ли по-голям интерес към изграждането на фотоволтаици? Смятате ли, че тази тенденция ще продължи да бъде все така устойчива?

Николай Божанов: С понижението на цената на тока на свободния пазар намаляха и запитванията за изграждане на малки фотоволтаични централи. За тяхна сметка обаче наблюдаваме повече интерес към инвестиции в централи над 10 MW. Интересът към батериите също расте. На вече изградени централи сега започваме да добавяме батерии, които ще съхраняват свръхпроизведената електроенергия.