🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Синтетика" и "Спиди" повишиха оборота на БФБ

Индексите завършиха сесията без ясна посока

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В първата за тази седмица борсова сесия индексите завършиха разнопосочно, макар и прехвърлянията на облигации за 1.24 млн. лв. и единични сделки със "Синтетика" и "Спиди" да повишиха оборота на регулирания пазар до 4.31 млн. лв.

Единични сделки

Холдинг "Синтетика", който беше листнат в понеделник на БФБ - София, още в първия си ден като публично дружество стана и лидер по оборот с две сделки на обща стойност от 1.4 млн лв. Веднага след него по оборот се нареди куриерската компания "Спиди", която при изтъргуван обем от почти 1 млн. лв. загуби 1.29% от пазарната си капитализация.

С най-голяма промяна се отчете широкият BG 40, който добави 2.2% и достигна ниво от 136.63 пункта, а най-старият индекс SOFIX се покачи с 1.39% до 413.57 пункта, което е близо до най-доброто му представяне през тази година. На червена територия завършиха равнопретегленият BGТР30 и секторният индекс BG REIT с по 0.16% и 0.12%, достигайки съответно 294.36 и 88.87 пункта.

Новото дружество "Синтетика"

"Синтетика" е холдинг, който консолидира предприятията "Пластхим–Т" и публичния "Етропал" и притежава миноритарен дял във "Формопласт", което също е публично. Холдингът ще се търгува на основен пазар BSE, сегмент акции Standard, а присвоеният борсов код на новата емисия акции е EHN.

За 2012 г. консолидираните приходи на холдинга са в размер на 123 милиона лева. Нетната печалба на дружеството е в размер на 6 млн. лева, а печалбата преди лихви данъци и амортизации (EBITDA) достига 18 млн. лева. За тази година ръководството на "Синтетика" очаква да постигне ръст на приходите и нетната печалба между 5 и 10%, а желанието на основния акционер са около 25% от акциите на "Синтетика" да бъдат придобити от институционални инвеститори.

Плах оптимизъм на световните пазари

Европейските борси отвориха с колеблив ръст, който към средата на сесията се засили, като френският CAС40 и германският DAX към 18:10 часа българско време бяха нагоре с по около 0.5%, а британският FTSE 100 с 0.8% ръст. Преди това за трета поредна сесия на зелена територия беше завършила и азиатската борсова сесия.

Търговията на Уолстрийт отбеляза слаб ръст, след като федералният резерв успокои, че няма да спира скоро с количествените улеснения. Така Dow Jones добави 0.2% към стойността си от петък, а индексът на технологичните компании NASDAQ се отчете с ръст от 0.35% към 18:10 часа.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    simo_ss avatar :-P
    Симеон
    • + 1

    супер, че са повишили стойностите, особено за Спиди

    Нередност?
Нов коментар