Сибанк отпуска 20 млн. евро на иновативни предприятия

Заемите ще са с по-ниски лихви и облекчени условия за обезпечение чрез гаранции от ЕИФ

Банката има и друг продукт с по-облекчени условия за малки и средни фирми. От бюджета от 200 млн. евро са финансирали около 500 компании с кредити за 137 млн. лв., съобщи Кирил Величков, който е ръководител на управление "Европейски проекти и финансови институции" в Сибанк
Банката има и друг продукт с по-облекчени условия за малки и средни фирми. От бюджета от 200 млн. евро са финансирали около 500 компании с кредити за 137 млн. лв., съобщи Кирил Величков, който е ръководител на управление "Европейски проекти и финансови институции" в Сибанк
Банката има и друг продукт с по-облекчени условия за малки и средни фирми. От бюджета от 200 млн. евро са финансирали около 500 компании с кредити за 137 млн. лв., съобщи Кирил Величков, който е ръководител на управление "Европейски проекти и финансови институции" в Сибанк    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Банката има и друг продукт с по-облекчени условия за малки и средни фирми. От бюджета от 200 млн. евро са финансирали около 500 компании с кредити за 137 млн. лв., съобщи Кирил Величков, който е ръководител на управление "Европейски проекти и финансови институции" в Сибанк    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Над 100 млн. евро вече се раздават по инициативата InnovFin от Прокредит банк и Райфайзенбанк.

Сибанк става третата българска банка, която се включва в инициативата InnovFin за насърчаване на иновативни малки, средни и средноголеми предприятия с персонал до 499 души. В следващите две години финансовата институция ще предостави финансиране за поне 20 млн. евро при облекчени изисквания за обезпечение и по-ниски лихви. Това ще стане възможно благодарение на гаранции, издавани от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ).

В края на миналата седмица Сибанк сключи гаранционно споразумение с ЕИФ по програмата, което е общо за пазарите в България и Словакия. Българската банка е координираща институция по договорената гаранционна схема, в която се включва и словашката Československá obchodná banka, която също като Сибанк е част от групата на белгийската банково-застрахователна група KBC Group. Очаква се благодарение на споразумението в двете страни да бъде генериран кредитен портфейл от 65 млн. евро, с който да се финансират 100 - 150 компании. От общата сума до България ще достигнат поне 20 млн. евро.

"Петнайсет милиона евро са предвидени за Сибанк в България и 35 млн. евро – за Словакия. Част от останалите неразпределени 15 млн. евро по споразумението се очаква да се разпределят към България, така че поне 20 млн. евро се очакват да подпомогнат проекти на българските иновативни предприятия", обяснява Кирил Величков.

Параметрите

Предоставяните по програмата InnovFin заеми ще бъдат както оборотни, така и инвестиционни, а размерите им ще са в диапазона между 25 хил. евро и 7.5 млн. евро. Максималните срокове за погасяване ще са съответно 36 месеца за оборотните и 120 месеца за инвестиционните кредити.

Финансирането ще е при преференциални лихви, но конкретният им размер ще се определя в зависимост от различни критерии като рисковия профил на компанията, размера и срока на заема и др. Според последните публикувани от БНБ данни към август 2015 г. средното оскъпяване при всички бизнес заеми вече е под 5%, или 2-3 процентни пункта по-евтино в сравнение с година по-рано.

Благодарение на гаранциите от ЕИФ пък банката ще може да кредитира бизнеса и при по-облекчени изисквания за обезпечения и рисков профил. От програмата ще могат да се възползват и по-рискови иновативни компании.

За заеми могат да кандидатстват дружества от почти всички сектори на икономиката. "Допустими за финансиране са предприятия с доказан иновативен капацитет, което се определя от критерии като доказване на значителен ръст в оборотите или персонала през последните 3 години, получени патенти, полезни модели и/или заявки за такива, получено финансиране по европейски програми, свързани с иновациите, инвестиране в иновативни дейности и др.", посочва Величков.

Европейски гаранции

"InnovFin – ЕС финансиране на иновации" е съвместна инициатива на Европейската комисия и ЕИФ. Тя е подкрепена със средства от бюджета на рамковата програма на ЕС за научни изследвания и иновации "Хоризонт 2020". Гаранционното споразумение между Сибанк и ЕИФ е подкрепено и от Европейския фонд за стратегически инвестиции, който е в основата на Инвестиционния план за Европа (известен като плана "Юнкер" за стимулиране на икономическия растеж в страните от ЕС).

От началото на годината по инициативата от българска страна са се включили Прокредит банк, в рамките на общо споразумение на германската холдингова група ProCredit Holding за региона на Югоизточна Европа, и Райфайзенбанк (България). От българската Прокредит банк имат готовност да генерират в страната страната портфейл от 80 млн. евро от общата сума от 250 млн. евро по груповото споразумение. Райфайзенбанк пък ще разпредели по инициативата бизнес кредити за 35 млн. евро.

Освен InnovFin, чийто фокус е върху иновативните предприятия, планът "Юнкер" включва и още една инициатива, която е насочена специално към малкия и средния бизнес – COSME. По нея се предоставят предимно по-малки заеми в размер на около 150 хил. евро. Сибанк е първата и за момента единствена българска финансова институция, с която ЕИФ си партнира по програмата. Споразумението беше сключено през октомври 2015 г. и се предвижда в рамките на три години банката да предостави по него заеми за общо 200 млн. евро.

"Към края на третото тримесечие на 2016 г. сме финансирали около 500 малки и средни предприятия, а общият обем на отпуснатите кредити с гаранция COSME е приблизително 137 млн. лв., което означава, че сме запълнили 68% от договорения с ЕИФ портфейл", съобщава Величков.

Все още няма коментари
Нов коментар