Гаранция Белгия

KBC получи правителствена подкрепа след поредните отписани активи

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Някой разпространява неверни слухове за компанията ви? Няма проблем - най-сигурният начин да предотвратите разпродажбата и съответно срива на акциите е да ги спрете от търговия. Е, това може малко да посрине доверието на инвеститорите, но паниката е предотвратена. Така явно разсъждаваха през седмицата в белгийския банков гигант KBC, преди да обявят резултатите си за първото тримесечие. Собственикът на СИБанк и ДЗИ оправда решението си с "непрестанните слухове" за държавна помощ.

Чудотворното решение обаче има един проблем - не действа, ако слуховете са верни. А само ден по-късно се оказа, че те най-малкото въобще не са преувеличени. Банката отчете загуба от 3.6 млрд. евро за първото тримесечие след отписване на лоши активи за милиарди и това принуди белгийското правителство да се намеси, като гарантира, че ще покрие бъдещи загуби на КBC върху активи за 22.5 млрд. долара.

Държавата - това е помощ

"Интервенцията ни запази стабилността на финансовата система и ще даде тласък на икономиката ни", обяви в официално изявление правителството на Херман ван Ромпуй. Схемата ще предпази банката от инвестициите в т.нар. токсични активи - всевъзможните сложни дериватни инструменти, които забъркаха финансовата каша, потопила света в криза. Държавната намеса е третата поред във финансовата група за последните осем месеца. КВС получи капиталова инжекция от 3.5 млрд. евро през октомври и още 2 млрд. долара от правителството на фламандската общност.

Финансовият директор на банката Люс Филипс заяви, че правителствените гаранции са най-добрият начин да се разсеят съмненията за бъдещето на групата. Загубите от токсичните активи всъщност отвличат вниманието от печалбата от основна дейност на КВС от 465 млн. евро, която надмина прогнозите на анализаторите. Договорката с държавата предвижда КВС да поеме евентуалните първи загуби за 3.2 млрд. евро. Следващите 2 млрд. евро загуби ще бъдат покрити 90% от правителството чрез покупка на акции на банката. Оттук всички следващи загуби ще бъдат поети 90% от държавата чрез наливане на пари в брой в банката. Срещу тази помощ компанията ще плати на държавата първоначално 1.2 млрд. евро и по 30 млн. евро на месец. Сложната схема е своеобразна държавна застраховка, като банката си плаща за услугата с премия на правителството.

На съд за печалба

Около 2.5 млрд. евро от загубите на  КBC са заради отписване от баланса на инвестиции в ипотечни облигации, които е трябвало да бъдат покрити от закъсалия американски monoline insurer MBIA. Този вид компании на теория трябва да застраховат само доста сигурен общински дълг, но в годините на изобилието активно настъпиха на капиталовите пазари и съответно бяха сред най-ударените от финансовата криза. Белгийската банка обяви, че общо е била застраховала свои инвестиции за 14 млрд. евро в MBIA.

KBC обяви, че се присъединява към група банки, които съдят MBIA. Според тях компанията се е преструктурирала неправомерно, за да избегне плащанията на задълженията си към институциите. MBIA е прехвърлила 5 млрд. долара в нова компания и така де факто е останала без капитал, с който да плати на клиентите си. Сред ищците са Bank of America, JPMorgan Chase, UBS и други 16  от най-големите финансови групи в света. "В Белгия подобно нещо никога нямаше да се допусне", заяви Люк Филипс пред Financial Times.

Печалбата залязва на изток

Друга трудност за KBC е и отчетеното повишаване на лошите кредити в Централна и Източна Европа, коментира Dow Jones. Според банката загубите по тях са нараснали почти двойно през първото тримесечие до 1.7% от 0.7% през 2008 г. Най-голямо е покачването в Полша, Унгария и Русия, където загубите достигат 5.4%. Не всички пазари обаче са толкова проблемни за KBC. Българското й поделение отчете 8.5 млн. лв. печалба за първото тримесечие, което дори бележи близо 22% ръст от година по-рано. Има и друга добра новина: въпреки че регионът зависи от западните банкови гиганти за финансиране на огромните си дефицити по текущата сметка, тези дефицити намаляват заради рецесията. А и финансирането от институции като МВФ и ЕС през последните месеци стабилизира местните валути.

KBC успя да избегне съдбата на белгийските си конкуренти Fortis и Dexia, които бяха поети от държавата. В края на април правителството завърши продажбата на Fortis на френската BNP Paribas. Dexia беше спасена през миналия септември със съвместните усилия на правителствата на Белгия, Холандия и Люксембург, които наляха в нея 6.4 млрд. евро. Групата отчете печалба за първото тримесечие. Експерти са на мнение, че КВС също е на път да се върне към печалба. "Пакетът държавна помощ, комбиниран със силната печалба от основна дейност, ще помогнат на КВС да е стабилна до края на икономичската криза", обяви банката Credit Suisse в свой анализ.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    meh

    любимите ми MBIA =)

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Бългюго

    Гаранция Франция - Америка плаща.

    Нередност?
Нов коментар