🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Lehman Brothers финализира банкрута си

Фалиралата инвестиционна банка ще разпродава активи, за да се издължи на кредиторите си

Lehman Brothers Holdings получи одобрението на федерален съдия, за да започне финалната фаза на най-големия банкрут в историята на САЩ, съобщи Bloomberg. Нефункциониращата финансова институция обяви, че ще започне да разпределя наличните активи от 23 млрд. долара. Lehman Brothers планира ликвидация на оставащите й активи, от което се надява да набере още 65 млрд. долара. Когато се срина през 2008 г., тогавашната четвърта по големина в света инвестиционна банка имаше активи за 639 млрд. долара.

Планът е одобрен от кредитори на банката, притежаващи около 450 млрд. от вземанията, което бе определено като "голям успех" от федералния съд. Банката изпадна в тежки спорове с кредиторите си след представяне на разплащателен план, който определяше повече обещетения за притежателите на деривати като Goldman Sachs и по-малко за облигационерите, сред които е и Paulson & Co. Според адвоката на банката Харви Милър Lehman са преодоляли "почти нерешимите" спорове между различните планове за ликвидация и новият план е подкрепен от 95% от кредиторите на банката.

Изпълнителният директор на Lehman Brothers Браян Маршал обяви, че планира да започне разплащане с кредиторите през първото тримесечие на 2012 г. Към края на октомври Lehman Brothers и филиалите й разполагат с около 23 млрд. долара, след като платиха 1.5 млрд. за мениджъри и консултанти. През следващите години фирмата планира да набере още 65 млрд. долара от разпродажба на активите си. "Този случай изисква компромис и здрав разум, за да се помирят сложните позиции, които на моменти изглеждаха непримирими", заяви Маршал.

Той предположи, че окончателните вземания ще възлязат на 370 млрд. долара, което ще даде на инвеститорите 18 цента за долар. Старшите облигационери на Lehman ще получат обратно 21.1 цента за долар, което е по-малко от предишното предложение на банката за 21.4 цента. Вземанията по дериватите на Lehman Brothers ще се изплащат на цени между 27.9 и 32 цента за долар, а търговските ценни книжа – между 48.4 и 55.7 цента.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mechopuh avatar :-P
    mechopuh
    • + 2

    "Нефункциониращата финансова институция обяви, че ще започне да разпределя наличните активи от 23 млрд. долара. Lehman Brothers планира ликвидация на оставащите й активи, от което се надява да набере още 65 млрд. долара. Когато се срина през 2008 г., тогавашната четвърта по големина в света инвестиционна банка имаше активи за 639 млрд. долара."

    Ма той Мадоф беше по-състоятелен при фалита си бе мама му стара...
    Какво правим :)

    Егати отписването. 95%. От 450 милиарда ще вземат 23.

    Нередност?
  • 2
    mechopuh avatar :-|
    mechopuh
    • + 2

    Банката изпадна в тежки спорове с кредиторите си след представяне на разплащателен план, който определяше повече обещетения за притежателите на деривати като Goldman Sachs и по-малко за облигационерите, сред които е и Paulson & Co.

    Ето ви нагледен пример, как спекулантът Полсън бива ощетен от правителствения преторианец Голдмън Сакс.

    Как банката, която е писала дериватите и е поемала огромни рискове, се поставя в привилегировано положение спрямо облигационера, давалия заем.

    Правете сметка ако се сринат европейските банки, кой ще го отнесе в Америка най-много. Няма да са писалите СДС-и май.

    Нередност?
  • 3
    a.nice avatar :-|
    Надежда
    • - 1

    Тези гаранции за влоговете на банките са чиста измама.

    Нередност?
  • 4
    director_general avatar :-P
    Генерален Директор
    • + 1

    До коментар [#1] от "mechopuh":

    Колега, гле'й с'a к'во ста'а. Значи, далаверата е скрита в бог Меркурий, който бил солташак на всички измамници, крадци, обирджии, търговци и... актуализираната им версия - БНАКЕРИ. LOL

    Note. Трябва много да се внимава с Меркурий.

    Нередност?
  • 5
    director_general avatar :-|
    Генерален Директор

    БНакери да се чете БАНКЕРИ.

    Грешката е по вина на редактора.

    Нередност?
  • 6
    mechopuh avatar :-P
    mechopuh
    • + 1

    [quote#4:"director_general"]Колега, гле'й с'a к'во ста'а. Значи, далаверата е скрита в бог Меркурий, който бил солташак на всички измамници, крадци, обирджии, търговци и... актуализираната им версия - БНАКЕРИ. LOL
    Note. Трябва много да се внимава с Меркурий.[/quote]

    Хм, не е само там далаверата, комай и на Олимп е.

    Тия регулатори и законотворци що "дремат".

    Нередност?
  • 7
    director_general avatar :-?
    Генерален Директор
    • + 2

    До коментар [#6] от "mechopuh":

    Бях поподнал на някаква статия в Дъ Ню Йорк Таймз, преди бая години, където авторът пишеше, че между lawmakers & lawbreakers няма голяма разлика.

    Вече започвам да си мисля, че авторът е познал. :)

    Нередност?
  • 8
    interesen1 avatar :-?
    interesen1
    • + 1

    Кой да ви напомня, драги читатели, че по-добре е да си гледате вашата паничка. Вие колко % от приватизационните активи у бг получихте?!
    Кредитори на най-големият банкрут от доста време ще получат над 20% на долар. А обикновените хорица дали имат 20% от државните активи при Тошково време?
    Лесно се критикува, ама като че ли в Кюстендиско изискването е ГОДИНА+ на трудовата борса, за "привилегията" да почистващ гробищен парк...

    Нередност?
Нов коментар