🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фед намалява печатането на пари

От началото на следващата година ще купува държавни облигации с 10 млрд. долара по-малко на месец

Председателят на Фед Бен Бернанке обяви решението на централната банка да свие обема облигации, които ще изкупува от следващата година.
Председателят на Фед Бен Бернанке обяви решението на централната банка да свие обема облигации, които ще изкупува от следващата година.
Председателят на Фед Бен Бернанке обяви решението на централната банка да свие обема облигации, които ще изкупува от следващата година.    ©  Reuters
Председателят на Фед Бен Бернанке обяви решението на централната банка да свие обема облигации, които ще изкупува от следващата година.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Федералният резерв на САЩ изненадващо реши, че ще намали още от януари размера на програмата си за купуване на облигации, целяща да насърчи повече кредитирането, разходите и растежа. От началото на следващата година централната банка ще изкупува месечно държавни ценни книжа за 75 млрд. долара, а не както е сега - по 85 млрд., предадоха световните агенции. Аргументът на Фед за решението е по-доброто състояние на трудовия пазар в САЩ. Американската централна банка също така намекна след края на двудневно заседание за паричната политика, че ще свие още повече мащаба на програмата за стимулиране на икономиката, ако тенденцията на повишаване на заетостта се запази.

Председателят на Фед Бен Бърнанке посочи на пресконференция, че днешното решение е знак за напредък.

Федералният резерв ще предприеме "подобни умерени стъпки" и догодина, ако състоянието на американската икономика продължи да се подобрява, отбеляза той. Бърнанке обаче направи уговорката, че всичко ще зависи от икономическите данни, като призна, че възстановяването на американската икономика далеч не е завършило и безработицата остава повод за безпокойство в дългосрочен план.

Бърнанке, който се оттегля от ръководството на Фед на 31 януари, обърна внимание, че неговият очакван наследник Джанет Йелън подкрепя напълно обявеното днес решение. То е било взето с 9 гласа "за" и само 1 "против". Единствено президентът на Федералната резервна банка на Бостън Ерик Розенгрен се е обявил против, защото според него мярката е преждевременна, тъй като безработицата остава висока, а инфлацията - прекалено ниска.

Важна крачка

От януари Фед ще купува дългосрочни държавни облигации за 40 млрд. вместо за 45 млрд. долара и ипотечни облигации за 35 млрд. вместо за 40 млрд. месечно.

Намаляването на мащаба на програмата за стимулиране на американската икономика е малка, но важна крачка, тъй като дава сигнал, че Федералният резерв е готов да намали огромната подкрепа, която й оказва от Голямата депресия, отбелязва АП. То идва, след като бяха публикувани поредица от окуражаващи данни за най-голямата икономика в света.

За да смекчи последиците за финансовите пазари, американската централна банка обяви, че ще запази краткосрочния лихвен процент на историческия минимум от 0-0.25%, докато безработицата спадне под 6.5%.

Веднага след обявяването на решението, акциите поскъпнаха, като водещият борсов индекс S&P 500 се покачи с 1.29% към 23.00 часа българско време. Това означава, че инвеститорите одобряват политиката на Фед на умерено свиване на средствата за купуване на облигации и на поемане на по-силен ангажимент за запазване на краткосрочните лихви на ниско равнище за продължителен период.

По-добра прогноза за растеж и безработица

Американската централна банка очаква малко по-силен растеж на икономиката догодина и намаляване на безработицата. Прогнозата на Фед е за 2% ръст на БВП през тази година и 2.8-3.2% догодина. През септември очакванията на Фед бяха икономиката да порасне с 2.9-3.1% през следващата година.

В началото на декември стана ясно, че брутният вътрешен продукт на САЩ е нараснал с 3.6% на годишна база през третото тримесечие, което е най-бързият ръст от първите три месеца на 2012 г. Това представлява значително повишение както спрямо предварителните данни за 2.8%, така и в сравнение с покачването от 2.5% през периода април-юни. Голямата част от ревизията и почти половината от икономическия растеж през миналото тримесечие се дължат на силното повишение на складовите запаси на производителите. Като се изключи този фактор, превишението на БВП е 1.9%. Това натрупване на стоки в съчетание с потребителските разходи, които са на най-ниското ниво от четири години, означава, че компаниите трябва да се освободят от излишъците, което ще натежи на ръста през текущото тримесечие.

Според Федералния резерв безработицата през следващите две години ще продължи да намалява, като сега очакванията са тя да достигне 6.3% през 2014 г. и 5.8% година по-късно. В момент стойността на показателя е в САЩ 7%.

