🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Безработицата в ЕС остава висока

Броят на хората без работа е намалял слабо през февруари

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Въпреки сигналите за икономическо възстановяване в еврозоната безработицата в региона е отбелязала минимален спад през февруари, като в процентно отношение остава непроменена спрямо предишните месеци, показват сезонно изгладените данни на Евростат. През втория месец на годината безработните във валутния съюз са били 11.9%, колкото са били и според ревизираните данни за януари. Показателят в региона остава на нива около 12% от октомври миналата година. В целия Европейски съюз нивото на безработица е спаднало до 10.6% през февруари. През януари и година по-рано показателят е бил 10.7%.

Слабо понижение

Според изчисленията на Евростат хората без работа в 28-те членки на съюза са 25.920 млн., от които 18.965 млн. в еврозоната. Спрямо януари броят на безработните е спаднал с 65 хил. в ЕС и 35 хил. във валутния съюз. На годишна база понижението е по-значително.

Безработицата е спаднала в 15 членки на съюза, повишила се е в 11 и е останала без промяна в Румъния и Швеция. Най-ниски нива са отчетени в Австрия, Германия и Люксембург, а най-високи – в Гърция и Испания, като в последната се наблюдава леко подобрение спрямо януари. В Гърция обаче се отчита едно от най-силните увеличения въпреки очакванията страната най-после да излезе от шестгодишната рецесия. Значително повишение на безработицата има и в Кипър, Италия и Холандия.

Най-значително подобрение на пазара на труда се наблюдава в Унгария, където безработните са намалели от 11.2 до 8.3%, следват Латвия, Португалия и Ирландия. В България безработицата е спаднала с 0.1% спрямо януари, като остава на нива над средното за региона – 13.1%. Правителството очаква понижение до 12.6% през 2014 г., а очакванията на Европейската комисия са малко по-оптимистични – 12.4%.

Младежка безработица

Основен проблем в Европа остава младежката безработица, като през февруари младежите под 25 години без препитание са били 5.392 млн., от които 3.4 млн. в еврозоната. На годишна база все пак има подобрение, като броят на безработните младежи е спаднал с 295 хиляди. Най-тежка е младежката безработица в Гърция, Испания и Хърватия, където достига съответно 58.3, 53.6 и 48,8%. В България нивото е било 28.4% през февруари, без промяна спрямо януари.

Все още няма коментари
Нов коментар