🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Испанската Santander отчете 35% спад на печалбата през 2011 г.

Свиването на финансовия резултат се дължи на направени извънредни провизии

Председателят на Santander Емилио Ботин    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Най-голямата банка в Испания и в еврозоната – Santander, отчете 35% спад на печалбата за 2011 г., предаде BBC News. Причината за резкия спад са заделените извънредни провизии заради експозиции към имотния сектор в страната.

Към края на 2011 г. нетната печалба на финансовата институция е в размер на 5.35 млрд. евро. Допълнителните провизии, направени през годината, възлизат на 3.2 млрд. евро. От тях 1.8 млрд. евро са за увеличаване на провизирането на някои имотни експозиции. Отделно от това банката е отписала вземания за около 600 млн. евро от операциите си в Португалия, посочва BBC News.

Провизиите са направени през четвъртото тримесечие. В резултат, печалбата на Santander за последните три месеца на годината се свива с 98% до 47 млн. евро спрямо отчетените 2.1 млрд. евро за същия период на 2010 г.

Приходите на групата отчитат ръст с 55 до 44.3 млрд. евро за последната година. От банката съобщават, че вече е постигнато новото европейско изискване за 9% адекватност на капитала от първи ред, което финансовите институции в еврозоната ще трябва да покрият до края на юни 2012 г.

"Доказахме способността си едновременно да постигнем покриване на капиталовите изисквания, увеличаване на провизиите срещу рискове в имотния сектор и запазване на приходите от дейността си", коментира в изявление към резултатите президентът на Santander Емилио Ботин.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • + 1

    Тепърва има да отписват. Далеч още не е приключил спада в имотния сектор,а ситуацията около португалския и испанския дълг тепърва се усложнява.

    Нередност?
Нов коментар