Интересът на бизнеса към небанково финансиране расте

Половината малки и средни предприятия разчитат на евросредства в следващата година

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Близо половината от малките и средните компании в България очакват в следващите 12 месеца да ползват европейско финансиране. Това показват резултатите от проучване сред 168 корпоративни клиента на портала "Моите пари", представени във вторник в рамките на организиран от дружеството форум за финансиране на бизнеса.

В голямата си част очакванията им са свързани с кандидатстване по обявените в началото на новия програмен период европейски програми, като 41% от компаниите смятат, че в следващата година ще могат да финансират проектите си със средства по тях. Плановете на друга, макар и по-малка част от предприемачите пък са свързани с инициативите по Инвестиционния план за Европа (известен като "Планът Юнкер"), част от който са програмите COSME и InnovFin, както и новосъздадената оперативна програма "Инициатива за малки и средни предприятия".

Растящ интерес

По думите на изпълнителния директор на "Моите пари" Деян Василев интересът към европрограмите е "рекордно висок", а на повишено внимание се радват и другите възможности за небанково финансиране. Показателни за това са и данните от проучването, които сочат, че ако за последните 12 месеца едва 15% от бизнеса е посочил, че ползва лизингово финансиране, то такива планове за следващата година вече имат 24% от компаниите. Завишен интерес от портала отчитат и по отношение на кредитите за земеделски производители и възможностите за дялово финансиране.

Същевременно обаче сравнението на данните с отчетеното при предишните такива анкети, проведени през 2013 и 2014 г., показва и свиване в дела на дружествата, които използват банково финансиране. Тогава те са по малко над 49%, докато през 2016 г. този дял намалява до 45%. Според Василев причините за това са комплексни – от една страна, по-тежките години са се отразили на финансовото представяне на компаниите, което натежава при търсенето на кредит от банка, а, от друга, фактът, че все още значителна част от малкия и средния бизнес е в сивия сектор, ограничава възможностите на фирмите да получат заеми.

Сред представителите на бизнеса, които все пак се финансират от банките, преобладават тези, ползващи заеми за оборотни средства (46%) и фирмен овърдрафт (38%), докато едва една четвърт (24%) от компаниите са изтеглили инвестиционен кредит. Най-често заемите за финансиране по инвестиционни проекти са на стойност над 1 млн. лв. (29%), докато най-голямата част от оборотните заеми (27%) са в размер до 20 хил. лв.

Все още неизгодни

Въпреки намаляващите през последните години лихвени проценти по банковите кредити над половината от бизнеса (52%) все още смята, че цената на заемния капитал остава висока, а 21% я определят като "много висока". Като най-голям проблем, който срещат при търсенето на банково финансиране, компаниите посочват, че предложените им условия са били неизгодни и затова са се отказали. Сред трудностите, които спъват бизнеса, са и недостатъчното познаване на предлаганите от банките кредити и програми, подготовката на необходимите документи, в това число и бизнес план, високите изисквания за обезпечение.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    knb avatar :-|
    Кнб

    Особено малките предприятия трябва да имат в предвид че европейското финансиране е свързано с големи глобии, особено ако настъпят мазола на някоя евро фирма.

    Нередност?
Нов коментар