Инфлацията в САЩ на годишна база през октомври беше едва 0.7% - далеч под оптималното според Фед ниво от 2%. Догодина тя се очаква да се покачи до 1.4-1.6% и през 2015 г. да достигне желаната ниво от 2%.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    geoimg avatar :-P
    Geoimg
    • - 2
    • + 10

    Намалява с две банкноти по 1$ :-)

    Нередност?
  • 2
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • + 9

    Но Дау Джонс полетя нагоре. Явно добри новини за инвеститорите.

    Нередност?
  • 3
    bureaucrat avatar :-|
    bureaucrat
    • - 1
    • + 18

    Трейдърите бая се чудеха как да реаргират на новините от Фед. Погледнете Форекс EUR/USD от 9 вечерта нататък, особено на таймфрейм М1. Още 8:59 еврото скочи (доларът поевтиня) с около 40 пипа, после за една минута се срина с около 100 пипа, след това до 9:35 пак се качи със 110 и до 10:45 пак падна със 140 пипа. И така най-накрая хората решиха, че новините са положителни за долара. Въпреки че по начина, по-който говореше Бернанке ми се стори, че не е чак такъв голям оптимист (стари трикове). Дори на пресконференцията един от журналистите го попита дали не са започнали да намаляват "изкупуването на активи" не защото икономиката се съживява, а защото мярката се оказва не чак толкова печаливша, а Бернанке не отрече категорично това, което каза журналистът и взе да говори, че с основния инструмент - лихвения % вече нищо не можели да направят (няма как да го намалят повече). Изобщо Бернанке си е старо куче - хем ако може да намялят програмата за изкупуване с 10 млрд. на месец, хем ако може доларът да не поскъпва. Както и да е - важното е, че нагласите са лихвения процент да не бъде пипан чак до поне втората половина на 2015 или дори 2016.
    А на мен лично любим момент ми беше когато Бернанке си позволи да дава съвети как да се достигнат бленуваните 2% инфлация - чрез повишаване на здравниет услуги, там имало резерви за повишаване на цените :-)

    Нередност?
  • 4
    tesloev avatar :-?
    tesloev
    • - 1
    • + 6

    "Намаляването на мащаба на програмата за стимулиране на американската икономика е малка, но важна крачка, тъй като дава сигнал, че Федералният резерв е готов да намали огромната подкрепа"
    Не е хубаво да се преписват неща, а по-скоро да се влага малко анализ и разбиране когато се пише. ФЕД-а намалява, купуванео понеже % на активите които се купуват от него са започнали да изкривяват много фудаментални показатели на пазара. Такова изкривяване на рисковите активи не е имало никога в Американскара история, даже и през 1929 одина когато е било ограничено само до пазара на акции. в момента целия пазр е на стероиди, и ФЕД-а започва данамалява допинга не защото иска а защото вижда че тежеста му връху пазара на риска (1/3 от пазара на държавните облигации) е направил жестоки изкривявания, до такава степен че вече е започнало да изкривява и фудалменалните показатели:
    http://www.zerohedge.com/news/2013-12-18/fed-tightens-tapers-10-billion

    Нередност?
  • 5
    maimunimrysni avatar :-?
    Dreadlord
    • - 3
    • + 3

    Иска да "върже гащите" - ако в следващия мандат злокобните последствия от политиката му се материализират, Бернанке ще може да каже: ама аз почнах да гася принтера, моля, моля!

    Нередност?
  • 6
    dark_dirk avatar :-|
    Симо
    • - 3
    • + 2

    Опитват се да управляват неуправляема система. Няма как хем да спестяваш, хем да има пари за икономиката, хем лихви да се плащат. А 2015 г. наближава. Тогава ще се усети ефекта от пика на петрола, като доставките започнат да намаляват, а цената му излети в небето. Много икономики ще се сгромолясат тогава.

    Нередност?
  • 7
    izabell avatar :-|
    izabell
    • - 1
    • + 1

    Доста реалистично някои правят "забележка" че безработицата е висока,но пък решението е повлияло благоприятно на инвеститорската политика.

    Нередност?
  • 8
    bcr24310223 avatar :-|
    Кристиян Николов
    • - 1
    • + 3

    Майер Амшел Ротшилд казва: „Оставете ме да печатам и контролирам парите на някоя държава, и не ме интересува кой пише законите й“

    Нередност?
  • 9
    zogorsone avatar :-|
    zogorsone

    Парите създават и проблеми, особено на тези, които не могат да ги управляват.

    Нередност?
  • 10
    brick40 avatar :-|
    bricky
    • + 1

    До коментар [#3] от "bureaucrat":

    Всъщност стъпките за орязване на програмата като реакция на подобряване на ситуацията със заетостта (намаляването на безработицата) беше обявена още по-рано тази година - и така Бернанке се надяваше да направи политиката на Фед по-предвидима и да създаде трансмисия подобна на тази на ЕЦБ и БОЕ, вместо досегашната невидима задкулисна черна кутия... Засега се получава...

    Нередност?
Нов коментар