🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Индустриалното производство в Германия е спаднало през май

БВП на страната може да е нараснал едва с 0.1% през второто тримесечие

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През май германското индустриално производство е отчело най-силния си спад от над две години. Това подсказва, че най-голямата европейска икономика не успява да поддържа високия темп на растеж, достигнат през първото тримесечие. Сезонно изгладените данни на статистиката сочат понижение от 1.8%, докато повечето анализатори очакваха задържане на нивата от предишното тримесечие, отбелязва Wall Street Journal. Данните за април също са ревизирани надолу и показват спад с 0.3% вместо първоначално отчетения ръст с 0.2%.

Икономически растеж

На фона на последните данни експертите от Barclays очакват брутният вътрешен продукт на Германия да отчете растеж от едва 0.1% през второто тримесечие спрямо 0.8% през първото. На годишна база това означава ръст с 0.4%, значително под постигнатите през първите три месеца на годината 3.3%.

Без стабилно разширяване на германската икономика валутният съюз като цяло трудно ще постигне растеж. Берлин отговаря за около 30% от БВП на еврозоната, а втората по големина икономика в региона Франция е на път отново да изпадне в рецесия. Без Германия икономиката на еврозоната щеше да отбележи свиване през първото тримесечие.

"Налице са все повече доказателства, че възстановяването в еврозоната се забавя опасно бързо през последните няколко месеца. Това показва, че Европейската централна банка трябва да направи повече, за да се справи с рисковете пред региона, и най-вече опасността от дефлация", се казва в доклад на консултантската фирма Capital Economics. През май инфлацията в еврозоната се понижи до едва 0.5%, което е значително под поставената от ЕЦБ цел да я поддържа близо до 2%.

Парична политика

За да се справи с този проблем, централната банка обяви нови мерки за разхлабване на паричната си политика, които включват и негативни лихви по депозитите. Това е довело до известно подобрение на очакванията на пазарите, което си проличава от изненадващия ръст на един от измервателите на икономическото доверие в еврозоната. Индексът Sentix, който отчита настроенията на инвеститорите, е достигнал 10.1 пункта през юли спрямо 8.5 за предишния месец. Това е първото повишение след два месеца на спад.

Подиндексът на очакванията за развитието на икономиката в еврозоната през следващата половин година отчита първото си подобрение от четири месеца, но остава на сравнително ниски нива. През юли показателят се е покачил до 18.3 пункта спрямо десетмесечното дъно от 17 пункта, достигнато през юни. Подиндексът за текущото икономическо състояние е нараснал до 2.3 спрямо 0.3 пункта за предишния месец.

Все още няма коментари
Нов коментар