Продажбите на "Еврохолд" страдат заради румънския застраховател

Приходите от него са намалели, докато останалите компании в групата се представят по-добре

Миналата година бизнесът на "Евроинс иншурънс груп", застрахователния подхолдинг, порасна след покупката на "Интерамерикан" и QBE
Миналата година бизнесът на "Евроинс иншурънс груп", застрахователния подхолдинг, порасна след покупката на "Интерамерикан" и QBE
Миналата година бизнесът на "Евроинс иншурънс груп", застрахователния подхолдинг, порасна след покупката на "Интерамерикан" и QBE    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Миналата година бизнесът на "Евроинс иншурънс груп", застрахователния подхолдинг, порасна след покупката на "Интерамерикан" и QBE    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ръстът на продажбите при част от компаниите в групата на "Еврохолд България" се е забавил през юли, става ясно от съобщение на дружеството. Застрахователният бизнес продължава да страда от слаби продажби, основно в Румъния, където има спад в премиите на всички видове застраховки. В България и Македония преобладава ръстът, като само на българския пазар има спад при "Гражданска отговорност". Общо събраните премии за юли са се понижили с 12.3% спрямо същия месец на миналата година, докато само за юни намалението на годишна база беше с по-малко от 5%.

Важен пазар

Общо за първите седем месеца на годината понижението при застраховането е с 14% основно заради "Евроинс Румъния", при което няма вид застраховка, чиито премии да са се повишили на годишна база. Това е пазарът, който носи най-голям дял от застрахователните приходи на групата – близо 70%. За сравнение – българският заема една четвърт.

Автомобилният бизнес се развива добре, но той носи под 25% от общите приходи на "Еврохолд България", показват отчетите на холдинга и на поделението му "Авто юнион" за миналата година. Броят на продадените автомобили между януари и юли се е повишил спрямо същото време на миналата година с 63.3%. Най-много продължават да се продават масовите автомобили Reanult и Dacia, като за седемте месеца броят им вече е близо до 1000. Ръст има и при по-луксозните италиански марки – Alfa Romeo, Lancia, Maserati, както и Fiat. При Opel и Chevrolet има спад, а при Mazda – леко увеличение.

Капитализиране

За първото полугодие на тази година индивидуалният отчет на "Еврохолд България" показва подобрение на резултатите – приходите са се покачили близо три пъти до 6.87 млн. лв., а печалбата е 3.9 млн. лв. Година по-рано холдингът е имал 448 хил. лв. загуба. Компанията все още не е публикувала консолидиран отчет. В началото на юли застрахователят "Евро инс" обяви, че смята да увеличи капитала си двойно, до 23.5 млн. лв. Парите ще бъдат набрани с предлагането на 11.75 млн. нови акции, като точната им емисионна цена тепърва ще бъде определена. При обявяването на увеличението от застрахователя обясниха, че решението е взето заради разрастването на бизнеса им в Източна Европа и е с цел да продължи придобиването на компании в региона. В момента групата има дружества в Македония, Румъния, държи 10% от сръбския застраховател "Такова", а в България освен с общо застраховане притежава "Евро инс живот" и "Евро инс здравно осигуряване".

В Румъния миналата година "Евро инс" получи временна забрана да продава задължителната застраховка "Гражданска отговорност" за близо месец, от което резултатите на дружеството пострадаха. Продажбите бяха възстановени, но и самата компания започна да подбира внимателно клиентите си и от ръководството обявиха, че ще правят диверсификация, като се фокусират върху печелившите полици. Реално резултатите към юли показват, че задължителната застраховка продължава да заема почти всички приходи в Румъния, а в сравнение с нея много по-голям спад има в премиите по "Автокаско" и имущество.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kireto avatar :-?
    Кирето
    • + 5

    Статията е добра.
    Само не можахте ли да се разходите до летището и да щракнете централата на холда?
    С тази снимка малко несериозно се получава....

    Нередност?
Нов коментар