🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Евроинс" е увеличила успешно капитала си

Компанията е набрала 5.7 млн. лв. с издаването на новите акции, част от планираните над 14 млн. лв.

За единадесетте месеца на миналата година до края на ноември "Евроинс" е изплатил 51.26 млн. лв. обезщетения при 49.83 млн. лв. за същия период на 2013 г.
За единадесетте месеца на миналата година до края на ноември "Евроинс" е изплатил 51.26 млн. лв. обезщетения при 49.83 млн. лв. за същия период на 2013 г.
За единадесетте месеца на миналата година до края на ноември "Евроинс" е изплатил 51.26 млн. лв. обезщетения при 49.83 млн. лв. за същия период на 2013 г.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
За единадесетте месеца на миналата година до края на ноември "Евроинс" е изплатил 51.26 млн. лв. обезщетения при 49.83 млн. лв. за същия период на 2013 г.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Застрахователната компания "Евроинс" е увеличила успешно капитала си с издаването на нови акции, съобщиха от дружеството, което е част от "Еврохолд България". Записаните 4.716 млн. нови книжа са само част от всички, които бяха издадени, и малко над границата, под която увеличението нямаше да се счита за успешно. С новата емисия "Евроинс" е набрала от пазара 5.66 млн. лв. Първоначалните планове бяха от инвеститори да бъдат събрани малко над 14 млн. лв.  Още по-мажоритарен

Основната част от новите акции са записани от мажоритарния собственик "Евроинс иншурънс груп", застрахователния подхолдинг на "Еврохолд България". С това участието му в капитала се е увеличило от 78% на близо 84%, става ясно от съобщението. Самият акционерен капитал е нараснал от 11.75 млн. лв. на 16.47 млн. лв. От застрахователната компания обясняват, че след увеличението границата на платежоспособност, един от най-важните показатели за застраховател, ще нарасне от 1.6% на 2.1%.

Увеличението беше обявено преди няколко месеца, като от "Еврохолд България" обясниха, че донякъде искат да изпреварят въвеждането на изискванията по директивата Solvvency II, която ще сложи по-висок праг за капитал и платежоспособност на европейските застрахователи. Директивата ще влезе в сила от януари следващата година и с нея трябва да се увеличат и резервите, с които компаниите покриват плащанията по щети. Набирането на пари през Българската фондова борса няма пряка връзка с природните бедствия от миналата година, казаха от холдинга при анонса за увеличението.

За единадесетте месеца на миналата година до края на ноември "Евроинс" е изплатил 51.26 млн. лв. обезщетения при 49.83 млн. лв. за същия период на 2013 г. Наводненията са основната причина много застрахователи да отбелязват ръст в изплатените щети, като прогнозите на представители от сектора са това да доведе до ръст в цените на някои застраховки. Едно от най-сериозните бедствия беше тежката градушка в София, от която пострадаха много автомобили и така всички компании с "Автокаско" в портфейла платиха обезщетения. Някои от тях все още очакват обработка и минаване през сервиз, така че и тази година ще има щети, платени заради градушката. Засега няма застрахователна компания, която да е обявила, че бедствията й създават финансови проблеми.  "Евроинс" на пазара

Самата "Евроинс" има 5.4% пазарен дял в края на ноември с 68.5 млн. лв. събрани премии. Година по-рано делът е бил същият, а премиите – 66.18 млн. лв. Финансовият резултат на компанията е 1.7 млн. лв. загуба за деветмесечието при 1.11 млн. лв. загуба година по-рано. "Евроинс" е част от финансовата група "Еврохолд България". Застрахователните услуги са отделени в подхолдинга "Евроинс иншурънс груп". Той има контролни дялове в българския застраховател, в здравно- и животозастрахователно дружество в България, по една компания в Румъния и Македония, както и 10% дял в "Таково Сърбия". През миналата година ЕИГ придоби бизнеса на "Интерамерикан" и QBE.

В началото на този месец стана ясно, че "Евроинс иншурънс груп" се е финансирала с облигации за 10 млн. евро, които в момента се търгуват на фондовата борса в Дъблин. Книжата са пласирани частно и всички са били изкупени от фондове на 12 Capital – базирана в Швейцария инвестиционна компания, чийто фокус е в застраховането. Парите ще се използват за стабилизиране на вече направени инвестиции и в нови разширения на групата.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    stf avatar :-|
    Стефанов
    • + 2

    От доста време вече са налични и годишните отчети. Защо давате 9-мес. данни!?

    Нередност?
Нов коментар