БЗК замина в небитието

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Фалиралата Банка за земеделски кредит (БЗК) вече не съществува в правния мир. В края на миналата седмица съдът заличи институцията от фирмения регистър, след като активите ? бяха закупени от Централна кооперативна банка. Сделката беше осъществена по бързата процедура. Само в рамките на три дни БНБ издаде положително становище по офертата на ЦКБ, след което одобрение даде и съдията по несъстоятелността Костадинка Недкова. ЦКБ ще плати 1 лев за активите на фалиралия трезор, като се задължава да изплати на кредиторите ? сумата от 7.050 млн. лева. Сумата е равна на оценката, която беше поставена за активите на банката от специализираната фирма „Импакт“. Тъй като следващ по ред на удовлетворяване кредитор е държавата, сумата би следвало да бъде получена изцяло от Агенцията за държавни вземания. Купувачът има срок от един месец да разкрие сметка на името на агенцията, по която да бъде преведена договорената цена.

Цялото вземане на държавата от бившата банка на Атанас Тилев беше за 46.6 млн. лева заради изплатените навремето влогове на граждани и фирми. Както и при други продажби на фалирали банки досега обаче, хазната ще трябва да се прости с надеждите, че може да си възвърне пълната сума. Просто след пет години процедури по несъстоятелност в затворените банки не е останало почти нищо. В случая с БЗК надеждите на кредиторите бяха свързани главно с вземането от монтанската фирма „Агропромстрой“, което беше смятано за най-ценния актив. Дружеството имаше да връща на банката над 50 млн. лева, като пазарната цена на вземането беше определена от „Импакт“ на 14.6 млн. лева. Тази сравнително висока цена за необслужван кредит се дължеше на големите обезпечения, които БЗК притежаваше доскоро. Става дума за залози върху три поточни линии. Още докато траеше процедурата по изготвяне на окончателната оценка на БЗК обаче, се оказа, че синдикът на „Агропромстрой“ Боян Панов е продал заложените активи на монтанската фирма „Монти фудс“ за далеч по-малко пари. Скандалната сделка беше сключена зад гърба на кредитора БЗК, заради което синдичката на банката Иглика Логофетова беше принудена да сигнализира прокуратурата.

За ЦКБ, която се контролира от варненската група ТИМ, това ще е третата по ред закупена банка в несъстоятелност. Преди това тя успя да придобие активите на Добруджанска банка и Кредитна банка. С това обаче апетитите на ЦКБ не свършват. „Капитал“ научи, че контролираната от ТИМ институция е подписала вече и договор за покупката на фалиралата ТБ „Славяни“. Договорената цена засега се пази в тайна. За да влезе в сила, договорът за нея също трябва да бъде одобрен от БНБ и съда по несъстоятелността. Източници от ЦКБ потвърдиха през миналата седмица, че в полезрението на групата влизат и останалите две фалирали институции - Капиталбанк и Балканска универсална банка.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Ani

    bzk ozna4ava bazikam saaaaaaaaaaaaaaaaaaa ili seeeeeeeeeee

    Нередност?
Нов коментар