🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Усмивки от старите банкерски ленти

Зад покупката на "Експат капитал" на 20% от "Еврохолд" прозират парите на Атанас Тилев

Атанас Тилев    ©  Живко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След масовите банкови фалити през 1996 г. повечето собственици и управители, които избегнаха съдебни дела, избягваха и светлината на прожекторите. Част от тях останаха в страната, но като консултанти зад кулисите, а други предпочетоха да отидат зад граница. Изглежда обаче гаранционният срок на публичното недоволство вече изтича. Тест за това вероятно ще е сделката за придобиването на 20% от "Еврохолд България", чийто бизнес е фокусиран в застраховането, лизинга и продажбата на автомобили.

Директен купувач на пакета е инвестиционната компания на бившия министър в предходните две правителства Николай Василев "Експат капитал". Реално обаче средствата, а съответно и решенията, са на един не чак толкова забравен бизнесмен на прехода - собственикът на фалиралата Банка за земеделски кредит Атанас Тилев.

Откъде са парите

В началото на миналата седмица "Експат капитал" придоби 20% от "Еврохолд" за 26.4 млн. лв. след около месец и половина преговори. Продавачи на пакета са "Старком холдинг" и още няколко свързани лица. "Старком" запазва контролен пакет от 51%, а "Експат" става вторият най-голям акционер.

Под повърхността на иначе прозрачната борсова сделка нещата далеч не са толкова ясни. И продавачите, и купувачите заявяват, че зад транзакцията стои само "Експат капитал". Дружеството обаче работи по-скоро като инвестиционна банка, т.е. управлява парите на клиентите си срещу комисиона, като съгласува инвестиционните си ходове с тях.

Никоя от страните по сделката не отрича финансирането за нея да е осигурено от трета страна, но в същото време не разкрива името й. "Ние си партнираме с "Експат капитал"... За нас най-важното е да влязат пари в "Еврохолд", каза лаконично Асен Христов, председател на надзорния съвет на "Еврохолд България" и най-голям акционер в "Старком холдинг". Представителите на "Експат" Николай Василев и Никола Янков (също зам.-министър от кабинета "Сакскобургготски") пък заявиха, че засега няма да назоват инвеститора, за да не нарушат споразумението с него, подобно на банковата тайна. Два независими един от друг източника на "Капитал" обаче потвърдиха, че най-вероятно става въпрос за българския банкер с финландски паспорт Атанас Тилев. До редакционното приключване на броя "Капитал" не успя да се свърже с Тилев. 

Кариерата на Тилев минава през търговията с метали във Финландия, след като се жени за дъщерята на бивш външен министър на скандинавската страна (виж повече за миналото му във втория текст). Освен това по време на прехода той е основен акционер във фалиралата през 1998 г. Банка за земеделски кредит. След това на застрахователната компания "Витоша" (заедно с инвестиционния фонд Equest и Симеон Сакскобургготски), която през 2005 г. е продадена на австрийската UNIQA. И досега е собственик на автодилъра "Дару кар", който някога дори посредничеше при производството на "Роувър" във Варна.

След продажбата на "Витоша" обаче следва неколкогодишно затишие около финансовите инвестиции на Тилев. Така е до есента на миналата година, когато купува 34% от "Експат капитал" чрез компанията си "Дар финанс". Сред управляващите партньори на компанията пък влиза синът му Хари Тилев. По думите на Янков в момента "Експат" има над 100 инвеститора и освен вече управляваните 50 млн. лв. активи, има "допълнителна възможност за инвестирането на още десетки милиони евро".

Ловният сезон на "Експат"

Компанията е създадена 2006 г., през 2008 г. пуска първите си взаимни фондове и дружество със специална инвестиционна цел за имоти. През 2010 г. активно развиваше инвестиционно банкиране като помагаше на "Меком" и производителя на биодизел и нерафинирано олио "Торн" да набират капитал с привилегировани акции с висок гарантиран дивидент. Увеличението на "Меком" с привилигировани акции с 18% гарантиран дивидент успява да привлече едва 280 хил. лв. (при търсени 14 млн. лв.). Част от акциите са записани от самия "Експат", а като миноритарен акционер влиза и "Дар финанс". При "Торн" обещаният дивидент е по 25% годишно, като голямата част от емисията отново е записана от "Дар финанс", която влага близо 2 млн. лв.

Първата по-голяма хапка за "Експат" обаче е опитът да придобие 49.99% от затруднената Българо-американска кредитна банка (БАКБ) в началото на тази година. За нея "Експат" осигурява основна част от финансирането (12 млн. лв.) от "Евробилд", свързвана с разследвания и по-късно оправдан за измама с пари по европрограмата САПАРД Людмил Стойков. Офертата обаче не беше харесана от регулатора в лицето на БНБ, която предпочиташе някой с повече свободни средства, за да подкрепи банката. Така БАКБ беше придобита от фонда Си Ес Ай Еф на бившия собственик на СИБанк Цветелина Бориславова за 100 хил. евро.

Купувачът на БАКБ беше обявен в средата на май, когато "Експат" решава да се насочи към "Еврохолд България" и в началото на юни, вече има решение на компанията да придобие акции на холдинга. По думите на Янков като цяло "Експат" в момента активно търси портфейлни инвестиции. Той поясни, че основните сектори, където компанията се оглежда за значителни миноритарни пакети, са хранително-вкусовият сектор, търговията и преработката на метали, индустриалната химия и, разбира се, финансите, които са сред най-интересните за инвестиционния екип на "Експат". Компанията търси фирми с позитивен паричен поток от оперативна дейност, ниска задлъжнялост, стабилни партньори в лицето на собствениците, поне 20 млн. лв. приходи и, разбира се, бъдещи проекти, в които да си струва да се вложат средства.

