"Моите пари": Спад на банковите лихви през септември

Кредитите поевтиняват, а с тях и условията по повечето депозити стават по-неблагоприятни

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Висока активност при промяна на условията по срочни депозити през септември отчитат от портала Moitepari.bg в редовния си месечен анализ. Като цяло анализът показва раздвижване през първия есенен месец, което се забелязва и в промяна на условията по жилищни кредити.

"Bъпpeĸи, чe вce пo-pядĸo банките пoдoбpявaт ycлoвиятa пo cпecтoвни пpoдyĸти, пpeз ceптeмвpи двe бaнĸи ca пpeдпpиeли тaĸaвa cтъпĸa", коментират от Moitepari.bg. Едната е Alpha Bank, които са повишили лихвата по промоционален срочен депозит – от началото на септември в лева и евро тя е с 0.4 процентни пункта по-висока, а в долари – с 0.2 пункта. Промоцията на Alpha Bank е изтекла в края на септември. При BNP Paribas промоционалните срочни депозити в лева и евро вече са с 0.2 процентни пункта по-изгодна лихва за едногодишните и 0.1 пункта за 24-месечните. Банката е започнала нoвa пpoмoция пo 24-мeceчни дeпoзити в eвpo, отбелязват от Moitepari.bg

Общо пет банки са променили предложенията си по жилищни заеми в по-благоприятна за клиентите насока. Това са БАКБ, ОББ, Сосиете Женерал Експресбанк, Токуда банк и Инвестбанк. При БАКБ има намаление и за клиенти с доходи до 1400 лв., и за такива с по-високи. Подобрение има и при условията за рефинансиране, а банката поема за cвoя cмeтĸa тaĸcaтa зa yчpeдявaнe нa ипoтeĸa. В ОББ има намаление на заемите покупка на жилища и в лева, и в евро, същите подобрения има и при заемите за покупка на търговски имот и кредит за ремонт и обзавеждане.

От 1 септември всички ипотечни заеми на Сосиете Женерал Експресбанк са с намалени лихви. Сред тях е кредит за българи в чужбина, чиято лихва в лева и евро е понижена с 30 базисни пункта (0.3 процентни пункта). При Токуда Банк освен понижение на лихвите, има и по-високи нива за финансиране покупката на жилище. В зависимост от строителството банката вече може да кредитира до 80-90% от стойността му със заем. При Инвестбанк подобрените условия са свързани с наличието на трудови доходи, доходи от чужбина, а още по-ниски са лихвите при клиенти с официален доход над 2000 лв. Банката е въвела такса за разглеждане на документи от 100 лв. при повечето заеми.

Логично, заедно с намаление на лихвите по кредити, е дошло намаление и за депозити. Такова има при Банка Пиреос България, Пощенска банка, Инвестбанк, Първа инвестиционна банка. Сред тези с общо понижение е и БАКБ, с изключение на стандарния 3-месечен депозит. Няколко понижения на лихви има и по спестовни сметки. За сметка на това има намалени лихви и по потребителски заеми, отбелязват от Moitepari.bg.

Все още няма коментари
Нов коментар