🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Крахът на борсите не подмина и взаимните фондове

Пазарните участници се насочват към по-малко рисковите активи, отчитат инвеститори

   ©  ANDREW WINNING
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В последните три месеца настроенията на световните борси рязко се обърнаха. Паниката сред инвеститорите, която започна от Китай, засегна всички водещи пазари по света. След като се беше покачил с близо 50% от януари до средата на юни, китайският пазар се срина и вече губи 4% от началото на годината. В САЩ широкият индекс S&P 500 спадна под ключовото ниво от 2000 пункта и е назад за годината с над 5%.

В Европа водещият британски индекс FTSE 100 спада също с 4%, а DAX в Германия расте едва с 3%, след като към средата на годината беше най-добрият пазар на континента с ръст от над 20%. Изтеглянето на средства не подмина и пазарите на суровини. Цената на петрола прехвърляше 60 долара за барел в началото на юни, докато днес е приблизително 45 долара за барел. Дори и златото, което традиционно е сред търсените активи във времена на кризи, не успя да издържи на натиска и поевтиня с 6% от юни насам.

За разлика от 2008 г. обаче сега сътресенията се пренасят много по-бързо и върху българските взаимни фондове. Мудното представяне на българската борса и липсата на ликвидност накараха повечето фонд мениджъри да насочат вниманието си именно към пазарите по света. Последните данни на БНБ за полугодието показаха, че активите на взаимните фондове у нас са се увеличили през тази година. Към края на юни парите от всички инвестиционни фондове, предлагани в България, бяха общо 2.41 млрд. лв., като растяха с 23% от началото на годината. Повишение имаше както при чуждите, така и при тези на български управляващи дружества.

Днес обаче цялостната картина вече не изглежда толкова оптимистична. Доказателство за това е представянето на фондовете в България от началото на 2015 г. (виж таблицата). Над две трети от тях отчитат отрицателна доходност, като едва 30 са на плюс. Повечето от тях обаче са консервативни схеми, при които доходността е съпоставима с тази на депозитите. "ПФБК Восток" е лидер по доходност с повишение от 16.6%, но това е по-скоро куриозно изключение - фондът е малък (под 500 хил. лв. активи) и вероятно резултатът е повлиян от конкретни позиции. Същевременно доходността при най-големите губещи надминава 20% - на дъното на таблицата са три фонда "Астра", специализирани в борсови стоки. Това едва ли е изненада предвид срива на цената на горивата и други ключови суровини.

Реакциите на кризата

Турбуленциите на световните борси повлияха върху нашия портфейл, тъй като движенията бяха особено остри, признава председателят на борда на "Скай управление на активи" Владислав Панев. По думите му управляваните от него фондове са успели да намалят количеството азиатски книжа, както и акциите на финансови компании. "В крайна сметка кризата ни засегна естествено. Доходността на фондовете ни спадна в последните два-три месеца. Очаквам обаче нещата да се стабилизират. Може би сме видели дъното, най-много да има още един тест. Очаквам да има много добра есен за фондовите пазари от октомври нататък", отбелязва Панев.

Големите разпродажби на пазарите в последните месеци накараха експерти да сравняват кризата с тази от 2008 г. Портфейлният мениджър на "Адванс инвест" Георги Георгиев обаче отчита, че няма сериозни предпоставки за съпоставка между ситуацията сега и тогава. "Пазарът доста време не е бил в по-сериозна корекция и това, което сега се случва, е напълно нормално. Борсите трябва да се върнат към историческите си средни нива от 7-8% годишен ръст, какъвто наблюдаваме в последните 30 - 40 години. Инвеститорите разпродават, което пък в един момент ще доведе до наличието на много изгодни активи и подновяване на интереса. От техническа гледна точка пазарите в момента не изглеждат блестящи. Най-доброто, което можем да видим сега, е една консолидация и ограничаване на спадовете в рамките на тези нива. Като цяло шансовете за движение надолу са по-големи", коментира той.

Последните турбуленции в Китай не ни повлияха много, тъй като бяхме затворили почти изцяло позициите си там, посочва Лъчезар Димов, главен портфолио мениджър на "Експат капитал". Според него продажбите на акции там не са нова негативна тенденция за борсите в дългосрочен план. "Те бяха повлияни повече от паника, а не толкова от фундамент. Движенията на пазара там обаче рефлектираха върху всички високорискови активи. Нашите фондове бяха засегнати, но значително по-малко, отколкото беше спадът например на китайската борса", отбелязва Лъчезар Димов.

Какво да очакваме

Когато пазарът тръгне в такава посока, се продава абсолютно всичко, посочва Георги Георгиев. По думите му на първо място се продават тези книжа, които са се качили най-много. "Когато нещата се поуспокоят, всеки започва да си пренастройва стратегията. Търсят се по-дефанзивни сектори като фармацевтичния и потребителския като цяло. Като цяло обаче това, което фондовете се стремят да правят, е ротация на активите", добавя той.

"В момента в България има търсене на недвижими имоти. След фалита на КТБ и спада на лихвите това беше първият ефект, особено на пазара в София. По тази линия за момента няма повишен интерес към взаимните фондове у нас", посочва Владислав Панев. Той отбелязва, че трябва да се вземе предвид и факта, че Българската фондова борса е с доста слаба ликвидност. "Огромната част от взаимните фондове за акции инвестират все още на нашия пазар. Напоследък виждаме и друг проблем – изтеглянето на инвеститори от някои от българските взаимни фондове, което води до сериозни ликвидни проблеми", добавя той.

На различно мнение е Лъчезар Димов, според когото тази година се наблюдава едно значително засилване на интереса към взаимните фондове. По думите му причините са ниските лихви по банковите депозити и състоянието на българската борса, която традиционно е с много ниска ликвидност. "След последния динамичен месец обаче усещаме, че клиентите ни малко се поуплашиха", признава Димов.

"Надяваме се да няма големи пренасочвания на средства. Ако все пак има такива, предполагам, че ще са в посока от по-рискови активи към по-малко рискови такива, докато се поуспокои обстановката на пазарите на акции в чужбина. За момента не виждаме подобни действия, но имаме подобни очаквания до края на месеца това да се случи", коментира още главният портфолио мениджър на "Експат капитал".

5-те най-добре представящи се взаимни фонда в България за 2015 г.
  
Име на фондаДоходност
  
"ПФБК Восток"16.62%
"Варчев високодоходен фонд"7.25%
"Експат Бондс"6.58%
"ОББ Глобал Фарм Инвест"5.61%
"Компас Глобъл Трендс"4.19%
  
  
  
5-те най-слабо представящи се взаимни фонда в България за 2015 г.
  
Име на фондаДоходност
  
"Астра Енерджи"-22.03%
"Астра Ценни Метали"-20.75%
"Астра Комодити"-19.73%
"Инвест Класик"-15.66%
"Инвест Актив"-13.69%