Обратно в "Еврохолд"

"Експат" определя тази инвестиция като "стратегическа и няма да излиза от нея в близките няколко години".  Янков поясни, че холдингът ги е привлякъл най-вече заради фокусираната си стратегия, синергията между отделните бизнес сегменти в него и добрият мениджмънт с голям опит зад гърба си, включително в управлението на банки.

Като стратегически съдружник на основния акционер в "Еврохолд", "Експат" ще имат и свой представител в надзорния съвет на компанията. Той трябва да бъде избран на общото събрание на акционерите на "Еврохолд", насрочено за 30 юни. За момента официално името му не се споменава, но по-всяка вероятност това ще е Хари Тилев.

Отсега "Експат" заявяват, че ще запазят дела си от 20% в "Еврохолд", което значи, че ще участват при евентуално увеличение на капитала на холдинга, каквото се очаква отново до края на годината. Преди около два месеца приключи вече едно такова, като холдингът успя да продаде около 70% от предложените нови акции главно заради записаните от мажоритарния собственик книжа. Така в "Еврохолд" влязоха свежи около 46 млн. лв.  Само "Старком" е осигурил 32 млн. лв. А в същото време самият "Старком" се финансира с облигации за 30 млн. лв., чиито инвеститори не са публично известни. Намеренията на собствениците на "Еврохолд" са компанията да се листне на фондовата борса във Варшава най-късно до края на годината, което не изключва и ново увеличение на капитала.

Все още се обсъжда механизмът на листването, поясни Асен Христов. Това може да е само с регистрирането на вече съществуващи акции и след това с издаването на нови. Следващата седмица на общото си събрание акционерите на "Еврохолд" трябва да гласуват и промени в устава, разрешаващи на ръководството да увеличат капитала до 400 млн. лв. в рамките на пет години при около 110 млн. лв. в момента.

Компанията вече е сондирала потенциалния интерес за записване на нови акции сред институционални инвеститори от Полша, като първоначалните прогнози са, че може да набере между 25 и 35 млн. евро. Това естествено означава, че значителна част от тях ще трябва да са от двата основни акционера - "Старком" и "Експат", тъй като всеки от тях заявява, че ще запази настоящото си дялово участие. Това означава средно между 12 и 18 млн. евро инвестиция от "Старком" и между 5 и 7 млн. евро от "Експат". По думите на Христов това са и част от средствата, които "Старком" е получил при сделката с "Експат". Реално от продажбата тази седмица в "Старком" са постъпили около 18 млн. лв., а останалите пари са отишли в свързани лица.

"В рамките на три до шест месеца тези средства ще се върнат обратно в "Еврохолд", каза Христов, визирайки именно увеличение на капитала. Ако компанията успее да набере индикативния ресурс, той ще бъде насочен за развитието на вече съществуващите основни инвестиции на холдинга, допълни той. Макар все още да се изглажда, като потенциалната насока на средствата той посочи разширяването на мрежата в Сърбия, придобиването на нови автодилъри и най-вече подкрепата на лизинговия бизнес.

А основните бизнес направление на "Еврохолд" определено имат нужда от подкрепа последните три години, тъй като те са все в проциклични сектори и бяха силно засегнати от кризата. Спадът в продажбите на нови автомобили реално засегна всички основни бизнеси на "Еврохолд" - дилърство, лизинг и застраховане. Групата завърши миналата година с ръст на приходите и печалба, но това се дължеше най-вече от продажбата на производствените компании на холдинга като "Етропал" и др. Задълженията на групата обаче са над два пъти собствения капитал. Отделно в началото на февруари холдингът обяви, че ще увеличи капитала на "Евро инс" от 11.75 на 20.57 млн. лв., но това още не се е случило.

Парите на "Експат" и Тилев вероятно ще дадат глътка въздух на "Еврохолд", докато успее да се организира следващото увеличение на капитала. Сега обаче "Старком" е поизчерпал мястото си за маневри, дълът му е свит до малко над 51% и ако не иска да загуби пълния контрол над компанията, Асен Христов ще трябва да е още по-изобретателен в ходовете си за развитие на холдинга.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    wallstreet avatar :-?
    гого
    • - 1
    • + 9

    Интересни неща се случват с тази компания.Ще им хвърлям по едно око и занапред.Моята логика е,че след като влизат тази пари сега,вероятно когато си тръгват ще бъдат повече.Или много повече.
    Мажоритаря да му мисли, дали няма да му я вземат фирмата под носа, като изкупят така бързащите да продават в момента, но може за дребните спекуланти да има хляб в близко бъдеще :)
    Може да има и друг сценарии де, не е ясно това засега, но като гледам днес колко и как купуваха на пазарна цена...нещо си мисля, че се пече.

    Нередност?
  • 2
    aaa avatar :-P
    aaa
    • - 4
    • + 6

    Капитал, наистина леко сте се изложили с инфото за дълговете на групата, че чак ходове и глътка въздух.. Звучи наивно!

    Това че във всеки лизингов бизнес кредитите са поне 5 пъти повече от собствения капитал не означава дългове в общия смисъл, все едно да кажеш че всички банки по света имат дългове между 5-10 пъти повече от собствения капитал.. Несериозно е.

    Нередност?
  • 3
    ariman_info avatar :-|
    Ariman
    • - 1
    • + 6

    "Така БАКБ беше придобита от фонда Си Ес Ай Еф на бившия собственик на СИБанк Цветелина Бориславова за 100 хил. евро."
    Тази информация в статията не е вярна!

    Нередност?
  • 5
    radod12 avatar :-|
    radod12

    http://www.bacb.bg/en/deals/3/109/

    Нередност?
Нов коментар