Пределните цени за балансиране при тока ще отпаднат и всичко ще зависи от пазара

Тарифите за недостиг и излишък ще зависят от пазара. В момента те се определят от КЕВР година за година

В моменти на голям излишък системата трудно успява да се балансира заради липсата на ПАВЕЦ "Чаира"
В моменти на голям излишък системата трудно успява да се балансира заради липсата на ПАВЕЦ "Чаира"
В моменти на голям излишък системата трудно успява да се балансира заради липсата на ПАВЕЦ "Чаира"    ©  Цветелина Белутова
В моменти на голям излишък системата трудно успява да се балансира заради липсата на ПАВЕЦ "Чаира"    ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
  • Пределните цени за балансиране ще отпаднат, защото изкривяват пазара.
  • Доминиращ играч в това отношение е НЕК с водните си централи и това крие рискове, опасяват се експерти.
  • Този понеделник излишъкът от ток е бил 600 мВтч, които са "заминали" за чужбина.

Пределните цени за балансиране на пазара на електроенергия ще отпаднат с нови промени в Закона за енергетиката. Те бяха направени с промени в друг закон - за безопасно използване на ядрената енергия, на заседанието на комисията по енергетика в Народното събрание в четвъртък.

Цените за балансиране са всъщност плащанията, които производителите на ток трябва да правят при разминаване спрямо графика си. Например ако произвеждат по-малко от заложеното (при внезапна облачност соларите намаляват производството си), трябва да се заплати цена за недостиг и обратно - при неочаквано ясно време има свръхпроизводството и се заплаща цена за излишък. Първата обикновено е много висока, а втората - много ниска, дори понякога отрицателна. Като цяло тарифите имат определени административно от КЕВР рамки. От 1 януари тази година цената за недостиг е не по-малко от 360 лв./МWh. (цена "Пазар ден напред" + 100 лв., но не по-ниска от 360 лв./MWh). За излишък тя достига до -200 лв./МВтч, но според експерти точно това изкривява пазара.

Освен това обаче Електроенергийният системен оператор е длъжен да балансира системата чисто физически и при недостиг да осигури алтернативни мощности (често ТЕЦ), а при излишък да активира потребление (най-лесно ПАВЕЦ, ако работят).

С предстоящите промени вече няма да има подобни ограничения в цените и те ще зависят от пазара.

"Почти" свободен пазар

"Не може, от една страна, да имаш свободен пазар, а от друга, КЕВР да ти регулира по някакъв начин пределните цени", коментира председателят на комисията Делян Добрев (ГЕРБ). Той отбеляза, че балансиращият пазар у нас не функционира правилно. "В момента фотоволтаикът е толкова много, че се получават огромни излишъци, които по думите на ЕСО смущават мрежата чак до Франция. А нас ни наказват - последния път за 15 минути са ни наказали за 1 млн. евро, защото сме нанесли щети на мрежата в Европа", коментира Добрев. И подчерта - промените са спешни и затова се правят не директно в Закона за енергетиката, а през друг закон, който е на дневен ред.

Все пак обаче пределните цени няма да отпаднат веднага, като според експерти това вероятно ще се случи от 1 май. Причината е, че законодателните промени първо трябва да бъдат окончателно приети от депутатите в пленарната зала, а след това методиката за балансиране, която се изготвя от КЕВР и в която ще залегнат финалните текстове, да бъде публикувана за обществено обсъждане.

Председателят на КЕВР Иван Иванов подкрепи промените. По думите му "драстичният случай", довел до глобата, в момента се разследва от дирекция REMIT. Тя бе създадена преди две години в КЕВР с цел мониторинг и контрол на пазара на търговия на едро с енергия. Иванов посочи, че експертите са пред финала на разследването, но не даде повече подробности какво е било установено. Подкрепа, но с резерви, има и от Министерството на енергетиката. "Нормално е регулаторът да има някаква роля при такива екстремуми", отбеляза ресорният зам.-министър Николай Николов.

Има и рискове

Пазарът на ток трябва да бъде основан на принципите на конкуренцията, заяви председателят на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русенова. Тя обаче подчерта, че темата е сложна и е трудно да бъде решено еднозначно, защото крие рискове. По думите й в момента доставчиците на балансиращи услуги са три, но доминиращ е главно един - НЕК. "А това може да създаде рискове за допълнителни по-високи разходи в сравнение с настоящите. Ако имаме доминиращ доставчик на балансиращи услуги, с малка конкуренция може да стане така, че пазарът да избие много нагоре и да се наложи някаква регулаторна намеса по обективни причини", коментира Русенова.

Според шефа на ЕСО Ангелин Цачев няма как в един свободен пазар да има регулация в един от неговите сегменти, тъй като това изкривява същността на свободната търговия. "Наличието на пределни цени за балансиращите услуги направи този монополист. Нямаше достатъчно позитивни сигнали към останалите производители, които да инвестират в маневрени мощности, затова в момента страната ни, системата ни е пред разпадане, ако трябва да бъдем съвсем честни. Само в понеделник отново бяхме в същата ситуация - 600 мегавата на час излишък заминаха в чужбина", обобщи той.

Проблемът е, че когато има излишък, който не може да бъде поет от активирането на насрещно търсене, единственият изход е да бъде изнесен в чужбина. Понякога обемите са толкова големи, че буквално смущават електропреносната система на големи части от Европа. Ако ПАВЕЦ "Чаира" функционираше, подобни проблеми нямаше да има, но централата е извън строя вече втора година.

Също така въвеждането на пазарни цени за балансиращата енергия ще насърчи и инвестициите в системи за съхранение.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар