Великобритания започва да продава дела си RBS в следващите месеци

Финансовият министър Джордж Озбърн се отказа от идеята за приватизиране на банката само срещу печалба.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Британското правителство ще започне да продава дела си в Royal Bank of Scotland (RBS) на стойност 32 млрд. паунда през следващите месеци, обяви финансовият министър Джордж Озбърн, като се отказа от предишните си намерения да продаде акциите само срещу печалба, съобщава Reurters. Озбърн посочва, че е получил независими съвети от Bank of England и от инвестиционната банка Rotschild, че в интерес на данъкоплатците е кабинетът да започне да продава акциите в спасената с държавна помощ в разгара на финансовата криза банка. По думите му финализирането на процеса ще отнеме няколко години.

Промяна

"В следващите месеци ще започнем да продаваме дела си в RBS. Това е правилното решение за британския бизнес и за британските данъкоплатци", каза Озбърн в годишната си реч пред представители на финансовия сектор в Лондонското сити.

Съобщението е повратна точка за Озбърн, който опитва да преодолее последиците от финансовата криза, отбелязва Reuters. В същата реч британският финансов министър обяви, че ще търси начини да обвърже бъдещите правителства с визията си за трайни бюджетни излишъци – нещо, което рядко се постига в съвременна Великобритания.

В рамките на същото събитие управителят на британската централна банка Марк Карни посочи, че "ерата на безотговорност е приключила", след като Великобритания обяви намерението си да обуздае непочтените практики на финансовите пазари след серия скандали. Според гуверньора, продажбата на RBS ще "насърчи финансовата стабилност, по-конкурентния банков сектор и интересите на икономиката като цяло", а освен това ще спести на данъкоплатците и значителни нетни разходи от допълнителното забавяне на приватизацията, се посочва в писмо от него до Озбърн.

Спасяване на загуба за данъкоплатците

От Rotschild отбелязват, че данъкоплатците са на път да загубят над 7 млрд. паунда от спасяването на RBS, въпреки че ще отчетат печалба от целия план за спасявания, който включва и други банки.

RBS, която е четвъртата по големина според пазарната си капитализация банка във Великобритания, беше спасена от колапс от лейбъристкото правителство на бившия премиер Гордън Браун в периода на финансовата криза 2007 - 2009 г., което струва на данъкоплатците  45.8 млрд. паунда, срещу които държавата получи 80% от акциите. Освен това правителството плати и 20.5 млрд. паунда за спасяването на Lloyds Banking Group, припомня Reuters.

Миналата седмица агенцията съобщи, че правителството смята първо да предложи акции от RBS на финансови институции като пенсионни фондове и застрахователи, което ще стане през септември, а частните индивидуални инвеститори вероятно ще бъдат включени на по-късен етап. Според банкери към продажбата има значителен интерес от институции, които са готови да пренебрегнат продължаващите проблеми, свързани с миналите провинения на RBS и с несигурността около оставането на Великобритания в ЕС. Тези институции, някои от които са базирани в САЩ, гледат на банката като на играч във възстановяването на британската икономика. Отделно от това за тях е привлекателна и скромната оценка на RBS, чиято пазарна стойност в момента се равнява на едва 0.8 пъти тази на активите й, пише още Reuters.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар