🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Гръцките Алфа банк и Юробанк с обща загуба за над 1 млрд. евро

Капитал    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

575 млн. евро е загубата на Юробанк

566 млн. евро се загубила Алфа банк

Третата по големина банка в Гърция - Алфа банк, която предстои да се обедини с втората по големина в страната – Юробанк И Еф Джи, обяви чиста загуба от половин милиард евро за деветте месеца на годината след отписване на експозиции в гръцки правителствени облигации, става ясно от съобщение на банката на интернет страницата й. Загубата й е 566.7 млн. евро. Преди отчитане на ефекта от токсичните книжа банката е с чиста печалба от 41.6 млн. евро в края на септември 2011 г. Това е спад с 45% на година база. В същото време Юробанк е отчела чиста печалба от 13 млн. евро за третото тримесечие, съобщи Reuters, но без отписания дълг. Резултатите са над очакванията на пазара, според които нетната печалбата се прогнозираше да е 2.2 млн. евро средно. За деветте месеца обаче банката е със загуба от 575 млн. евро, включително с отразения ефект от доброволната замяна на 21 юли на гръцки държавни облигации. Така загубата за двете банки общо е над 1 млрд. евро.

Адекватност на капитала от първи ред на Алфа банк е 10% за деветте месеца на годината, като съотношението е изчислено според дефиницията на Европейския банков орган. Портфейла й от книжа на гръцкото правителство е за 3.1 млрд. евро след направена обща преоценка за 760 млн. евро преди данъци. В тези над три милиарда не са включени 0.9 млрд. евро от замяната за правителствени привилегировани акции. Необслужваните кредити на банката са 11.6%. Банката е изказала притесненията си, че перспективата за следващите месеци остава несигурна поради проблемите на Гърция с държавния дълг и продължаването на влощаването на гръцката икономика. Липсата на доверие в перспективите за Гърция продължава да оказва негативно влияние върху банковата и финансовата стабилност, както и върху потреблението на домакинствата и инвестициите на предприятията, като слабо възстановяване не може да се очаква по-рано от средата на 2012 г., е коментирала банката в свое съобщение.

Все още няма коментари
Нов коментар