🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

При почти замръзнало кредитиране лихвите леко се качват

Новоотпуснатите жилищни заеми са на най-ниското си ниво като обем от началото на годината

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Леко пълзене на лихвите по кредити нагоре и непроменени обеми на новите заеми през октомври показват данните на БНБ към края на миналия месец. Новоотпуснатите жилищни заеми пък са на най-ниското си ниво като обем от началото на тази година.

Данните още веднъж доказват, че реално кредитирането в страната е близо до точката на замръзване, след като това се видя от паричната статистика през миналата седмица, а кредитни консултанти твърдят че липсва и търсене.

Нови кредити

През октомври са отпуснати нови ипотеки за 85.12 млн. лв., като обемът и на тези в евро (68.3 млн. лв.), и на кредитите, отпуснати в левове (16.8 млн. лв.), са с най-нисък обем от януари тази година досега. Преди няколко дни паричната статистика на БНБ (отчита нарастването в кредитирането, а новоотпуснатите обеми се публикуват с данните за лихвените проценти - бел. ред.) показа нетно свиване на портфейла от жилищни кредити.

Тогава представители на финансовия сектор коментираха, че това е в резултат на дълговата криза и сътресенията в еврозоната, заради които домакинствата у нас са станали още по-предпазливи за евентуално ново задлъжняване. Така търсенето се е свило допълнително и това се вижда и в отчетения обем на новоотпуснатите кредити. Такъв нисък обем заеми е имало през януари тази година, но той по принцип е слаб месец в кредитирането, особено жилищното. Това се случва на фона на активизиралото се още от средата на миналата година предлагане на банките, особено в ипотечното кредитиране.

Домакинствата обаче не търсят нови заеми. Една част от тях преценяват задлъжнялостта си като достатъчна, а тези, които не са задлъжнели все още, не искат кредит. В момента мисленето е в депресивна фаза, всеки си прави сметка не за утрешния ден, а поне за следващите пет години, коментират банкери. При другите видове кредити - корпоративни и за потребление, обемите на новоотпуснатите са съизмерими с тези през предходните месеци.

Лихви

Освен свито кредитиране, което се очаква да продължи да пресъхва предвид решенията на някои финансови регулатори в еврозоната (на този етап Австрия) за затягане на финансирането към Източна Европа, лихвените проценти по всички видове новоотпуснати кредити нарастват с малко. Увеличението на месечна база през октомври е незначително - с между 0.10 и 0.30 процентни пункта при бизнес кредитите и с между 0.05 и 0.30 пр.п. при заемите за домакинства.

Така ефективният годишен лихвен процент за нови заеми за фирми средно за пазара през октомври е бил 8.57% в левове и 8.28% в евро. При жилищните кредити лихвите са съответно 8.07% за левове, като само по този вид заеми лихвата намалява (и годишният процент на разходите също - до 8.71%), и 7.93% в евро. Нарастване с 0.51 пр.п. е имало на годишния процент на разходите на ипотеките в евро - до 8.75%.

Лихвеният процент за потребителски кредит в левове е бил 11.71%, а в евро - 9.4%. На този етап не се изключва известно повишение на нивата на лихвите именно заради несигурната ситуация в банковите сектори в Западна Европа. Освен това лихвите по депозитите се задържат на относително постоянни нива, което допълнително не позволява понижаване на цената на кредитите. Банките тук си набавят основно ресурс от местния депозитен пазар, а според последните развития на процесите в еврозоната това ще е валидно и за още (не)известно време.

Лихвите в еврозоната

В еврозоната лихвите по заемите за домакинства за покупка на жилище намаляват, но тези по кредитите за потребление нарастват. Лихвите за корпоративния сектор остават почти непроменени, посочва Европейската централна банка в месечната си статистика. Данните са за септември 2011 г. Лихвите за бизнес кредити до 250 хил. евро са между 4.59 и 4.31% в зависимост от срока, за кредити между 250 000 и 1 млн. евро варират между 3.45 и 4.04% в зависимост от срока и при над 1 млн. евро са между 2.84 и 3.74%. При потребителските кредити, пак в зависимост от срока, лихвите са 5.74 и 7.94%, а при тези за покупка на жилище - между 3.41 и 4.02%. В случай на сравнение на лихвените нива у нас и в еврозоната е добре да се има предвид, че там банките имат достъп до евтин ресурс от ЕЦБ, докато тук заради валутния борд БНБ не финансира кредитните институции, те събират пари от депозитния пазар.
Все още няма коментари
Нов коментар