🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Светъл лъч пробива сред руините на гръцката икономика

Анализаторите все още остават предпазливи предвид крехката политическа обстановка, неяснотите около спасителната програма на ЕС и МВФ и безработицата от почти 28%

Премиерът Андонис Самарас твърди, че Гърция обръща страницата
Премиерът Андонис Самарас твърди, че Гърция обръща страницата
Премиерът Андонис Самарас твърди, че Гърция обръща страницата    ©  Reuters
Премиерът Андонис Самарас твърди, че Гърция обръща страницата    ©  Reuters
Правителството в Атина прогнозира, че тази година най-после ще има икономически растеж от 0.6%.

През януари автомобилният търговец Димитрис Андонопулос предава ключовете на чисто нов бял Jaguar на стойност 122 000 евро. Той е първият, продаден в Гърция от повече от година насам, на фона на сигнали, че рецесията може и да отслабва хватката си, пише Reuters.

Бизнесът твърди, че е започнал да долавя светъл лъч сред руините на гръцката икономика, което засилва надеждите, че страната е ударила дъното и вече може да върви само нагоре. В интерес на истината малцина залагат на пълно възстановяване. Някои позитивни данни през последните седмици подкрепиха оптимистичните твърдения на премиера Андонис Самарас, че Гърция обръща страницата и че има разведряване в най-закъсалата европейска икономика.

Наскоро тройката международни кредитори дадоха зелена светлина за изплащането на поредния транш в размер на 8.5 млрд. евро в рамките на втората антикризисна програма за страната. Те излязоха със становище, че "реформите бележат напредък" и че "икономиката започва да се стабилизира". Министърът на финансите на Австрия Михаел Шпинделегер заяви във вторник, че Атина засега не се нуждае от нов пакт финансова помощ и се надява това да остане така.

Андонопулос е предпазлив: "Телефонът започна да звъни отново, но е прекалено рано да се правят заключения. Много ще зависи от това дали ще се върне растежът. Нашите клиенти са предимно бизнесмени и те все още са доста резервирани", обяснява автомобилният търговец.

Разсейване на облаците

В Атина се строят нова опера и национална библиотека. Работи се и по някои доскоро замразени пътни проекти благодарение на еврофондовете. Извършват се изкопни дейности и по нова линия на метрото. На корпоративния фронт най-голямата гръцка компания за цимент Titan заяви, че подновяването на такива държавно финансирани проекти ще повиши търсенето на цимент тази година за първи път от 2006 г. Най-голямата телекомуникационна компания в страната OTE твърди, че продажбите се покачват за първи път от пет години през последното тримесечие на 2013 г. Според Hellenic Petroleum вътрешното търсене на гориво също се е вдигнало за същия период за първи път от над четири години.

Правителството, което прогнозира, че икономиката на стойност 182 млрд. евро най-после ще започне да расте тази година, макар и с 0.6%, говори за завръщане на пазарите. Финансовото министерство обмисля да пусне петгодишни облигации през следващите три месеца, което ще повиши доверието на инвеститорите. Но икономистите остават предпазливи предвид крехката политическа обстановка, неяснотите около спасителната програма на ЕС и МВФ и безработицата от почти 28%.

"Остава въпросът дали в Гърция ще има значително вдигане на експорта, а домакинствата остават песимистични за собствените си финанси. Което означава малки изгледи за голямо покачване на разходите", казва Бен Мей от Capital Economics.

Раздвижване в автомобилния сектор

Обратно на пазара за автомобили продажбите тръгнаха надолу от 2008 г. насам, но нещата се обърнаха през септември миналата година. Това отчасти е благодарение на покачващото се търсене на коли втора употреба и на увеличаването на наличните превозни средства от страна на фирмите, които ги дават под наем. Все пак регистрациите на нови и употребявани автомобили остават доста назад в сравнение с нивата си отпреди кризата. Миналата година те са били 78 630, а през 2008 г., когато започна рецесията, бяха 347 354. Причината е, че икономиите и данъците в подкрепа на публичните финанси намалиха бюджета на домакинствата.

Но сегментът на скъпите автомобили, който пръв сигнализира за идваща криза и пръв показва знаци за възстановяване, дава признаци за известен оптимизъм след шест години на рецесия, която сви общата производителност с една четвърт. BMW и Mercedes са вдигнали продажбите си тази година, въпреки че числата остават неустойчиви и далеч зад нивата си отпреди кризата. Миналата година в Гърция са продадени само осем автомобила Porsche, докато през 2008 г. са били 457.

Истинският бум е в сферата на колите втора употреба – през миналите години се е продавал един нов автомобил на всеки два втора ръка, но кризата променя съотношението на едно към осем. "Гърците се насочват към по-евтини решения. В сектора на употребяваните коли има повече активност", твърди автомобилният търговец Стелиос Сиристатидис.

В шоурума на VW е оживено. "Харча пари, за да държа в движение моята 13-годишна кола, но е време да се разделим. Търся си нова. Колко по-лоши могат да станат нещата?", казва водопроводчикът Костас Вихос.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    moloko_ avatar :-|
    moloko_
    • - 1
    • + 5

    Може и да има някакво раздвижване на гръцката икономика,но за да има осезаем ръст има още много реформи и жертви които трябва да направят.

    Нередност?
  • 2
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 6
    • + 10

    А тука сме единствената държава, осветена от тъмен лъч. Червен при това. По цял свят физиците се чудят какъв е този тъмен лъч.

    Нередност?
  • 3
    high_heels avatar :-|
    Cherrie
    • + 2

    "Бизнесът твърди, че е започнал да долавя светъл лъч сред руините на гръцката икономика, което засилва надеждите, че страната е ударила дъното и вече може да върви само нагоре"

    Те ти така.Гърците влязоха в криза, изкараха я, ще започнат да излизат от нея..ние все тъпчем на едно и също място...

    Нередност?
Нов коментар