Още 600 милиарда помощници

Федералният резерв отново ще печата пари. Ефектът от тази политика обаче става все по-спорен

Председателят на Фед Бен Бърнанке има поводи да е замислен
Председателят на Фед Бен Бърнанке има поводи да е замислен
Председателят на Фед Бен Бърнанке има поводи да е замислен    ©  Reuters
Председателят на Фед Бен Бърнанке има поводи да е замислен    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Печатането на пари би могло да стимулира икономиката само ако инвеститорите започнат да гледат оптимистично на бъдещето."

Изказването е на Адам Позен, член на управителния съвет на централната банка на Англия, а поводът за него са парите, които централните банки наляха в икономиките си през пролетта на 2009 г. То изразява простата истина, че либерализирането на паричната политика може да има положителен ефект само ако парите не останат в банките.

Темата пак е актуална, тъй като ефектът от фискалните стимули за справяне с кризата, предприети от повечето държави, като че ли попремина и на дневен ред отново се върна печатането на пари. На 3 ноември Федералният резерв на САЩ официално обяви решението си да подкрепи несигурното възстановяване на икономиката, като налее още 600 милиарда долара през следващите 8 месеца. Председателят на Фед Бен Бърнанке изненада леко инвеститорите, които очакваха по-ограничена експанзия. В доклад на UBS от края на октомври швейцарската банка прогнозира на базата на движението на валутните курсове интервенция на стойност от малко над 500 милиарда долара.

Намесата на централната банка на паричния пазар е втора поред след масираното печатане на пари от пролетта на 2009. Тогава Централната банка на САЩ наля около 1.7 трилиона долара в икономиката, за да избегне пълен крах на финансовите пазари, както по времето на Голямата депресия. Всъщност Фед вкарва още пари в икономиката и се опитва да стимулира растежа, като купува ценни книжа от банките и така увеличава парите в обращение. Банките от своя страна би трябвало да отпускат изгодни кредити на хората и фирмите, което увеличава търсенето на стоки и услуги. Това стимулира производството и води до ръст на икономиката. 

Поводът за решението на Фед са излезлите в последните няколко седмици макроикономически данни за САЩ, които не донесоха очакваната доза оптимизъм. В края на октомври бе отчетен прогнозен ръст на БВП за третото тримесечие от 2%, който разочарова инвеститорите. Поръчките на т.нар. дълготрайни стоки, обявени около две седмици преди това, също бяха ниски, а безработицата се задържа на рекордно високи нива от над 9% (при 5% преди кризата) за седемнадесети пореден месец.

Спорни ефекти

Мерките, предприети от Фед, вероятно ще успеят да понижат още лихвите по дългосрочните кредити и ще върнат отчасти позагубеното доверие на инвеститорите, смятат повечето анализатори. Световните финансови пазари също реагираха положително на решението на Фед. Понижението на лихвите по дългосрочните кредити цели да подкрепи възстановяването в САЩ и е добра новина за глобалната икономика, която е силно зависима от американската. Търсенето на европейски стоки отвъд океана си остава сред основните двигатели за възстановяването на ЕС, особено в условията на рязане на бюджетни разходи в повечето страни, членки на съюза. Политиката на Федералния резерв неминуемо ще доведе до по-нататъшно понижаване на курса на долара спрямо еврото, но това вероятно няма да повлияе съществено върху износа на ЕС за САЩ в краткосрочен план. По тази причина европейските фондови пазари отчетоха повишения от около 2% в деня след решението на Фед.

Печатането на пари обаче само по себе си не може да стимулира търсенето и да върне икономиката към нивата на растеж отпреди кризата. Нещо повече - в по-дългосрочна перспектива то може да доведе до висока инфлация и дори риск от нова рецесия, особено при липса на фискални реформи. Засега макроикономическите показатели не предполагат рязко ускоряване на инфлацията. Индексът на потребителските цени, който е основният й измерител, за септември отчете повишение на годишна база от 1.10%, което бе под очакваните от анализаторите 1.20%. Самият Бърнанке заяви в интервю за Washington Post, че "притесненията за висока инфлация са преувеличени и нарастването на паричната маса сега няма да доведе до значително повишение на цените".

В същото време опасенията от ефектите от тези политика се споделят дори и от някои членове на комитета за парична политика към Фед. Председателят на Федералната резервна банка на Канзас Томас Хьониг сподели на първи ноември в интервю за швейцарския Neue Zuercher Zeitung, че "печатането на пари няма да има ефект". Той е единственият член на комитета за парична политика, който гласува против задържането на рекордно ниските лихви на всяко от шестте заседания от началото на годината.

Ако обаче политиката на Фед бъде продължена и от други централни банки, това вече сериозно увеличава вероятността за висока инфлация в средносрочен план. Банките често интервенират на паричните пазари,  като печатат пари,  за да поддържат нисък курс на местната валута с цел стимулиране на износа. И докато ЕС засега се въздържа от подобни мерки, то реакцията на Япония не е съвсем ясна. Не случайно Bank of Japan изтегли датата на заседанието си от 15 на 4 ноември, за да може да реагира веднага на решението на Фед. Председателят на банката Маасаки Ширакава заяви в интервю преди три седмици, че "не смята за реална опасността от валутна война в глобален план". Според много анализатори обаче, е вероятно Централната банка на Япония да напечата още пари в отговор на Фед.

Много хубаво не е на хубаво

Като цяло обаче милиардите долари, налети от Фед, ще имат реален ефект само ако бъдат инвестирани така, че да започнат реално да добавят стойност. За да се случи това обаче, трябва първо банките да се решат да ги отпуснат под формата на кредити, които да стимулират търсенето, а оттам и производството. Само тогава ще видим и увеличение на заетостта. Дотогава резултатът ще е нулев. Дали това реално ще се случи ще стане ясно през следващите месеци.  А всяка следваща парична експанзия ще има все по-малък ефект поради все по-голямото количество пари, които са вече в обращение.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tucker_case avatar :-P
    tucker case
    • - 2
    • + 9

    "печатане на пари" е грозен и некултурен израз... изтънчените икономисти от известно време насам употребеват фразата "количествено облекчаване" (quantitative easing)... :)

    Нередност?
  • 2
    balta__ avatar :-P
    balta__
    • - 1
    • + 2

    А ние си имаме Паричен съвет

    Нередност?
  • 3
    h3 avatar :-|
    h3
    • - 3
    • + 11

    "За сега макроикономическите показатели не предполагат рязко ускоряване на инфлацията. Индексът на потребителските цени, който е основният й измерител, за септември отчете повишение на годишна база от 1.10%, което бе под очакваните от анализаторите 1.20%."

    Моля афффторите на тази статия да вземат да се по-ограмотят малко !
    Извинете ме мили но не ви прави 4ест да сте толкова СЕРВИЛНИ и да поднасяте ОТКРОВЕННИ ЛЪЖИ на 4итателите си !!!

    ЗАЩО НЕ СПОМЕНЕТЕ 4е цитираният от вас ИНДЕКС НЕ ВКЛЮ4ВА енергията и храната ....муааахаааааа....ДЕМЕК ВСИ4КО което последните 2 месеца ско4и с по 20-50% !!!

    Стига сте клакирали на НАЙ-ГОЛЕМИТЕ престъпници на съвремието ни!
    ФЕД е ПРЕСТЪПЕН КАРТЕЛ който диктува правилата не само в Америка. Вземете напишете нещо за това как ФЕД са стиснали за ТОПКИТЕ ЕЦБ ( неограни4ен доларов суап ) и само им гледа сеира.

    Преди много време ( 2 години ) писах в старият форум на капитал за златото и петрола ! Доста глупаци тогава се смееха за ЗЛАТОТО на цена $850 интересно ми е как се 4устват сега ?

    Псевдонима ми бесхе Докодоко :)
    Успех и умната ! Както ви писах преди 2 години задава се ИНФЛАЦИОННА ДЕПРЕСИА другари и другарки . При нея както си спомняте от ЛУкановите времена и в тоалтна хартия да си вложите парите пак сте ПО-ДОБРЕ , ЗАЩОТО ПАРИТЕ СЕ ПРЕВРАЩАТ В ТАКАВА :)


    Нередност?
  • 4
    lemons avatar :-|
    Lemons
    • + 7

    Dannyboy, ти ли си бе пич?
    След като се качва златото значи си добре, ще се радвам отново да коментираме...
    Виж сега: "ИНФЛАЦИОННА ДЕПРЕСИА" няма такова животно да не би да говориш за ХИПЕРИНФЛАЦИЯ?

    Нередност?
  • 5
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • + 5

    За жалост печатането на хартийки не решава проблема, а го отлага.

    Нередност?
  • 6
    mihailis avatar :-|
    mihailis
    • + 5

    Дали не идва краят на долара като световна валута?

    Нередност?
  • 7
    h3 avatar :-|
    h3
    • - 1
    • + 7

    Здравей Лимоне ! :)

    Как е ?

    Видя ли само за година каде сме ? Как е с имота в Софето ?
    Остави златото ами помниш ли дето ви писах за Иената ?

    :) Макар и пенсионер тръпката си остава :) !!!

    За ФрипортМакморан и другите гледал ли си ги скоро ? Интересно къде се СКРИХА ДЕФЛАЦИОНИСТИТЕ муааахааааа......

    Жалко 4е РАЗВАЛИХА СТАРИЯТ ФОРУМ.Поне имаше ЗАБАВНИ зевзеци да се позабавлявам с тях :)

    Успех !

    Нередност?
  • 8
    lemons avatar :-|
    Lemons
    • - 1
    • + 5

    Ей, Данка за златото, Макморана и йената се оказа прав.
    Колкото и да не ми харесва това злато трябваше да направех някой $ сега мисля, че е късно и опасно вече.

    Много се зарадвах, че си отново на линия дори заради това си направих регистрация и ти писах, Тони пише тук от време на време, а с абитуриента сме в инвестора ще му кажа да се премести той все питаше за теб. Мисля, че отново всички ще се съберем пак.

    Ти идва ли си тая година в БГ как ти се струват нещата...
    Радвам се че си в "пенсия" аз трябва още да се трудя за да те стигна :)

    Как е с форекса, юни хванах доста добре долара, а и сега съм на дълга позиция отново на него. Как ги виждаш нещата, а за ФЕД много точно, пълни разбойници сякаш други вариянти освен печатане няма...
    А забравих имотите тук замръзнаха единственото хубаво е че не се срутиха цените, тук в южните държат около 1000Е.

    Нередност?
  • 9
    info111 avatar :-|
    info111
    • + 2

    Jeremy Grantham Interview:

    http://www.cnbc.com/id/15840232?video=1640401359&play=1

    Нередност?
Нов коментар