Силният долар потиска цената на златото

Очакването за вдигане на лихвите влошава перспективите за метала

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Котировките на златото обикновено се повишават в моменти на пазарна нестабилност, каквато се наблюдава през последните месеци. Въпреки това на пазара надделяват залозите за поевтиняване, което се дължи основно на очакванията Федералният резерв на САЩ да започне вдигане на лихвите, пише Bloomberg.

В навечерието на заседанието на Фед цената на златото е на едномесечно дъно, а инвеститорите намаляват експозициите си към обезпечени със злато борсово търгувани продукти (ETP). Скъпият долар също потиска цената на метала.

Понижено търсене

Само през последните три седмици стойността на златните ETP фондове е спаднала с 2.6 млрд. долара. Макар позициите при търговията с фючърси да сочат, че пазарът не очаква повишаване на лихвите през септември, все пак близо 50% от залозите са това да се случи до края на годината. Повишените лихви намаляват интереса към златото, тъй като други активи като облигациите започват да осигуряват по-добра доходност. "Все още има вероятност Фед да вдигне лихвите. Това в съчетание със скъпия долар поддържа натиска върху златото", коментира Роб Хауърд, инвестиционен стратег в Bank Wealth Management.

В понеделник цената на златото леко се повиши, но във вторник отново спадна с 0.3% до 1106.7 долара за тройунция, което се добавя към обезценяването с 1.6% през минала седмица. Пазарните спекуланти са намалили нетните си дълги позиции – залози за поскъпване – с 36% през първата седмица на септември. Същевременно залозите за поевтиняване са нараснали с 18 на сто.

Спадът ще продължава

Анализаторите от BNP Paribas прогнозират, че обезценяването на златото ще продължи заради високия курс на долара. Според банката цената ще достигне 925 долара за тройунция към третото тримесечие на 2016 г. Златото се намира в мечи пазар вече повече от две години. От април 2013 г. ETP фондовете са загубили 54 млрд. долара от стойността си. През август златното изражение на тези фондове спадна до 1508.2 тона – най-ниското ниво от 2009 г.

Цената на златото скочи със 70% между декември 2008 г. и юни 2011 г., когато големите централни банки увеличиха паричното предлагане в безпрецедентен мащаб, което създаде опасения от ръст на инфлацията. В момента цената на златото е с 40% под историческия връх от 1923.70 долара за тройунция, достигнат преди четири години.

Въпреки затягането на паричната политика в САЩ в много други части на света тя остава разхлабена, което води до търсене на злато като способ за запазване на стойността на активите. "Този спад на цените създава значителни възможности, защото предвид девалвацията на много валути хората в крайна сметка ще се обърнат към златото", отбелязва Джефри Сика, президент на Circle Squared Alternative Investments.

Все още няма коментари
Нов коментар