Ниските лихви увеличават интереса към алтернативни форми на спестяване

Уникредит Булбанк отчете удвояване на клиентите си, които инвестират във взаимни фондове, допълнително пенсионно осигуряване и животозастраховки

Алтернативните форми на спестявания ще стават все по-атрактивни в следващите години, прогнозира Левон Хампарцумян
Алтернативните форми на спестявания ще стават все по-атрактивни в следващите години, прогнозира Левон Хампарцумян
Алтернативните форми на спестявания ще стават все по-атрактивни в следващите години, прогнозира Левон Хампарцумян    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Алтернативните форми на спестявания ще стават все по-атрактивни в следващите години, прогнозира Левон Хампарцумян    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Рекордно ниските лихви по депозитите увеличават интереса към т.нар. алтернативни форми на спестяване и инвестиции – взаимни фондове, допълнително доброволно пенсионно осигуряване и спестовни застраховки "Живот". Според анализ на Уникредит Булбанк за последната година броят на клиентите й, които използват такива инструменти, се е удвоил, макар и делът им все още да е минимален – под 1%.

От институцията съобщиха още, че от тази седмица започват да предлагат и фондове с целева доходност на Pioneer Investments – продукти, при които периодично се изплащат дивиденти от инвестицията във взаимни фондове.

В търсене на алтернатива

По данни на БНБ към края на август 2015 г. привлечените от банките депозити от населението са близо 41 млрд. лв., като макар и темповете им на нарастване да се забавят (5% годишен ръст), обемите са рекордно високи. Същевременно свръхликвидността в банковата система продължава да оказва натиск върху доходността – към август средните лихви по депозитите на домакинствата за срок между 6 и 12 месеца, които са най-предпочитани, достигат 1.58% при 3.08% година по-рано.

"Очакванията са алтернативните форми на спестявания да стават все по-атрактивни в следващите години, тъй като нараства броят на хората, които търсят начини да подсигурят своето финансово бъдеще и независимост", коментира главният изпълнителен директор на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян, който прогнозира, че тенденцията на ниските лихви няма да изчезне скоро.

При общ депозитен портфейл от около 6 млрд. лв. вложения на физически лица инвестираните от клиенти на банката средства в т.нар. алтернативни форми са за около 250 млн. лв., посочва Цветанка Минчева, директор "Банкиране на дребно". Целта на използването на такива инструменти е да се запази и да се увеличи стойността на парите във времето при оптимално съотношение риск/доходност, обяснява тя.

Наблюденията на финансовата институция показват известна възрастова диференциация при предпочитанията спрямо различните алтернативни възможности. Така например около 74% от клиентите на Уникредит Булбанк, които са инвестирали във взаимни фондове, са на възраст над 45 години, докато при клиентите, които заделят малки суми за допълнителни вноски в доброволен пенсионен фонд (ДПФ), преобладават по-младите хора, на възраст до 45 години – общо 72%. Средната месечна вноска, която клиентите на банката са правили по партидите си в ДПФ за изминалата година, е 78 лв., показва анализът. При спестовните застраховки "Живот" възрастовото разпределение е по-балансирано между клиентите на възраст под и над 45 години – съответно 56% и 44%. Средната месечна премия е 27 лв., отбелязва Минчева.

Дългосрочни решения

Тя цитира и данни от статистиката на Комисията за финансов надзор, според които брутните постъпления от осигурителни вноски в ДПФ са нараснали със 77% за първото полугодие на 2015 г. спрямо година по-рано, а годишният ръст на пазара на застраховки "Живот" е с 23.8% към август 2015 г. "Това са знаци за увеличаване на финансовата култура на населението в посока все по-голяма диверсификация на спестяванията", коментира Минчева.

