Пекин подновява борсовите дебюти

Китайският фондов пазар се възстановява след летния срив

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

До края на годината Китай ще възстанови първичните публични предлагания на местните борси, които бяха спрени преди пет месеца като част от усилията да се овладее пазарният срив. През лятото акциите в страната преживяха 40% спад, който изтри 5 трлн. долара от стойността им. Наложената в началото на юли забрана спря плановете за борсов дебют на близо 600 компании, пише Bloomberg.

Връщане на доверието

Според изявление на китайския финансов регулатор листванията ще бъдат възобновени, след като бъдат въведени подобрения в системата. Това решение показва, че властите стават по-уверени във финансовия пазар, след като индексът Shanghai Composite напредна с над 8% през миналата седмица. Показателят е нараснал с 23% спрямо тазгодишното дъно, достигнато през август. Вдигането на ограниченията също така ще позволи на китайските компании да използват този важен източник на финансиране за свиване на дълговете си, които достигат рекордни нива.Съотношението между дълговете и активите на търгуваните в Шанхай компании достига най-високите нива от януари 2005 г. Според оценките на McKinsey Global Institute корпоративните дългове са се увеличили до 125% от БВП на страната през миналата година.В петък акциите в Шанхай спаднаха леко заради притеснения, че борсовите листвания ще привлекат инвеститори от вече търгуващите се компании.

"Ще има известни щети върху оптимизма на пазара в краткосрочен аспект. Но правителството трябва да продължи с реформите и е по-добре листванията да бъдат възобновени тази година, тъй като пазарът показва известна сила", коментира Роналд Ван, ръководител на базираната в Хонконг Partners Capital International.Пекин проведе безпрецедентна държавна кампания за подкрепа на пазара на акции, която се добави към нарастващите парични стимули за забавящия се икономически растеж. Макар правителствената подкрепа да помогна за връщане на доверието на местните инвеститори, чуждестранните продължават да продават акции и на борсите в Шанхай и Хонконг.

Държавен контрол

За разлика от повечето финансови пазари в Китай регулаторите контролират графика и цената на новите първични публични предлагания. Макар властите да се ангажират да намалят контрола си върху процеса, почти всички сделки от началото на годината са осъществени при цени под 23 пъти печалбата на съответната компания. Това ограничение води до почти гарантирани печалби, след като акциите започнат да се търгуват, тъй като стимулира инвеститорите да правят високи поръчки при всяко ново листване.Десет от 28-те компании, които са били в процес на листване при налагане на забраната, ще подновят процеса след 20 ноември. За останалите 18 се очаква да направят същото до края на годината.

Все още няма коментари
Нов коментар