🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сянката на SOFIX

След успеха на първия борсово търгуван фонд в България "Експат" подготвя старта на още четири

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От близо половин година водещият индекс на Българската фондова борса (БФБ) - SOFIX, има "сянка", която го следва. Това е първият и единствен засега борсово търгуван фонд (exchange traded fund - ETF) в България, който инвестира в 15-те акции, включени в бенчмарка, копирайки теглата им. Така с колкото се вдигне (или спадне) SOFIX, с толкова се умножават (или намаляват) парите на инвеститорите във фонда. Или поне приблизително, тъй като фондът държи и част от активите си в брой, а и пълното репликиране на индекса е трудно

Дотук резултатите от представянето на Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF са предимно добри: смелото начинание на организаторите от "Експат асет мениджмънт" се оказа полезна за пенсионните фондове, те го подкрепиха с покупки и така задремалия фондов пазар се размърда и показа ликвидност. Новината от последните дни е, че фондът ще се листне на борсата в Лондон, която е ключова за глобалните инвеститори в акции на развиващи се пазари. И макар да е твърде рано да се каже дали чуждите капитали ще го забележат и ще се възползват от удобната връзка, като потекат към БФБ, "Експат" вече готвят втори рунд на амбициозния си проект. В него ще видим нови четири ETF, които ще копират представянето на водещите индекси на борсите в Полша, Румъния, Гърция и Чехия. Отново ще има качване за търговия на БФБ и в Лондон, като целта е да се пуснат до края на годината, за да се хване "последният влак" преди Brexit.

Визионерство или лудост

За неразбиращите много от капиталови пазари онова, което се опитват да направят от "Експат", е като приложение за мобилен телефон - удобна връзка, която пести бюрократични, административни и технологични неприятности. През фонда върху SOFIX инвеститорите могат бързо да получат излаз към българския пазар без проучване, анализ и селекция на отделни компании - нещо което не си струва за малки инвестиции. Плюс е, че лесно могат да го продадат на борсата, от която са го купили, или пък да го върнат на фонда, който е задължен да извърши обратно изкупуване на дяловете им. Така се заобикаля и основният страх на чуждите инвеститори - липсата на ликвидност, като този риск се пренася донякъде върху "Експат" - при големи тегления от клиенти те трябва да се чудят как да продадат акциите си от SOFIX дружествата.

Имайки предвид, че ETF в региона са рядкост, проектът на "Експат", без да е новаторски, впечатлява с размах. Реално и досега имаше индексни фондове в България ("Алфа SOFIX" и "Златен лев индекс 30"), макар и не борсово търгувани, но те не успяха да привлекат такъв интерес. Вероятно удачният момент на старта, маркетингът и магическата абревиатура ETF помогнаха на фонда на "Експат" бързо да събере 27 млн. лв. активи. Оттук, ако проектът не успее, ще донесе може би няколкостотин хиляди лева загуба на организаторите, които ще си останат с моралното удовлетворение, че все пак са опитали. От друга страна, ако се получи, примерът им може да се окаже заразителен и за други финансови посредници. Според Никола Янков, който е управляващ партньор в "Експат", с малко политическа подкрепа и инвеститорска подкрепа България би могла да се превърне в Мека за фондовата, и в частност ETF индустрията. Ако се развие нишата, която според Янков съществува на пазара, това би могло да се превърне в един от стълбовете на икономиката (виж интервюто), сравним с IT услугите.

Подводни камъни

В управляващото дружество на министъра от правителствата на Сакскобургготски и на Станишев Николай Василев може и да са първите, разработващи нишата, но за ETF-и се говори от години. И за да ги няма тук и в региона, може да си има обективи причини като ниската ликвидност. Спънка пред желаещите да предлагат ETF-и през България е законовото ограничение от 40% за концентрации на позиции с над 5% тежест. Това означава, че ако фондът следва индекс като SOFIX, в който повече акции от кошницата са с големи тегла, репликирането на индекса 1:1 е почти невъзможно и винаги има отклонения, което ядосва инвеститорите. Грешката при репликирането на първия български ETF (така нареченият tracking error) може да не се хареса на чуждите инвеститори, защото води до отклонение не с части от процента, а до няколко процента от SOFIX.

Тази регулация е въведена при синхронизиране на местното законодателство с европейското, но има възможност за компромис, какъвто са издействали например Германия, Франция и Великобритания. От "Експат" казват, че са предприели необходимото пред институциите, но за да се стигне до отмяна на ограничението, трябва да има действащ парламент.

Друг проблем е, че свободно търгуемият обем акции на БФБ е много нисък. Това значи, че ако се появи инвеститор, който иска да купи голямо количество дялове от ETF-а, фондът ще се окаже в затруднение да набави нужното количество акции от борсата, за да може да репликира индекса. От "Експат" обясняват, че при такава ситуация ще са принудени да предложат по-висока цена и това ще накара дори мажоритарните собственици да продават. По този начин и цените, и обемите на БФБ ще се вдигнат по естествен начин. Но има и обратен риск - да няма на кого да продадат при оттегляне на инвеститор или при изваждане на някоя компания от SOFIX.

Не бива да се подценява и че първият български ETF е твърде пресен и тепърва тези, които го управляват, ще бъдат тествани в трудни ситуации. Такава например възниква при така нареченото рециклиране на фонда, когато дялове от него записват пенсионни фондове. Те са едни от големите притежатели на акции от БФБ и за тях се оказа удобно да заменят част от тези акции за дялове от фонда - така пак запазват експозиция към пазара, но без опасност в даден момент да няма на кого да продадат. Само че рискът не изчезва, а отива в ETF, който при рязък спад на пазара може да трябва да продава на загуба, за да си набавя кеш.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vladislav_paunov avatar :-|
    Molotov
    • + 2

    Добре, добре, ама колко да е добре... хората вместо 20% доходност досега имат 10%! И това без да се отчитат комисионните и другите такси и удръжки. Ама си е друго да те прекара бивш министър, нали ;)

    Нередност?
Нов коментар