От своя страна Крум Алексиев, който е директор "Маркетинг и клиентски сегменти" в Уникредит Булбанк, изтъква, че при вземането на решение за спестяване чрез някоя от т.нар. алтернативни форми от особено значение е да се започне възможно най-рано. По думите му това позволява изграждането на достатъчно дългосрочна стратегия, чрез която да се минимализират рисковете от волатилността на пазарите и да се постигне по-висока доходност във времето.

Мениджърът съобщи, че от тази седмица банката започва да предлагат и един от най-новите типове продукти в управлението на активи – фондове с целева доходност на Pioneer Investments. При тях два или четири пъти годишно се изплаща дивидент, като фондовете имат предварително определена цел за тези периодични плащания, която обаче не е гарантирана. Поставената цел за 2015 г. за двата подфонда, които банката предлага, е 7% за подфонд European Equity Target Income и 5% доходност за подфонд Global Multi Asset Target Income.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dimitrov21 avatar :-|
    дурак
    • - 3
    • + 4

    хората бързо забравиха за горчивите ползи от депозити

    Нередност?
  • 2
    uragana avatar :-|
    Xристо Колев
    • + 12

    Хората мислят,че спестяват пари за черни дни,ама да видим на кого ще излязат прави сметките..мой познат си продаде апартамента малко преди 89г и вложи парите в пенсионен фонд...познайте колко спечели?

    Нередност?
  • 3
    plamenhristov5 avatar :-|
    plamenhristov5
    • - 2
    • + 7

    много е относително, а нашата фондова борса, където фондовете влагат средства е плачевна. Тази година пенсионните фондове май ще са на загуба...

    Нередност?
  • 4
    tww09306483 avatar :-|
    Petleshev
    • - 3
    • + 12

    Те това е новата гола кука, която трябва да захапе средностатистическия български шаран! Тънко му поднасят предложения, за 5, 6, 7 %-та доходност...! Ама, само дето не били гарантирани...!
    М-да-а-а-а... Хората искали да подсигурят своето финансово бъдеще и независимост! Диверсификация на спестяванията, финансова култура, алтернативни форми, волатилност на пазарите...! Абе, въобще всеки, който не е хукнал да си налее парите във взаимни фондове е един смотаняк, който не вижда огромните възможности...!
    Преди повече от десетина години, когато теглех кредит, че да си купувам жилище, бях много ограничен в разсъжденията си! Пропуснах късмета на живота си, бях много неинформиран и недалновиден, според кредитния инспектор! Представете си отказах кредит с лихва от 6 (шест) процента! Ама..., в швейцарски франкове и взех, че се набутах на 8 (осем) процента в лева!
    Та, въобще не гледайте и не слушайте Левон! Неговата схема, не съвпада с вашата, при всички положения!

    Нередност?
  • 5
    bulgarian_lev avatar :-P
    bulgarian_lev
    • - 2
    • + 9

    Левонеее,само като ти погледна лукавата мутра и осъзнавам че едновремешния тарикат от Магурата е академик в сравнение с теб.

    Нередност?
  • 6
    plamenhristov5 avatar :-?
    plamenhristov5
    • + 4

    До коментар [#4] от "tww09306483":

    проблемът е както в ниското качество на капиталовата среда у нас, така и на заетите професионално в нея служители, които не притежават нужните знания и практическа готовност да са ти от полза, когато напълно добронамерено решиш да участваш в инвеститаране в капиталови инструменти. На практика разговорът се заключава в първоначалната беседа да ти приемат парите, след което са гола вода - само общи приказки, отсъствие на оперативен диалог и си се оправяш сам във формирането на следващите си решения.

    Нередност?
  • 7
    tww09306483 avatar :-|
    Petleshev
    • + 1

    До коментар [#6] от "plamenhristov5":

    Ами, да де...! Това се опитвам да кажа...!

    Нередност?
  • 8
    kilgore avatar :-?
    kilgore
    • + 5

    А има ли да каже нещо г-н Хампарцумян, като собственик на банка, доколко е нормално да искаш над 6% лихва по кредит и да даваш под 1% при депозит?!?

    Нередност?
Нов коментар